Рибни изкушения

0

Всички знаем колко рибата е полезна за здравето. Освен здравословни качества тя има изискан вкус и много върви с различни видове вина. Трябва обаче да знаем как най-добре да я мариноваме, какви сосове и подправки да използваме. Рибата си остава най-предпочитаната храна в разгара на лятото, независимо от нейния произход.

Пъстърва

Пъстървата е сравнително скъпа, в голямата си част деликатесна риба, която се отличава с големи хранителни стойности и много полезни съставки. Обитаваща бързите студени водни потоци, пъстървата се характеризира с много ниско съдържание на мазнини, заради което често я наричат постна риба. Цялата пъстърва обикновено се приготвя пълнена или печена. Филетата могат да бъдат пържени, задушавани е мазнина, варени на пара, печени на скара, на жар и във фурна. По-малките пъстърви се пържат цели, като най-добрият начин е оваляни в брашно, изпържени до златисто в чисто масло и подправени с лимон и магданоз. Съчетава се чудесно с лук, чесън, гъби и бекон. Купувайте пъстърва със светла и лъскава кожа, чието месо „трепти“ и променя отражението си. Най-добре се комбинира с бяло вино Траминер и Ризлинг.

Ципура

Ципурата спада към мазните риби и има важно изискване при приготвянето. Тъй като омега 3 мастните киселини са неустойчиви на висока температура, трябва да се готвят на по-ниска температура – до 120 градуса. Може да се пече на фурна и на скара (в пергамент или фолио), да се задушава на пара (с пикантен сос), да се маринова (със соев сос, джинджифил, лимонов сок и зехтин). Преди печене цяла е добре да се набразди от двете страни, за да се гарантира равномерното й изпичане. Месото на ципурата понася много добре по-силни аромати. Подходящо е да се консумира с бели, червени и пенливи вина.

Лаврак

Европейският лаврак (Dicentrarchus labrax) е характерен за цялото Средиземно море, Черно море и североизточната част на Атлантическия океан – от Норвегия до Сенегал. Той обитава крайбрежните води на дълбочина до 100 м (обикновено през зимата), както и слабосолените води в устията и крайбрежните лагуни (през лятото). Понякога се среща и в реките.

Пресният лаврак е деликатес, с нежно сочно месо, аромат на риба и изискан вкус. Подходящ е за печене на скара, задушаване на пара или в пергамент. Кожата е чудесна за ядене и при печене става много хрупкава. Месото е бедно на мазнини и не се разпада при готвене. Най-добре се приготвя с песто, цитрусов дресинг, доматен сос и масло. Подходящо е бяло вино – Блан де Ноар, Траминер, Сира.

Морски език

Морският език е плоска риба, с нежно месо, няма кости и има специфичен аромат. Тя е нискокалорична риба, съдържа само 1.2 калории в един грам. Същевременно обаче е много богата на протеини, витамин В, магнезий и фосфор. Може да се приготви пържена, панирана, печена на фурна, подходяща е и за супи. При приготвянето люспите трябва да се почистят, дебелата кожа задължително се сваля и се отделя от филето. Много е подходяща за приготвянето на рибени рулца. Плънката може да е от мус от сьомга, сметана, сол и смлян черен пипер или от извара, копър, магданоз и смлени орехи. Рулцата се запичат или се приготвят на пара. Подходящо е да се консумира с бяло вино – Совиньон блан.

Барбун

Барбунът е високо ценен заради своето вкусно, леко, бяло и стегнато месо с дискретен морски, леко сладък вкус. Той е красива риба с ефектно червено оцветяване. Изключително вкусен е печен на скара, много добре се комбинира с гъби, чесън, домати, чушки, естрагон. В Средиземноморската кухня се приготвя също и печен, маринован или задушен с чесън и магданоз или във вино. Цитрусите му придават по-екзотичен вкус. Най-често се приготвя цял или филетиран, изчистен от вътрешности и люспи. Барбунът трябва да се пържи внимателно, така че да е хрупкав отвън, сочен и ароматен отвътре. Безпогрешен начин да познаете пресния барбун е цветът. Ако цветът започне да избелява, значи рибата започва да се разваля. Месото трябва да е доста твърдо, тялото – почти вдървено, кожата – стегната, а очите – изпъкнали и бистри. Най-добре се комбинира със сухо бяло вино.

Лефер

Леферът е морска риба: притежава маслена, леко мазна, но крехка структура. Месото е много вкусно, бяло и без кости.
Препоръчва се единствено на скара – изчистена, разполовена по дължина и осолена добре. За предпочитане е главата да се остави, защото придава допълнителен вкус. Върви с бяло вино със силна киселинност, която да „убие“ мазнината – Ризлинг или Совиньон Блан, или червено с ниско
съдържание на танини – Божоле, Пино Ноар, Кианти

Риба меч

Рибата меч е хищна риба, с издължена горна челюст във формата на меч. Обитава предимно Атлантическия, Индийския и Тихия океан, където има наличие на топли води. Среща се също така и в Средиземно море. Тя е изключително вкусна, от нея се приготвят филета, които са подходящи за скара, но само за няколко минути, за да остане розова отвътре. Може да се пече и на фурна. Този вид риба е подходящ както за опушване, така и за мариноване. Много добре се комбинира с патладжани, картофи, моркови, лук и домати. Отиват й подправки като копър, магданоз, естрагон, риган, черен пипер, майорана. Цитрусите също са подходящи за нея. Върви с червено и бяло вино.

Categories: В кухнята

Leave A Reply