27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов

27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов
Психология

27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов

Послания и мисли за любовта от Петър Дънов ни помагат за по-щастлив живот. Според Дънов любовта е „Божествена сила, която внася здраве, а здравето – хармония“, която пък се изразява във вътрешна хармония и живот. Любовта е божествена сила, любовта прониква в цялото битие, любовта е поток от светлина. Ако мислите за любовта, ще привлечете светлината и!

Учителя иска от нас да имаме знание за любовта и да го пазим като ценен дар.

Любовта e в основата на нашия живот и Петър Дънов дава ценни насоки в своите книги, послания и беседи във връзка с любовта. Учителя разкрива различни аспекти на това висше чувство в своите книги: „Могъществото на любовта“ и „Любов“.

27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов
27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов
Снимка: freepik

Как квалифицираме любовта?

В Древна Гърция идентифицират шест форми на любов: семейна любов, приятелска любов, романтична любов, любов към себе си, любов към гости и божествена или безусловна любов.

Истинската любов между двама души е нещо конкретно. Тя насърчава връзка, която надхвърля повърхностното. Това е връзка, която често включва взаимно разбиране на основните ценности, вярвания и житейски цели. Тази връзка създава усещане за приятелство, при което и двамата партньори се чувстват в един екип, работейки за постигане на общи мечти.

Коя е най-висшата форма на любов? Както се посочва в Библията – любовта на Бог към хората и любовта на човека към Бога.

infomax-logo-50-15-HWСветла Иванова от Бали: Този храм е едно от най-високо енергийните места в света

Ето важна инфомация за живота на Учителя и мисли за любовта от Петър Дънов:

Живот на Учителя

Петър Дънов, познат като „Учителя“ или Беинсá Дунó, е основател на религиозно-философско учение „Бяло братство“. Учението е известно в България като Дъновизъм, а всички, които го следват – дъновисти.

На 11 юли 1864 година в село Хадърча, край Варна е роден Петър Дънов. В семейството преди него той има брат Атанас и сестра Мария. Бащата Константин е свещеник. Петър Дънов завършва Американско научно-богословско училище в град Свищов и две години учителства в училището в село Хотанца, Русенско.

27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов
27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов
Снимка: pinterest

През 1888 година заминава за Съединените Американски Щати. Записва се студент в Богословския факултет на Бостънския университет и се дипломира. Когато е на тридесет и една години се завръща в България и прекарва известно време в уединение и работа.

В периода 1900 – 1910 година изнася много лекции, беседи, прави събори на Бялото братство, издава книги, произнася и записва свои слова.

От 1929 година се поставя началото на известните лагери през лятото на Седемте езера в Рила. Рилските събори протичат в атмосфера на духовност, веселие и приятелство. Датите 19, 20, 21 август се превръщат в официален празник на „Бяло братство” и имат своето определно значение.

27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов
27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов
Снимка: pinterest

1934 година дава началото на Паневритмията – това е сбор от упражнения, които имат мелодия, текст и движение.

Завършва житейския си път на 27 декември 1944 година.

Бяло братство

Петър Дънов e български духовен водач и учител, основател на „езотерично християнство“, което започва през 1897 г. в България и бързо става популярно в Европа. Учението проповядва пантеизъм, като е преплетено с различни мистични влияния от 19-ти век. Той основава през 1922 година „Бяло братство“, което събира хора, които споделят неговите вярвания. Всички те основават малко селце, наречено Изгрев, което достига до 150 души и се намира в близост до Борисовата градина. Петър Дънов живее в селото останалите 22 години до края на живота си там, заедно със своите  последователи, на които предава идеите си. Така създава уникална духовна школа, която излиза далеч извън пределите на България.

27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов
Снимка: pinterest

Основавайки „Бялото братство“, той успява да въведе нещо абсолютно ново в българската култура и се превръща в духовен водач, който държи най-много на придобиване на знания и добро образование. Неговото духовно учение и система се основават на връзката между религия и наука и как те си взаимодействат в изследването на света.

Тук ще се запознаете с мисли за любовта, които Петър Дънов споделя с всички хора.

Мисли за любовта от Петър Дънов

1 Любовта трябва да проникне в подсъзнанието ви. Само в любовта има живот.

2 Любовта е служене на Бога.

3 Който разбира любовта, живее, а който не я разбира, умува.

4 Само любовта прави човека щастлив.

5 Само любовта открива тайната мъдрост. Ако имаш любовта, раят е в тебе.

6 Любовта е път, по който Бог се проявява.

7 Хранете се с любовта – придобивайте я от всякъде.

8 Любовта побеждава всичко.

9 Любовта привлича всички сили на космоса.

10 Злото бяга от любовта.

11 Ако някой ви обича – Бог ви обича.

12 Търпението е качество на любовта.

13 Само любовта към Бога – стопява кармата.

14 Който люби Бога, ще има всичко.

15 Имай любов към съдбата си и тя ще се подобри.

16 Най-напред любовта – после всичко друго идва.

17 При любовта въздухът е пълен с жизнена енергия.

18 Любовта е изтъкана от слънчевите лъчи.

19 Без любов умът пропада, а сърцето се поврежда.

20 Най-великото нещо за човека е да познае любовта.

21 Любовта е най-красивият свят – в него обитава сам Бог.

22 Само чрез любовта нещата стават ясни.

23 Любовта издържа всички изпитания.

24 Любовта е всякога дейна – целият космос се прекланя пред любовта.

25 Любовта внася сила, здраве и живот в човека.

26 Ако действаш навсякъде с любов – ти си неуязвим.

27 Злият живее в постоянно безпокойство. В любовта е мирът.

Любовта

Петър Дънов съветва как да откриваме любовта, разбираме и прилагаме в живота. Неговите разяснения са дълбоки и космични. Той сравнява Любовта с голяма орбита, която включва всички вселени в света. След Любовта, идва Мъдростта, а после – Истината. За него това са кръгове и Любовта се проявява в своя кръг. За да има любов, трябва да сме благосклонни към човека, когото обичаме, както Слънцето неизменно върви в своята орбита.

27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов
Снимка: freepik

За да познаваш хората, казва Учителя, трябва да ги обичаш в истинския смисъл на думата, трябва да любиш.

Как ще познаеш любовта?

За да познаеш любовта, трябва да обикнеш някого. Само ако обикнеш някого, ще познаеш своята любов, ще опознаеш себе си и ще си доволен, защото най-добре се оглежда човек в любовта – там виждаш надежда, виждаш истинската любов и всичко се осмисля.

Как ще узнаеш дали някой те обича или не?

Тогава, когато грешите, той ще ви прости, ще каже, че грешката не е ваша. Той ще има вяра във вас. Така както Бог ни прощава и казва: „Няма нищо“, така и той ще ви обича. Ние сме обичани постоянно от Бог, защото дори да сгрешим Слънцето пак грее, хората пак разговарят с нас, вятърът пак вее.

Как ще намериш някой, който те обича?

Учителят съветва, открий един човек, който искаш да те обича, намери в него най-добрата му черта и я пази постоянно в ума си и той ще те обикне. Ако ти критикуваш в душата си, той няма да те обича. Между вас ще има бариера. Ако вие не обичате хората, не може да има правилно отношение и обмяна на мисли и чувства.

Ценете и откривайте любовта около себе си, прилгайте я ежедневно и ще имате щастлив и мирен живот! Открийте в тези редове истински смисъл да обичате и търсете любовта!

Какво е любовта

Всичко в живота е свързано с любовта. Не винаги хората съзнават това и искат да живеят извън любовта по други закони. Но това не е така, защото всички около нас се жертват за нашето добро– майки, братя, приятели, животни и растения. И това е законът на обичта.

Любовта е там, където има даване, ако обичате, винаги ще давате – това се прооявява навсякъде в живота. Това, което получавате, трябва да раздавате, за да участват повече хора и да ви посети любовта.

Който открие и разбере любовта, той е открил великата тайна на цялото съществуване. Когато имате любов, вие сам се превръщате в любов. Тогава разбирате същността на развитието на живота.

Ценете любовта

Който цени любовта, ще намери връзка с Бога. Най-хубавото нещо е да живееш близо до Бога и всеки ден да претворяваш любовта. Ако цените любовта, ще бъдете щастливи. Ако не цените любовта, ще я загубите. Според думите на Петър Дънов – където няма любов, се ражда пустиня.

Прилагайте любовта

Като прилагате любовта, ще видите, че всички хора са като вас, те чувстват като вас, те се радват и имат болки като вас. Всички хора са еднакви и когато разберете това, ще раздавате изобилно, ще влезете в положението на всеки и така ще помагате на вас и на тях. Това е правило, което трябва да прилагате. Чудите се дали да спрете да помогнете, дали да утешите разплакано дете, кого да обичате повече? Не правете разлика! Обичайте ближните, гледайте на страдащия както собствените му близки гледат на него. Влезте в положение на този, който има нужда от помощ. Това е истинската, жива любов.

27 мъдри мисли за любовта от Петър Дънов
Снимка: pinterest

Заключение

Любовта, за която говори Учителя е проява на „Божествената Любов“, която той поставя на първо място. Тази любов е средство за разкриване самата идея и цел на живота.

Петър Дънов е сред най-видните личности в българската история, духовен живот и култура. С основаване на Бялото братство, той предлага на хората учение за познанието на Бога, света и човека, което съчетава с практически упражнения за духовно и физическо усъвършенстване. С тях се постига емоционално равновесие, спокойствие и хармония в живота.

Книгите, беседите и мъдри мисли за любовта от Петър Дънов ни помагат в нашето духовно усъвършенстване. Неговото наследство е голямо – около 5000 лекции и беседи, 160 музикални произведения и танцът Паневритмия.

 

Tagged , , ,
на горе