Най-мистериозните места в България
Величествена България

Най-мистериозните места в България

Чудили ли сте се кои са най-мистериозните места в България? По света има цял куп мистериозни места, прочути не само с красотата си, но и с мистичните си сили. Свързвани с енергийни потоци, тайнствени общества, за тях се носят вълнуващи легенди.

Не едно и две мистериозни места съществуват и на територията на България, на които и до днес историята им остава. Някои от тях прогонват неизлечими заболявания, други – сбъдват желания. За това ние събрахме в тази статия Топ 9 мистериозни места в България.

Ето кои са едни от мистериозните места в България:

1.„Прокълнатото“ село Шишенци

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България снимка: Труд

Северозападното село Шишенци е най-известното, все още населено с хора село в България, което се „слави“ с различни паранормални явления. Разказите на местните хора за срещи със самодиви, песни на духове и свидетелства за странни явления карат все повече любители и ловци на духове да посетят видинското село с надеждата, че ще се натъкнат на някое от описаните явления.

Сред най-разказваните истории е тази за Кървавата сватба, според която преди много години татари избиват сватбари тръгнали от съседното село на път за сватбеното тържество. Духовете на избитите хора бродят из селото, а гласовете и тъпаните все още се чували, щом паднел мрак.

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България снимка: Труд

С годините обаче поради засиления интерес към свръхестественото явление, местните чуват странните звуци все по-рядко. Въпреки това все още има ентусиасти, които пътуват стотици километри до затънтеното село, за да си пробват късмета.

Селото, в което търсачите на мистерии заварват изоставените домове подредени, сякаш все още в тях живеят хора.Това село е едно от най-мистериозните места в България.

2.Перперикон

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България снимка: pinterest

Поверията разказват, че Източните Родопи, и по-специално в областта около Кърджали, е пълна със злато. Едно от най-интересните места в околността е скалният комплекс Перперикон. Българският геолог проф. Гергелчев е категоричен, че в недрата му е скрито злато на стойност над 150 млрд. долара.

Според българският Индиана Джоунс – проф. Николай Овчаров, който е автор на книгата „Шифърът на Перперикон“– това място е изтъкано от тайни, загадки и мистерии. Група учени забелязват, че естественият радиоактивен фон на Перперикон почти съвпада с този на Тибет, особено в царския трон на едноименния скален комплекс.

Уникалното от историческа и енергийна гледна точка място се намира на 666 метра надморска височина. Това е орфическо число. Неслучайно родопското чудо е признато в областта на езотериката. Британският учен и мистик Филип Кар-Гом включва Перперикон в списъка на 51-те духовни центъра в световен мащаб. Перперикон е едно от най-мистериозните места в България.

3.Прокълнатата къща в село Мусачево

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България снимка: Труд

Само на 20 км източно от столицата – в село Мусачево – се намира къща, чиято история може да замрази кръвта на всекиго. На пръв поглед тя не се различава по нищо от останалите изоставени домове, но витаещата около нея атмосфера сякаш казва всичко…Тя е една от най-мистериозните места в България.

Според местните предания, тя е построена върху турско гробище и заровени прокълнати жълтици. Енергията около самото място е силно отрицателна и може за секунди да накара дори и най-силния духом човек да затрепери от страх или да полудее. Няколко семейства, включително и първото, което започнало да я строи, се изпокарали помежду си, побърквали се и накрая умирали при много мистериозни обстоятелства. Брокерите не могат да я продадат от години – дори и за символичната цена от 1 лев, а смелчаците, които дръзват да преспят в нея, си тръгват по-уплашени и от кошута.

Очевидци разказват, че през нощта от нея се чували страховити звуци, а вътре проблясвали ярки светлини…За това свидетелства и православният отец и екзорсист Георги Гелеменов. Посещавайки мястото сам казва, че се усеща много силна негативна енергия и други вибрации, непознати за повечето хора. Освен че прокълнатата постройка се намира много близко до селското гробище, по мнение на отеца са нужни поне няколко водосвета, за да могат душите на упокоените да намерят най-накрая покой.

4.Караджов камък

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България снимка: pinterest

Интересният скален феномен е на своето място от стотици години, а изглежда така сякаш всеки момент ще падне. Името на камъка не е никак случайно. Той е кръстен на смелия Караджа войвода от близкото село Яворово, който е пазел местното население от непрестанните набези на турците.

Мястото е доста странно и около него не липсват и някои интригуващи легенди. Митът за това място е свързан до голяма степен с траките, които както се оказва са обитавали и това прекрасно кътче от нашата родина. Археолозите смятат, че това е било древно тракийско светилище, на което траките са почитали мъртвите. От тук идва и известното предание за това място, че е портал към света на мъртвите.

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България снимка: pinterest

Точно поради тази причина някои хора посещават Караджов камък, а други пък го избягват. Без значение към кои спадате, няма как да отречете, макар и от снимка, че мястото е наистина уникално. Много хора, които са посетили вече природния феномен казват, че на него се усеща някаква различна енергия, сякаш от друг свят и от друго измерение. Дали е така, не знам, но определено има нещо в това място щом траките са го избрали за свое светилище.

Караджов камък е част от т.нар „Свещен триъгълник“, който включва още Белинташ и Кръстова гора. Той е един от мистериозните места в България.

5.Богородична стъпка

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България

Скалното образувание, наречено Богородична стъпка, се намира край Стара Загора. То оглавява средата на нашата класация от топ 9 мистериозните места в България. Легендата разказва, че на скалата римляни хванали християнин. Принуждавали го с редица изтезания да се отрече от вярата си, но той се противил и казал, че няма да го стори, дори и това да му струва живота.

В един момент небето станало черно и се чул гръм. Над скалата проблеснала светкавица, небето се разцепило на две и се появила Света Богородица. Римляните се уплашили и застинали на едно място. След като дошли на себе си, оставили човека. Според поверията човекът бил спасен заради силната си вяра в Исус и Божията майка.

6.Дяволският мост

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България снимка: pinterest

Мистичният мост се намира в община Ардино, област Кърджали, точно на река Арда. Мостът се намира на 420 метра надморска височина и е дълъг 56 метра. Бил е построен по поръчка на султан Селим I, на мястото на стар римски мост. Легендата гласи, че дяволът се явил на строителя (Димитър) и му възложил да вгради сянката на невестата си, както и негов лик, който да не се забелязвал с просто око. Всичко това, трябвало да бъде изпълнено за 40 дена.

Майсторът сторил уреченото и построил моста, но малко след това е починал. До ден днешен, ако погледнем в отражението на водата, ще се убедим, че има подобен образ, като този на дявола. Друг мистериозен елемент е този, който е изобразен върху централния свод на моста – печата на цар Соломон. Именно този мост е един от най-мистериозните места в България.

7.Каменната сватба

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България снимка: pinterest

Скалната забележителност се намира в близост до град Кърджали, край село Зимзелен. Маршрутът дотам е сравнително улеснен. Има достатъчно упътвания и поставени табели за ориентир на посетителите. Вкаменената сватба представлява множество загадъчни каменни образувания, две от които изпъкват с височината си (около 10 метра).

Легендата за тях е не по-малко интересна – образували са се по време на венчавката на мъж и жена от село Зимзелен. Когато е задухал силен вятър, булото на невестата се надигнало и лицето ѝ засияло. Това бил преломният момент, в който свекърът бил заслепен от неземната ѝ хубост и най-различни нечести помисли, завладели умът му.

Именно тогава, майката природа се намесила и за секунди вкаменила всички с изключение на младоженеца. От мъка и страдание, той заплакал от безсилие и не след дълго, го сполетяла същата вкаменяваща участ. До ден днешен, точно до фигурата, която изобразява младоженеца, има локва, която посетителите свързват с историята и неговите пролети сълзи. Каменната сватба е една от най-мистериозните места в България.

8.Местността Градище

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България

Странджа е планина, която съхранява различни културни и мистични традиции. Според легендите в местността Градище се намира гробът на египетската богиня-котка Бастет. Тя е високо развито същество от т.нар. Долна лунна династия. Смята се, че Бастет е довеждала част от душите на Земята.

През 1981 г. Людмила Живкова инициира експедиция и в тази местност започват разкопки под ръководството на Кръстю Мутафчиев. Още при първата вечер участниците виждат странни бели фигури на възрастни хора, които се опитвали да им съобщят нещо.

Внезапната смърт на Живкова слага край на тези разкопки, а местността е окупирана от Държавна сигурност. Тази местност е едно от най-мистериозните места в България.

9.Карановската могила край село Караново

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България

Близо до село Караново е открита една мистериозна тракийска могила, която е наречена Карановска могила. Официалното наименование на археологическия обект е „Източна могила“ като до него се стига много лесно от самото село Караново, само трябва да следвате указателните табели.Първите разкопки тук датират от 1936 г., под ръководството на археолога Васил Миков. Резултатите от тези разкопки са важни не само за България, но и за цялата европейска праисторическа култура, защото именно тук изготвя карановската хронологическа система, която служи за еталон на подобни разкопки в цяла Европа. Тук могат да се видят седем културни пласта.

Археолозите откриват, във въпросната могила една много интригуваща и доста добре запазена, ценна находка – тракийска колесница. Колесницата има 4 големи колела с диаметър от 120 см. Освен със своите размери, тя буди интерес и със своите красиви и фино изработени орнаменти – посребрени фигури на ероси, които яздят митични същества с тела на пантери. До колесницата още са открити скелетите на два коня и на едно куче. Всичко това може да се види там, на място в Археологическия комплекс. Предполага се, че въпросната колесница е положена там при смъртта на виден тракийски аристократ.

мистериозните места в България
Най-мистериозните места в България

Не е рядка практика да се откриват погребани колесници дори самият ритуал се нарича така – „погребване на колесници“. В България са открити над 200 подобни колесници.

Като сравнение, например в днешните земи от някогашната Римска империя са намерени само няколко колесници – в Помпей, в Ефес и най-много от тях са намерени на територията на Унгария, където са разкрити над 20 колесници. Високата концентрация на разкрити антични колесници по нашите земи се дължи на факта, че траките са имали много богата и интересна култура що се отнася до погребалните ритуали.

Това са едни от най-интересните и най-мистериозните места в България.

Tagged , , ,
на горе