Трикове как да омекотите прането без препарат

Трикове как да омекотите прането без препарат
Идеи за дома

Трикове как да омекотите прането без препарат

Прането и грижата за дрехите са едни от основните домакински дейности. С времето обаче дрехите започват да губят цветовете си, а тъканите им изглеждат груби, а на допир са твърди.Търсите начин да омекотите прането си, без да използвате агресивни или търговски химикали? Е, не търсете повече!

Всъщност има много начини, по които можете естествено да го омекотите и има вероятност вече да имате всичко необходимо у дома. Вижте този удобен списък с опции, които можете да използвате, за да намерите омекотяващото решение, което работи най-добре за вас.

Искате да излезете с него? Поканете го

Далия: мексиканската принцеса в градината

Неща, които никога да не изхвърляте от гардероба си

Трикове как да омекотите прането без препарат  Поливане на орхидея – как се прави и често срещани грешки

Трикове как да омекотите прането без препарат

Използвайте сода за хляб

прането
Трикове как да омекотите прането без препарат

За да използвате този лесен метод, просто трябва да добавите ½ чаша сода за хляб към вашата пералня и да я оставите да се разтвори във водата, преди да сложите дрехите вътре. Тя ще действа като инхибитор на минералите, които се съдържат в твърдата вода.

Друго нейно качество е, че освен че омекотява тъканите на дрехите, содата намалява и неприятните миризми. Ако имате пералня с предно зареждане, просто добавете содата за хляб в отделението, където по принцип поставяте препарата за прането. Содата за хляб също помага за регулиране нивото на pH на водата в пералнята, което от своя страна намалява износването и запазва дрехите по-меки за по-дълго време. Не забравяйте и че можете да добавите содата за хляб към перилния препарат, който обикновено използвате.

Бял оцет

препарат
Трикове как да омекотите прането без препарат

Само обикновен стар оцет може да направи дрехите ви по-меки. Изчакайте, докато прането ви влезе в цикъл на изплакване и след това добавете 1⁄2 чаша (120 ml) оцет. Ако вашата машина има дозатор за омекотител, вместо това налейте оцет там.
Оцетът помага за премахване на остатъците и излишния сапун от прането ви, което може да направи дрехите ви чисти и меки.
Уверете се, че използвате само оцет в цикъла на изплакване, за да няма миризма по вашето пране.

Сода бикарбонат + оцет

Комбинирайте двете съставки за по-силен омекотител. Добавете около 1 чаша (200 г) сода за хляб в купа и налейте около 7 чаши (1,7 литра) бял оцет.

Разбъркайте добре сместа, докато се смеси напълно. Добавете около ⅓ чаша (80 ml) от сместа в дозатора за омекотител на вашата машина или я добавете по време на цикъла на изплакване, за да омекоти прането ви.
Въпреки че содата за хляб и белият оцет могат естествено да го омекотят сами по себе си, те също могат да бъдат комбинирани, за да образуват супер ефективен и супер прост омекотител!

Балсам за коса + оцет

Използвайте това като обикновен течен омекотител от две съставки. Вземете голяма купа или съд и смесете 6 чаши (1400 ml) вода, 3 чаши (710 ml) бял оцет и 2 чаши (470 ml) балсам за коса. Разбъркайте го много добре, но не го разклащайте или може да се разпени.

Добавете сместа по време на цикъла на изплакване и използвайте същото количество, както бихте направили за търговски омекотител.
Изберете балсам с аромат, който харесвате, за да мирише прането ви приятно.
Можете също така да напръскате сместа върху чиста кърпа и да я хвърлите в сушилнята с прането си като лист за сушене, ако желаете.

Топки за сушене на вълна

прането
Трикове как да омекотите прането без препарат

Те ще намалят статичното електричество в сушилнята и ще омекотят дрехите ви. Топките за сушилня премахват статичното електричество, което може да направи прането ви твърдо и неудобно. Вълнените топки за сушилня са чудесен естествен избор и всичко, което трябва да направите, е да хвърлите 2-3 от тях в сушилнята с прането си и сте готови!
Можете да намерите вълнени сушилни топки в местния универсален магазин или магазин за домашни стоки. Можете да ги поръчате и онлайн.

Алуминиево фолио

препарат
Трикове как да омекотите прането без препарат

Хвърлете 2-3 топки алуминиево фолио във вашата сушилня, за да предотвратите статично електричество. Ако нямате топки за сушене, можете да си направите сами! Вземете около 3-4  (0,279-0,377 квадратни метра) фолио и го намачкайте възможно най-плътно на топка. Направете 2-3 от топките от алуминиево фолио и ги добавете в сушилнята заедно с прането.
Алуминиевото фолио разрежда статично електричество и предпазва дрехите ви от слепване.

Tagged , , ,
на горе