на брака, за брак; хората имат
Любов и партньорство

7 грешни представи за брака

Хората имат различни представи, когато става въпрос са сключването на брак. Той е прекалено романтизиран във всички форми на културата. Не можем да не изпаднем в умиление, когато видим тези романтични предложения, споделяни в социалните мрежи. Не можем да не се разплачем по време на сватбените церемонии, особено когато хората имат подготвени речи, обещавайки да се обичат и да се пазят до края на живота си.

В днешно време бракът, както и любовта, е много крехко нещо. Ако държим на нещо, рискуваме да го загубим завинаги. Може би затова светът е пълен с циници – любовта е станала толкова мимолетна и хората имат различно мнение за това дали да се женят или не. Светът може да бъде жесток и вечно да мами. Когато момичетата са млади, мечтата им е да се омъжат за мъжа, когото обичат. Но за да проработи един брак, е необходимо нещо повече от любов. За да се запази един брак непокътнат, са необходими много търпение, толерантност и упорита работа… а не всеки е подходящ за такава работа и хората имат своите резерви за това.

infomax-logo-50-15-HW Светла Иванова: Пламъкът на една свещ може да запали хиляди други

 

Ето и някои представи, които хората имат за брака и които са твърде грешни:

Споровете ще разрушат брака

Съществува онова трайно погрешно схващане, че семейните двойки, които спорят във връзката си, са обречени на катастрофа. Това, което е вярно, е, че всеки влиза в брака, без да знае какво да очаква. Без значение колко добре се разбирате, ще има моменти, когато спорът ще е неизбежен. Опасността от това женените двойки да не спорят е, че те са склонни да правят емоционални компромиси, а това обикновено разрушава чувството на доверие между двамата.  Двойките в здрави взаимоотношения спорят, но никога не удрят под кръста. Те намират начин да разрешат конфликта и си прощават един на друг, след като конфликтът е разрешен. Хората имат навика да слагат нещата в крайности, което е голяма грешка.

хората имат
7 грешни представи за брака

Съпругът ви трябва да бъде най-добрият ви приятел

Въпреки че понякога това се случва, истината е, че не е нужно да принуждавате съпруга си да бъде най-добрият ви приятел, за да проработи един брак. Макар че бракът изисква определено ниво на приятелство, хората имат нужда от пространство. Вие все пак сте свободни да се доверите на приятел, който не участва в брака ви.  Съпругът ви може да бъде ваш партньор, ваш приятел, ваш любовник, ваш довереник и ваша опора. Но е напълно нормално, ако искате да споделите определено ниво на близост с някого, на когото имате доверие и който не е вашият съпруг.

Бракът прави живота ви пълноценен

Друг от големите митове за брака е, че той ще ви завърши. Хората имат нужда от това да знаят, че са водили своя живот пълноценно и според някои убеждения бракът е краят на един цикъл. И отново, бракът не е някакво магическо заклинание, което изведнъж ще направи живота ви пълноценен. Това е едно от най-тъжните погрешни схващания, които хората имат за брака и тази идея може да разруши всичко, когато очакването да се чувствате „завършени“ не се оправдае. Съпругът ви не трябва да ви допълва, затова не го натоварвайте с нереалистични очаквания. Ако не друго, съпругът ви трябва да ви подкрепя в стремежа ви да се чувствате пълноценни, но не трябва да носи отговорност за това.

Това, че сте женена двойка, ще ви стресне

Ще го направи, но само ако му позволите. Бракът може и да е труден понякога, но не винаги е свързан с работа, което е още един от митовете за брака. Има милиони двойки, за които е толкова лесно да се наслаждават на брака си, защото още от самото начало знаят, че въпреки трудните моменти са уверени в своята връзка и в способността си да преминават през трудните моменти. Колкото повече гледате на брака като на „работа“, толкова повече ще негодувате срещу него и толкова по-малко ще можете да му се наслаждавате, защото хората имат нереалистични очаквания.

7 грешни представи за брака
7 грешни представи за брака

Не е нужно да полагате усилия, след като сте женени

Хората имат навика да мислят, че когато се оженят, тогава вече не е нужно да са романтични към партньора си или да се стараят много. Те си мислят: „Най-после… аз съм женен! Вече мога просто да се отпусна, защото нещата са сигурни!“ Но сключването на брак е мястото, където започват, а не свършват истинските усилия.

Връзката винаги ще бъде една и съща

Има една поговорка, която гласи: „Единственото постоянно нещо е промяната.“ С други думи, всичко винаги се променя и не можете да го спрете, независимо колко много се опитвате. Хората имат амбицията да се променят и да се развиват. Вие и вашият партньор ще остареете. Те ще придобият различни цели и интереси. След това ще имате деца, които ще пораснат и ще напуснат къщата. Трябва да останете в хармония един с друг, за да преживеете неизбежните промени.

Никога няма да се разделите

Ако не продължите да полагате усилия, за да поддържате връзка, може и да се отдалечите един от друг. Особено ако имате деца, защото голяма част от вниманието ви ще бъде посветена на тяхното отглеждане. И в резултат на това вниманието ви ще бъде отнето от съпруга ви. Продължавайте да се грижите за брака си, за да не се отдалечавате един от друг.

Tagged , ,
на горе