Как да си направим крем за лице у дома
Здраве и красота

Как да си направим крем за лице у дома

Независимо дали искате да живеете по-икономично, или просто искате да водите по-екологичен начин на живот, има много начини да си направите крем за лице у дома. Домашно приготвеният крем за лице не само струва много по-малко от този в магазина, но и можете да контролирате какво точно влиза в него.

Приготвянето на крем за лице в домашни условия е изненадващо лесно и след като научите основите, можете да приготвяте всякакви рецепти.Приготвянето на собствен естествен овлажнител у дома има много предимства.

Ето как можем да си приготвим лесно крем за лице:

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Крем за лице с бадемово масло

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Необходими продукти:

¼ чаша (60 милилитра) бадемово масло

2 супени лъжици (28,35 грама) кокосово масло

2 супени лъжици (28,24 грама) пчелен восък на гранули

1 супена лъжица (13,63 грама) масло от карите.

Начин на приготвяне:

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Кипнете малко вода в тенджера. Напълнете тенджерата с 3 до 4 инча (7,62 до 10,16 см) вода. Поставете тенджерата на котлона и оставете водата да заври.

Поставете първите четири съставки в топлоустойчив буркан или мерителна чаша. Поставете ги във водата и оставете съдържанието да се разтопи. Вземете буркана, в който сте добавили маслата, пчелния восък и маслото от карите, и го поставете в тенджерата. Оставете буркана в тенджерата, докато всичко се разтопи, като разбърквате от време на време. Не покривайте тенджерата или буркана с нищо.

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Извадете буркана от водата и добавете маслото от витамин Е. Използвайте дръжка за тенджера или ръкавица за готвене, за да извадите буркана от водата. Поставете буркана върху безопасна за топлина повърхност. Оставете го да се охлади за няколко минути, след което разбъркайте ½ чаена лъжичка масло от витамин Е.

Маслото от витамин Е, което се предлага в бутилка, ще бъде по-лесно за измерване, но можете да използвате и капсули – просто първо пробийте капсулите.

Помислете за добавяне на 2-3 капки етерично масло. Можете да използвате всеки вид етерично масло, което ви харесва. Започнете с 2 до 3 капки, а след това добавете още, ако е необходимо. Етеричното масло ще придаде на крема за лице приятен мирис.

Някои видове етерични масла също имат ползи за грижата за кожата, например:

Акне или мазна кожа: лавандула, лимонова трева, палмароза, мента, розмарин

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Суха или застаряваща кожа: лавандула, палмароза, роза, розов здравец

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Нормална кожа: роза, розов здравец

Всеки тип кожа: лайка, палмароза

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Прехвърлете сместа в чист буркан, след което я оставете да се охлади и втвърди. Изсипете крема в стъклен буркан от 120 милилитра, за предпочитане с широка уста. Оставете крема да се охлади и втвърди на стайна температура.

Затворете буркана, след което го съхранявайте на хладно и сухо място. Този крем за лице може да се използва вечер и сутрин. Той ще издържи около 3 месеца.

Крем за лице с алое вера

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Поставете маслата и пчелния восък в двойна чаша.

Напълнете тенджера с 5,08 см вода, след което поставете отгоре термоустойчива стъклена купа.

Добавете ½ чаша (108 грама) кокосово масло

2 супени лъжици (30 милилитра) масло от жожоба

1½ супени лъжици (21,32 грама)

Пчелен восък на гранули.

Засега не добавяйте алое вера и етерично масло!

Разтопете маслата и пчелния восък. Увеличете температурата на котлона до средна и оставете водата да заври. Оставете маслата и пчелния восък да се разтопят, като разбърквате от време на време. Готови са, когато станат течни и прозрачни.

Изсипете сместа в блендер и я оставете да се охлади за 1 до 1½ часа. Уверете се, че блендерът ви може да издържа на топлина (напр.: стъклен).

Ако блендерът ви е пластмасов, първо оставете сместа да се охлади, след което я прехвърлете в блендера с помощта на шпатула.

Ако не разполагате с блендер, вместо него можете да използвате кухненски робот.

Разбъркайте сместа, като бавно добавяте гела от алое вера.

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Включете блендера на ниска скорост. Докато се върти, бавно изсипете 1 чаша (236,5 грама) гел от алое вера в него. От време на време прекъсвайте работата на блендера и остъргвайте стените му с гумена шпатула.

Използвайте натурален гел от алое вера. Не използвайте сок от алое вера или домашно приготвен гел!

Добавете 5 до 8 капки етерично масло. Не е задължително да го правите, но то ще придаде на крема приятен аромат. Ако използвате правилния вид етерично масло, може да повлияете благоприятно и на кожата си.

Съхранявайте бурканите в хладилника. Можете да държите един от бурканите в банята си, но останалите трябва да съхранявате в хладилника, за да издържат по-дълго. Така ще получите крем за лице, който ще направи кожата ви сияйна и мека. Използвайте този крем за лице сутрин и вечер в рамките на 3 до 4 месеца.

Крем за лице със зелен чай

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Напълнете тенджера с 5,08 см. вода. Поставете отгоре термоустойчива стъклена купа и добавете следното:

7,11 грама пчелен восък на гранули

30 милилитра бадемово масло

28,35 грама кокосово масло

¼ чаена лъжичка масло от семена на шипка.

Увеличете температурата на котлона до средна и оставете всичко да се разтопи, като разбърквате от време на време. Когато съставките се разтопят, те ще станат прозрачни. Знаете, че са готови, когато цветът им стане прозрачен и не останат бучки.

Добавете чая към сместа и го оставете да се накисва в незагрято състояние. Свалете купата от тенджерата и я поставете върху безопасна за топлина повърхност. Добавете едно пакетче зелен чай в разтопената смес от масло и пчелен восък. Оставете чая да се накисва в продължение на 15 минути.
Можете да оставите чая в пакетчето или да го разрежете и да изсипете насипните листа в сместа.

Смесете сместа, докато стане кремообразна. Можете да направите това с ръчен миксер или с кухненски робот, снабден с бъркалка. Продължавайте да разбърквате, докато сместа придобие стайна температура и стане кремообразна.

Ако сте добавили насипен чай в сместа, първо го прецедете през фино решетъчно сито.

Прехвърлете сместа в стъклен буркан и я оставете да се охлади.

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Изберете буркан от 240 милилитра с широко гърло. Използвайте гумена шпатула, за да прехвърлите сместа в буркана. Оставете сместа да се охлади допълнително, след което затворете буркана.

Съхранявайте буркана на хладно и сухо място. Този крем за лице е чудесен за използване сутрин и вечер. Използвайте го в рамките на 3 месеца.

Дневен овлажнител за суха кожа

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Това е богат, течен крем за лице за суха кожа, но може да се използва и като обогатяващ овлажнител за цялото тяло.

Съставки:
4 супени лъжици масло от сладък бадем или жожоба
2 супени лъжици масло от авокадо
1 супена лъжица масло от морски зърнастец
10 капки етерично масло

Стъпки:
Смесете добре маслата в избраната от вас бутилка или съд.
Нанесете лек слой и нежно масажирайте кожата си. Това е богато масло, така че започнете с малко и добавяйте още, за да определите от какво количество се нуждае кожата ви.
Не забравяйте да разклащате преди всяка употреба, за да съедините отново маслата, които може да се отделят между отделните приложения.

Изключително богат овлажнител за старееща кожа

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Тази изключително богата комбинация от масла може да се използва за овлажняване на лицето, шията и гърдите, особено ако имате много суха кожа.

Доказано е, че маслото от шипка и маслото от марула имат противостареещ ефект.Етеричните масла и маслото от семена на моркови се смесват добре, за да осигурят ползи за хидратацията.

Съставки:
2 супени лъжици арганово масло
1 супена лъжица масло от шипка
12 капки масло от семена на моркови
5 капки етерично масло от роза
5 капки етерично масло от лавандула

Стъпки:
Смесете добре маслата в избрания от вас съд.
Нанесете върху кожата, като нежно масажирате с възходящи изглаждащи движения, започвайки от линията на челюстта и напредвайки нагоре по лицето, но избягвайте зоната около очите.
Не забравяйте да разклащате преди всяка употреба, за да съедините отново маслата, които може да се отделят между отделните нанасяния.

Този крем за лице е изключително полезен за старееща кожа.

Основен овлажняващ лосион

крем за лице
Как да си направим крем за лице у дома снимка: pinterest

Това е проста, основна рецепта за овлажняващ крем за лице, подходящ за повечето типове кожа. Може да се използва за тяло и лице. Процесът на емулгиране е от ключово значение, затова не бързайте, действайте бавно и следвайте указанията по-долу.

Съставки:

3/4 чаша гел от алое вера
1/4 чаша филтрирана вода
1/2 чаша пчелен восък (настърган или на гранули)
1/2 чаша масло от жожоба (или масло от сладък бадем)
1 чаена лъжичка масло от витамин Е
15 капки етерично масло от лавандула (по избор)

Стъпки:

Смесете гела от алое вера, водата и маслото от витамин Е в средно голяма купа. Загрейте ги, като ги затоплите заедно в микровълнова фурна или леко в двоен котел. Сместа трябва да е по-топла от стайната температура, но не и гореща. Оставете настрана.

Загрейте пчелния восък и маслото от жожоба в микровълнова фурна или в двоен котел, докато се разтопят напълно. Разбъркайте, за да се съединят, докато се разтопяват. Когато се разтопят, отстранете от огъня.
Внимателно изсипете сместа от пчелен восък и масло в блендер. Оставете да се охлади в блендера, докато достигне стайна температура.

Блендирайте на най-ниска степен за 10 секунди, след което започнете да добавяте много, много бавно сместа от алое вера и вода, докато блендерът е на ниска степен. Трябва да ви отнеме близо 10 минути, за да изсипете цялата смес с алое вера, за да се емулгира правилно лосионът и съставките да се комбинират напълно.

Продължавайте да бъркате, докато не получите желаната от вас консистенция. Накрая добавете етеричните масла.
Съхранявайте в контейнер за многократна употреба.

Вашият крем за лице ще се запази две до три седмици, когато се съхранява на хладно място.

Tagged , , ,
на горе