Как да се разделите с партньора по правилния начин
Любов и партньорство

Как да се разделите с партньора по правилния начин

Да се разделите с партньора никога не е лесно и може да бъде също толкова емоционално изтощително, колкото и да те изоставят. Малко такт и внимателност обаче могат да сведат до минимум наранените чувства и да улеснят нещата.

В тази статия ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете, за да направите раздялата си възможно най-безболезнена, както и с това как да се излекувате след раздялата, защо се стига до раздяла и какви са признаците, че е време да скъсате с партньора си.

Как да се разделите с партньора с уважение

Прекратете връзката си лично.

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин снимка: pinterest

Без значение колко много се страхувате от това, обикновено е най-добре да се разделите лице в лице. Това дава на половинката ви уважението, което заслужава, и позволява и на двама ви да приключите. Освен това помага да се предотвратят недоразумения и неразбирателства, които се срещат по-често при цифровите форми на комуникация, тъй като те не позволяват да разчитате сигнали като езика на тялото или изражението на лицето.

Ако сте във връзка от разстояние прекратете връзката си по телефона

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин снимка: pinterest

Ако сте в контролираща или манипулативна връзка може да се разделите и прекратите връзката си чрез текстови съобщения.

Всъщност е за предпочитане и по-безопасно да скъсате по този начин, ако бившият ви партньор е склонен към изблици, насилие или манипулативно поведение.

Избирайте разумно времето и мястото, на което ще се разделите

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин снимка: pinterest

Избирайте внимателно времето и мястото за раздялата, за да избегнете неприятни ситуации.По време на разговора емоциите могат да се покачат, затова обикновено е най-добре да се разделите на уединено място, вместо на оживено обществено място. Вземете предвид и графика на другия човек – не е добра идея да скъсате с него точно преди да има важен изпит в училище или важна презентация в работата.

Изберете време, когато той ще бъде в по-спокойно емоционално състояние.

Как да се разделите с партньора по правилния начин
Как да се разделите с партньора по правилния начин

Например не скъсвайте с партньора си точно след стресираща среща в работата.

Петък може да бъде добър избор, тъй като това дава на бъдещия ви съпруг уикенда, за да се възстанови и да преработи емоциите си.

Не скъсвайте с партньора си в любимия си ресторант, бар или парк.

Изберете неутрално място, което няма специално значение за никой от вас.

Бъдете твърди в решението си да скъсате.

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин снимка: pinterest

Да се колебаете или да премълчавате нещата, за да ги „оставите лесно“, само причинява повече болка в крайна сметка. Използвайте ясен, директен език и просто кажете, че не искате повече да бъдете във връзката и да се разделите – в противен случай създавате объркване и оставяте вратичка за спорове.

Не намеквайте, че това е просто „почивка“ или че в крайна сметка може да се съберете отново.

Може да си мислите, че това ще облекчи болката, но ако не го мислите наистина, чувствата им просто ще бъдат наранени отново по пътя.

Когато сте сигурни, че някой не е правилният човек за вас, най-добре е просто да го кажете директно, за да можете и двамата да започнете да продължавате напред.

Бъдете честни, но не жестоки.

Как да се разделите с партньора по правилния начин
Как да се разделите с партньора по правилния начин снимка: pinterest

Не искате партньорът ви да си тръгне, чувствайки се несигурен защо връзката е приключила, но не искате и той да си тръгне, знаейки 20-те неща, които не харесвате в него.Бъдете честни относно причините, поради искате да се разделите, но устойте на импулса да изброявате всяко малко нещо, което не харесвате в другия човек, и избягвайте да го обвинявате.

Не е нужно да навлизате във всички подробности и да преразказвате стари спорове, освен ако човекът не е наистина объркан защо слагате край на нещата.

Не унижавайте човека и не добавяйте обида към обидата. Например, вместо да казвате. „Не искам да бъда с някой толкова несигурен“, кажете нещо като: „Мисля, че може да ти помогне да поработиш върху самоувереността си“.

Опитайте се да сведете въпроса до основния проблем. Например : „Не сме достатъчно съвместими в ключови области“, „Не се чувствам подкрепен от теб в професионалния си път“ или „Аз искам деца, а ти не“.

Бъдете подготвени за реакциите им.

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин снимка: pinterest

Раздялата може да предизвика гняв, шок, паника, тъга и всякакви други емоции. Независимо от това как реагира другият човек, опитайте се да запазите спокойствие. Поставете се на негово място и подходете към разговора със съпричастност. Можете дори да проявите доброта, като споменете всички неща, които цените в тях, или да им кажете, че не съжалявате за времето, което сте прекарали заедно.

Утешавайте ги, ако имат нужда от това, но не позволявайте на емоциите им да ви разколебаят в решението ви да се разделите. Бъдете състрадателни, но и твърди.

Ако се притеснявате да оставите бившия си сам, обадете се на негов приятел, обяснете му какво се е случило и го попитайте дали може да дойде да ви подкрепи за малко.

Ако нещата излязат твърде извън контрол или разговорът стане кръговрат, оттеглете се за малко, за да ги оставите да се охладят, и им кажете, че можете да възобновите разговора по-късно.

Установете конкретни граници за бъдещите си контакти.

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин снимка: pinterest

Преценете какво ниво на взаимодействие ви устройва и предайте това на бившия си партньор по ясен и директен начин. Кажете му например, че няма да се включвате в социалните медии, че няма да отговаряте на телефонни обаждания или текстови съобщения или че неочакваните посещения са забранени. Каквито и граници да определите, просто се уверете, че ги съобщавате твърдо и ги прилагате по възможно най-добрия начин.

Ако имате общи приятели и искате да се избягвате за известно време, направете план за „съвместно попечителство“, за да се виждате с приятелите си, без да се сблъсквате един с друг.

Ако и двамата имате любимо кафене или всеки път ходите в една и съща фитнес зала, опитайте се да определите график, който да ви помогне да се избягвате един друг.
Направете план за връщане на вещите на другия възможно най-скоро, за да не се налага да се виждате постоянно.

Този начин да се разделите с партньора си има изключителни плюсове и за двамата.

Как да преодолеете раздялата?

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин

Не се опитвайте да станете приятели веднага.

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин

След като се разделите не се опитвайте да станете приятели веднага. Опитите да се сприятелите с бившия си партньор могат да удължат мъката от раздялата и да затруднят всеки от вас да продължи напред. Обикновено е най-добре да скъсате или поне да прекарате известно време разделени, преди да се опитате да станете приятели.

Ако някой от вас все още изпитва чувства към другия, е твърде рано да се опитвате да бъдете приятели. Отделете си още малко време, за да се уверите, че и двамата напълно сте преодолели проблемите.

Не се опитвайте да станете приятели с облаги – това може да усложни нещата и да навреди на шансовете ви да имате успешно приятелство в бъдеще.

Отделете известно време, за да скърбите за връзката.

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин

Разбира се, вие сте този, който е скъсал с връзката, но вероятно все пак ще ви трябва време, за да преработите емоциите си. Може да сте тъжни, че нещата не са се получили, или че губите тяхното общуване. Възможно е също така да се справяте с чувството за вина, че сте сложили край на нещата, дори и да сте знаели, че това е било правилното решение.

Отделете известно време, за да се погрижите за себе си, да помислите и да се излекувате.

Опитайте се да използвате това време, за да помислите какво сте научили от връзката. Какви неща бихте направили по различен начин следващия път? Какво търсите в бъдещия си романтичен партньор?

Помислете дали да не напишете за чувствата си в дневник.

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин снимка: pinterest

Тази катарзисна практика може да ви помогне да идентифицирате и разберете по-добре чувствата си, докато работите върху това да продължите напред.
Ако се чувствате тъжни, бъдете добри към себе си. Правете неща, които ви успокояват, като например да гледате любимия си филм, да си поръчате нещо за изнасяне от любимия си ресторант или дори да си поплачете. Това са ефективни методи как да се справите лесно с тъгата си, след като се разделите.

Опрете се на близките си за подкрепа.

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин снимкa: pinterest

Прекарвайте време с доверени приятели и членове на семейството, докато се лекувате. Раздялата може да предизвика трудни емоции и разговорите с близките ви могат да ви помогнат да се справите с нея.

Не забравяйте, че не е нужно да се справяте сами, след като се разделите с партньора си!

Ако не се чувствате комфортно да се разкриете пред приятелите или семейството си, помислете за разговор с терапевт, за да преработите чувствата си.

Наслаждавайте се на живота си след връзката.

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин

След като мине известно време, ще започнете да се лекувате и да се освобождавате от негативните чувства, след като се разделите с партньора си. Когато започнете да се чувствате отново като себе си, постарайте се да дадете приоритет на всички положителни неща в живота си и да им се наслаждавате.

Прекарвайте време с приятелите и семейството си, занимавайте се с хобитата си, подхващайте нови интереси, преследвайте професионалните си цели – всичко, което сърцето ви желае.

Фокусирането върху тези неща ще ви напомни, че романтичната връзка е само един аспект от живота ви и че имате много други невероятни неща, които ви радват.

Защо се стига до раздяла?

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин

Възможно е вие и вашият партньор просто да сте се отдалечили един от друг или да сте осъзнали, че не сте напълно съвместими. От друга страна, токсично поведение като изневяра, лъжа или излишен гняв може да са били допринасящи фактори, за да се разделите.

Каквито и да са конкретните обстоятелства, важно е да помните, че раздялата е напълно нормална и се случва на всеки.

Може да ви боли точно сега, но след време ще се почувствате по-добре!

Какви са признаците, че е време да скъсате с партньора си?

разделите
Как да се разделите с партньора по правилния начин

Важно е да сте сигурни в решението си, ако мислите да се разделите с партньора си. За щастие има няколко червени флага, които могат да ви помогнат да разпознаете кога прекратяването на връзката е най-доброто решение.

Ето някои предупредителни знаци, за които да внимавате:

Постоянно се карате и имате повече моменти на напрежение и конфликти, отколкото на комфорт и щастие или сте спрели да общувате един с друг и вече не си правите труда да решавате конфликти.

Вече не можете да си представите съвместното си бъдеще или си представяте две много различни неща за бъдещето.

Вече не изпитвате любовни, привързани чувства един към друг.

Лесно можете да си представите, че сте с някой друг.

Доверието между двамата е силно нарушено, вероятно поради изневяра.

Tagged , ,
на горе