Какво да правите и какво не след раздяла
Любов и партньорство

Какво да правите и какво не след раздяла

Да приключите връзка с човек, на когото сте държали, не е приятно, но има някои правила, които да следвате след раздяла. По този начин ще улесните процеса на излекуването си и по-бързо ще продължите напред.

Какво да правите и какво не след раздяла

infomax-logo-50-15-HW Москва: Третият Рим или четвърти Вавилон?

infomax-logo-50-15-HW Най-малко вредните закуски са препечените филийки

Без да губим време, ето какво да правите и какво не след раздяла:

Включете режим за грижа за себе си

Когато сте в разгара на въпроса какво да правите след раздяла, помислете за следното: грижата за себе си не е само за естетически ползи. В областта на биопсихологията е доказано, че грижата за себе си променя баланса на невротрансмитери като серотонин, допамин и ендорфини. Това ви помага да преминете от състояние на реакция на стрес към по-спокойно и съсредоточено състояние.

Затова си запишете час за масаж или се отдайте на спа процедури. Вашите невротрансмитери ще ви благодарят за това.

след раздяла
Какво да правите и какво не след раздяла

Когнитивно емоционално регулиране

Когато търсите съвет за раздяла, не забравяйте, че в мозъка си вече имате набор от инструменти, предназначени за регулиране на емоциите. Според теорията за регулиране на емоциите една от ключовите техники е когнитивното преосмисляне.

Една мантра може да бъде мощна тук. Когато емоционалните вълни ударят, просто си припомнете: „Аз контролирам емоциите си, те не контролират мен“. Това се превръща в самоизпълняващо се пророчество.

Пречистване на социалните медии

Един от най-добрите съвети след раздяла е да се откъснете от икономиката на вниманието. Запазването на мълчание в социалните платформи помага на мозъка ви да прекъсне цикъла на допаминови удари, които получавате от постоянните актуализации и харесвания. Това прекъсване позволява на емоционалната ви система да се възстанови.

Водене на дневник

Все още се чудите какво да правите след раздяла? Опитайте да си водите дневник. Тази техника се корени в принципите на когнитивно-поведенческата терапия и ви позволява да пренапишете емоционалния си разказ и ви помага да преработите чувствата си по осезаем начин.

Какво да правите и какво не след раздяла
Какво да правите и какво не след раздяла

Отървете се от вещите на бившия си

Когато търсите съвет за раздяла, не подценявайте силата на заобикалящата ви среда. Не можете да продължите напред, ако се обграждате с дрънкулки и напомняния за изгубената ви връзка. Затова сложете всичко в кутия и я скрийте от погледа и съзнанието си. Или, за по-катарзисен вариант, никога не можете да подценявате лечебната сила на изгарянето на снимките му.

Бъдете заети

Когато става въпрос за това какво да правите след раздяла, запълването на графика ви е нещо повече от разсейване. Това е форма на поведенческа активация – техника, използвана за лечение на депресия. Упражнявайте се, пътувайте, научете се да жонглирате – каквото и да е, занимавайте този ум.

Бъдете търпеливи към себе си

Преди всичко, пътят ви към по-доброто настроение няма да бъде праволинеен. В някои дни сте звездата в собствения си романтичен филм, а в други – в сълзлив. Но това е нормално след раздяла. Вашият сюжет все още се развива и повярвайте ни, струва си да останете до края.

Какво НЕ трябва да правите

Когато се мъчите да разберете какво да правите след раздяла, също толкова важно е да знаете какви капани да избягвате. Чували сме съвети за раздяла, които звучат като бързо решение, но бъдете предпазливи – някои избори ще ви оставят в по-лошо състояние от преди.

Капанът на отскока

Всички сме чували, че най-добрият начин да забравиш някого, е да се сдобиеш с някой друг. Но, наши приятели, умората от решенията е реална, особено когато емоциите са високи. Връзките с откат често ви поставят в положение да правите емоционални избори, когато сте най-малко подготвени за това.

Затова се отдръпнете от приложенията за запознанства, докато не сте готови да вземете решение с ясно съзнание.

Не разчитайте на вещества

Вижте, отпиването от чаша вино може да ви успокоява, но не е еликсирът, който ще излекува разбитото ви сърце. И виното е най-безобидният пример. Според хипотезата за самолечението използването на вещества за справяне с емоциите може да доведе до зависимост. Така не решавате проблема, а създавате друг.

Не се поддавайте на прекомерно мислене и размишления

Ако се чудите какво да правите след раздяла, в главата ви може би се въртят въпроси от типа „какво ще стане, ако“ и „само ако“. Но бъдете предпазливи.

Тези когнитивни спирали са класически когнитивни изкривявания, които ви превръщат в най-големия ви враг. Всяка мисъл не е факт – спомнете си за това, когато умът ви иска да играе на обвинения.

Избягвайте драстични промени

Изкушавате се да боядисате косата си в синьо или да си направите спонтанната татуировка? Изчакайте. Емоциите са временни, но някои решения са дълготрайни.

След раздялата съветите често се насочват към радикални промени. Но се въздържайте, тъй като силните емоции могат да замъглят преценката ви и да доведат до решения, за които може да съжалявате.

Вижте още:

Открий с лекота пътят към щастието

Целувките на коя зодия са най-сладострастни?

Силата на думата „БЛАГОДАРЯ“

5-ТЕ ЖИТЕЙСКИ УРОКА от легендарният Джет Ли

Ето как разваляте връзките си в зависимост от зодията ви

Основните страхове на мъжете по зодиакален знак

Трите основни закона на Вселената, които винаги работят

Класация на топ алфа мъжкарите, според зодията

Как да прекъснете енергийна връзка с човека, който ви е напуснал

Tagged ,
на горе