Агнешко със спанак и ориз

Агнешко със спанак и ориз

Приготвяне

25 минути

Готвене

90 минути

Общо

115 минути

Порции

6 порции

Агнешко със спанак и ориз е пълноценно ястие, приготвено в тавичка на фурна. Това е идеалното ястие за вечери или бързо ястие през седмицата — невероятно вкусно и пълно с добри и здравословни съставки. Не позволявайте на дългия списък от съставки да ви откаже от тази рецепта. Ако се вгледате внимателно, това са продукти, които вече имате под ръка.

Оризът е познат от Близкия Изток и винаги е бил популярен в Централна Азия, Африка, Латинска Америка. Разнообразие от меса и зеленчуци могат да бъдат включени в ориза в зависимост от местната кухня и вкусове и наличието на различни съставки. Спанакът добавя свежест и аромат!

Това агнешко със спанак и ориз е създадено като истинско кулинарно изкушение.

И разбира се не само вкусно, агнешкото месо е полезно за вас и ухаещо на подправки. Насладете му се!

Необходими продукти

600 гр агнешко месо

500 гр спанак

2 глави лук

5 стръка зелен лук

1 чаша ориз

олио

60 мл бяло вино

черен пипер

джоджен

дафинов лист

сол

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите вкусно агнешко със спанак и ориз:

Първо

Нарежете агнешкото месо на по-едри парчета и сложете на котлона да го сварите с дафинов лист и малко бахар, по желание, сол в около 2 литра вода.

Агнешко със спанак и ориз
Агнешко със спанак и ориз
Сварете месото

След завиране на водата се вари окoло 1 час и по време на варенето, обирайте пяната, която се образува, за да се получи бистър бульон.

Когато месото е почти готово, извадете го, отцедете го, а водата, в която е било варено, запазете в отделен съд.

Агнешко със спанак и ориз
Агнешко със спанак и ориз
Извадете месото

Второ

Почистете и нарежете на ситно лука, а после го запържете в малко мазнина около 1-2 минути леко да омекне. Подправете с черен пипер, разбъркайте и оставете да се задуши за малко време.

Агнешко със спанак и ориз
Нарежете лука

Прибавете към лука почистения и измит ориз, разбъркайте за няколко минути и добавете виното и 2 чаши от водата, в коята се е варило месото. Оставете за кратко на котлона да набъбне оризът.

Агнешко със спанак и ориз
Добавете ориза

Трето

Почистете, измийте и нарежете спанака на лентички, а зеленият лук нарежете на ситно. Прибавете зелените съставки към ориза, черен пипер, джоджен и разбъркайте. Свалете от котлона и оставете настрана.

Агнешко със спанак и ориз
Добавете спанака

Четвърто

Добавете месото към сместа, разбъркайте и изсипете в предварително подготвена леко намазнена с олио тавичка. Подправете с малко сол, червен пипер, добавете дафинов лист и зрънца бахар. При необходимост добвете малко бульон от варенето на агнешкото месо.

Агнешко със спанак и ориз
Сложете ориза в тавата

Пето

Печете агнешко със спанак и ориз в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност около 50 минути, докато водата изври. Ще се образува вкусна златиста коричка и агнешкото месо е готово!

Агнешко със спанак и ориз
Сервирайте с джоджен

Сервирайте с подправка пресен джоджен и черен пипер за превъзходен вкус!

Вкусно и ароматно!

Добър апетит!

Агнешко със спанак и ориз 5 дизайна за външен двор

Агнешко със спанак и ориз 6 стъпки за подготовка на градината за пролетта

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе