Вкусно печено агнешко

Вкусно печено агнешко

Приготвяне

20 минути

Готвене

80 минути

Общо

100 минути

Порции

8 порции

Вкусно печено агнешко месо има редица здравословни качества и е много полезно за консумация. То съдържа протеини, витамин В1, витамин В12, селен, калций и фосфор. Спокойно може да включите печено агнешко към вашата здравословна диета.

Агнешкото има свой специфичен, натурален аромат и не се нуждае от прекалено много подправки. Месoто става много вкусно, ако се пече на чеверме или в пещ.

Пролетта е най-подходяща, за да готвите печено агнешко, защото тогава то е най-крехко и сочно.

По народна традиция, печно агнешко се почита и приготвя на Великден, Гергьовден, 1-ви май.

Необходими продукти

1.5 кг. агнешко месо

70 гр. краве масло

0.6 л. вода

15 едри листа лапад

1 връзка зелен лук

130 гр. краве масло

1 ч.ч. ориз

1 ч.ч. кисело мляко

2 бр. яйца

сол

черен пипер

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите вкусно печено агнешко в 4 стъпки:

Стъпка 1

Почистете, измийте и нарежете на порции агнешкото месо, посолете и наредете в тава. Налейте гореща вода, така че да се покриете месото с нея, прибавете маслото и поставете във фурната.

Вкусно печено агнешко
Почистете и нарежете месото

Съвет: За да стане печено агнешко крехко, преди да го готвите, месото трябва да е със стайна температура. Освен това солта се слага непосредствено преди термичната му обработка. Ако се посоли по-рано, месото може да стане сухо.

Стъпка 2

Печете на умерена фурна, като от време на време поливайте отгоре със соса от печенето. Няколко пъти обръщайте парчетата, докато станат полуготови.

Съвет: За пълна готовност ястието се пече в загрята фурна на 180-200С за около 2, 2.5 часа.

Стъпка 3

В отделен съд стопете маслото, добавете нарязан на дребно зелен лук и лапад и задушете на слаб огън около 15-20 минути. След това добавете ориза и запържете.

Вкусно печено агнешко
Нарежете зелен лук и лапад
Вкусно печено агнешко
Добавете ориза

Стъпка 4

Налейте 3 ч.ч. гореща вода, посолете и разбъркайте. Отделно разбийте яйцата с киселото мляко и излейте в лапада, лука и ориза. Така приготвената смес се изсипва върху агнешкото месо и печенето продължава, докато ястието стане напълно готово.

Вкусно печено агнешко
Налейте гореща вода

Вкусно печено агнешко с ориз и зелен лук е готово!

Вкусно печено агнешко

Приятен апетит!

Вижте още интересни рецепти при нас:

Агнешки котлети с паста от розмарин

Мързелив домашен козунак

Рецепта за агнешка супа с гъби

Вкусно печено агнешко 5 цветя носещи късмет в дома

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе