Крехко пълнено агнешко бутче

Крехко пълнено агнешко бутче

Приготвяне

20 минути

Готвене

180 минути

Общо

200 минути

Порции

6 порции

Освен агнешко печено, за специален повод може да приготвите пълнено агнешко бутче. Крехко и сочно, агнешкото има божествен вкус! Пълнежът може да бъде няколко вида –  със зелени пролетни билки и зеленчуци, с дроб сърма, с кайма. Вие си изберете!

Агнешкото месо има комплексен, натурален и нежен вкус. Ароматът и цветът му са специфични и се отличават от другите видове месо.

Има различни рецепти за агнешко – на скара, печено цяло агне, шишове, в гючвече, агнешки котлети и пълнени бутчета.

Тук ви предлагаме рецепта за вкусно пълнено агнешко бутче.

Необходими продукти

агнешки бут – 2.200 кг

зелен лук – 1 връзка

спанак – 0.600 кг

гъби – 230 г

ориз – 220 г

картофи – 0.800 кг

моркови – 3 бр.

бира – 250 мл

вода – 500 мл

джоджен

мащерка

розмарин

черен пипер

червен пипер

За намазване на месото:

олио – 100 мл

червен пипер – 1 ч.л.

черен пипер – 1 лъжичка

розмарин – 1 щипка

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите крехко пълнено агнешко бутче:

Първо

Задушете първо нарязания лук и после последователно добавете спанак, гъби, ориз и подправките за задушаване.

Крехко пълнено агнешко бутче
Задушете лука и зеленчуците
Крехко пълнено агнешко бутче
Задушете спанака

 

Крехко пълнено агнешко бутче
Добавете ориза

Налейте 200 мл вода и задушавайте, докато течността се изпари и оризът стане почти готов.

Второ

Почистете и разрежете агнешкото бутче, така че да направите „джоб”. В получения отвор като „джоб“ сложете готовата плънка и зашийте бутчето с дебел конец.

Крехко пълнено агнешко бутче
Нарежете месото
Крехко пълнено агнешко бутче
Напълнете с плънката в „джоба”

Трето

Смесете в купа олиото, червен и черен пипер, розмарина и направете смес за намазване. Намажете бутчето със сместа и малко сол. Поставете месото в тавата, налейте бирата и още 300 мл вода.

Крехко пълнено агнешко бутче
Намажете месото със сместа

Четвърто

Покрийте пъленно агнешко бутче с фолио и печете на 200 C около 2,5– 3 часа, като от време на време поливайте със соса от печенето.

Пето

След два часа, като добре се запече, добавете в тавата нарязаните на едро моркови и картофи. Махнете фолиото накрая и допечете, за да се образува златиста коричка върху печеното агнешко месо.

Крехко пълнено агнешко бутче
Крехко пълнено агнешко бутче Печете до готовност

Крехко и сочно пълнено агнешко бутче е готово!

Приятен апетит!

Вижте още интересни рецепти при нас:

Рецепта за агнешка супа или агнешка курбан чорба

Пълнени патладжани: Невероятно вкусни!

Предястие пълнени домати

Крехко пълнено агнешко бутче 5 минутен хак за почистване на хладилник

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе