агнешка супа с гъби
Идеи за дома

Рецепта за агнешка супа с гъби

Как да си приготвите у дома лесна агнешка супа с гъби или по-известна като агнешка чорба с гъби? Рецепта за агнешка супа с гъби или агнешка чорба, както някога нашите баби и дядовци са я приготвяли, най-вече за Гергьовден, за здраве или без повод.

Много хубава рецепта за лесна и вкусна агнешка супа с гъби или агнешка курбан чорба

Рецепта за агнешка супа или агнешка курбан чорба

Как да сготвим най-вкусната дроб сарма (дроб сърма) – рецепта

Агнешка плешка на фурна – крехка и сочна

агнешка супа с гъби

В прекрасната българска кухня има различни видове рецепти за класическа агнешка супа с гъби. Като във всеки регион има определена специфика в кулинарията, по която се отличава.

Агнешка супа с гъби: необходими продукти:

-вода – около 2-3 литра, в зависимост от големината на съда и количеството месо;

-агнешко месо около 400-500 гр. (подходящ вариант е агнешко рагу около 1,5 кг.);

-агнешки дреболии – 1 малка чашка нарязани на ситно и предварително сварени (по ваше желание);

-манатарки или печурки – 200 гр.;

-лук – 1 глава със средна големина;

-морков – 1 бр.;

-домат – 2 бр. или 3-4 супени лъжици доматено пюре;

-ориз – 1 шепа;

-жълтъци – 2 бр. за застройката;

-олио – 2-3 с.л.;

-черен пипер – на вкус;

-сол – на вкус;

-магданоз пресен или сух – 3 ч.л.;

-пресен или сух джоджен, ако желаете супата да бъде още по-богата да аромат.

агнешка супа с гъби
агнешка супа с гъби

Агнешка супа с гъби: начин на приготвяне:

Като първа стъпка месото трябва да бъде добре измито.

В подходяща тенджера поставете агнешкото месо или агнешкото рагу, залейте с вода. В случай, че от месото се отдели пяна – задължително я отстранете и след това добавете малко сол. Месото трябва да ври, докато не бъде много добре сварено. След това се накъсва с големина на парчетата по ваш вкус. Ако сте решили да използвате рагу, ще бъде необходимо добре да почистите от дребните костици.

Прецедете бульона, в който е вряло агнешкото, за да добавите към него зеленчуците.

Прибавете зеленчуците, които предварително са почистени и нарязани на дребно.

Прибавете късчетата агнешко месо.

Подправете със сол и черен пипер на вкус.

15 минути преди готовност на супата добавете останалите сухи подправки – магданоз и джоджен.

След, което сложете ориза.

5 минути след ориза добавете доматът, който трябва да бъде обелен, нарязан на ситно или настърган на едро ренде.

Варете до готовност на ориза.

Последната стъпка е застройката. Умишлено в рецептата са посочени само жълтъци, така няма да се получи евентуално пресичане на белтъка. За целта разбийте добре жълтъците и ги разредете със 150-200 мл. вода. Бъркайте до хомогенна смес. Налейте от супата към жълтъците, разбъркайте. Сипете застройката в тенджерата.

Сервирайте, докато е гореща.

И вашата ароматна агнешка супа с гъби, агнешка курбан чорба, приготвена по тази традиционна рецепта става върховно вкусна. Опитайте и вие.

Добър апетит!

Рецепта за агнешка супа с гъби Трикове за ползване на дъска за рязане

Рецепта за агнешка супа с гъби 10 храни, които не трябва да държите в хладилник

Tagged , , , ,
на горе