Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете

Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете
Психология

Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете

Взаимоотношения родител-дете са невероятно важни, създавайки прецедент и за всички бъдещи взаимоотношения на детето – така че как можете да гарантирате, че връзката между вас и вашето дете е положителна? Ние сме тук, за да помогнем.

Страхотните взаимоотношения родител-дете изискват време и грижи за култивиране и насърчаване на автономност, любопитство и увереност у децата. Прочетете и ние ще ви покажем как да подобрите връзката си с детето си, като се включите в живота му, изградите по-силна комуникация и много повече.

Ето как да изградите положителни взаимоотношения родител-дете:

Играйте заедно

взаимоотношения родител-дете
Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете снимка: pinterest

Станете на нивото на детето си, за да се свържете по подходящ за възрастта начин. Това ще обогати връзката ви с тях и ще им помогне да се сближат с вас! Играйте с тях на ниво, което детето ви познава, независимо дали е малко дете, юноша или тийнейджър. Колкото повече взаимодействат с вас по този начин, толкова по-достъпни ще бъдете в очите на детето си.

Например: ако имате малко дете, слезте на пода с него и постройте кула от блокове или играйте с техните играчки!

Ако имате по-големи юноши или тийнейджъри, присъединете се към кръг от видеоигри или се заемете със спорт, който им харесва.

Опитайте се да следвате примера на детето си и да го наблюдавате, докато играете. Какво искат да правят? Какво ги забавлява? Отговаряйте на нещата, които казват или правят, вместо да се опитвате да контролирате дейността.

Може дори да откриете, че можете да предизвикате разговор с детето си по-лесно, докато играете, отколкото докато сте на масата за вечеря. Така ще подобрите взаимоотношения родител-дете.

Шегувайте се с тях.

взаимоотношения родител-дете
Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете снимка: pinterest

Покажете им, че взаимоотношения родител-дете не винаги са сериозни. Въпреки че е важно децата да уважават вашия авторитет, това не е единственият аспект на връзката ви. Можете също така да се смеете и да се шегувате с тях – и чувството за забавление може да оживи живота им, създавайки приятни спомени, които детето ви вероятно ще пренесе в зряла възраст.

Ако имате по-малко дете, правете луди физиономии или звуци, докато играете с него (или по време на хранене).

Можете да бъдете малко по-креативни с юноши или по-големи деца. Правете шеги (ако им харесват) или разказвайте вицове, когато прекарвате време заедно.

Отделете „време за семейството“.

взаимоотношения родител-дете
Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете снимка: pinterest

Сближете семейството, като планирате редовно семейно време. Докато децата трябва да знаят, че уважавате тяхната индивидуалност, също толкова важно е да издигате семейството като единица. За да направите това, направете семейното време редовна (и специална) част от вашата рутина. Измислете дейности, които цялото ви семейство (независимо дали това означава едно дете или няколко деца) може да прави заедно.

Храненето заедно е чудесен начин да си осигурите семейно време! Накарайте всички да оставят телефоните си, да седнат заедно, да поговорят и да споделят акцентите или клопките от деня си.

Освен това можете да отидете на спортни събития, да гледате филми или да отидете на музеи, зоологически градини и други забавни, подходящи за семейството атракции заедно. Така ще подобрите вашите взаимоотношения родител-дете.

Отделете време по отделно на всяко дете

взаимоотношения родител-дете
Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете снимка: pinterest

Качественото време може да ви помогне да се свържете с всяко отделно дете. Освен това изгражда самочувствието на вашето дете и му дава да разбере, че е ценено като отделни хора, независимо от своите братя и сестри. Така че, ако имате няколко деца, отделете време с тях поотделно и опознайте всяко от техните силни страни и таланти!

Опитайте се да намерите споделено хоби, на което да се наслаждавате с всяко от децата си. Може да научите един да лови риба през уикендите, докато работите с друг, за да упражняват уменията си на пиано.

Можете дори да насрочите специални „срещи“ или седмични блокове от време един на един с всяко дете, като правите всичко – от разходка до гледане на филм – само двамата. Така ще подобрите взаимоотношения родител-дете.

Бъдете достъпни и комуникативни.

взаимоотношения родител-дете
Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете снимка: pinterest

Изключете технологията си, за да покажете на детето си, че е приоритет. Повечето хора разчитат доста силно на технологиите (като телефони, таблети и телевизори) в днешно време – и децата не са единствените, които могат да бъдат увлечени! Всъщност разсейването, докато детето ви се опитва да привлече вниманието ви, може да го накара да се почувства пренебрегнато, така че направете всичко възможно да оставите технологията настрана преди взаимодействието.

Например, можете да изключите телефона си или да го оставите в спалнята си, преди да прекарате качествено време с детето си, за да сигнализирате, че сте съсредоточени да бъдете в момента с него – без разсейване.

По този начин, ако помолите по-големите си деца да приберат устройствата си, няма да изглежда толкова като, че ги отделяте. Вие го правите, така че и те могат.

Не е нужно да правите това през цялото време. Дори малко време всяка седмица без разсейване или технологии може да помогне много! Например, можете да изберете конкретна вечер всяка седмица, за да вечеряте без телевизия или телефони. По този начин взаимоотношения родител-дете ще бъдат една идея по-добри.

Поставете правила и граници с тях.

взаимоотношения родител-дете
Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете снимка: pinterest

Структурата помага на децата да се развиват и да се научат да управляват различни ситуации. С други думи, те се нуждаят от някаква структура и насоки! И въпреки че е нормално за всяко дете да се измъкне малко и да се държи лошо, вашият отговор има значение. Уверете се, че децата ви разбират вашите правила и очаквания – и последствията от нарушаването на тези правила.

Не забравяйте да зададете подходящи за възрастта последствия. Когато се съмнявате, следвайте 3-те F на ефективното родителство:

Бъдете твърди. Обяснете ясно последствията от нарушаване на правилата и ги прилагайте последователно.

Бъдете честни. Уверете се, че наказанието отговаря на престъплението и избягвайте тежки или прекомерни последици, като дисциплинирате детето си.

Бъдете дружелюбни. Когато детето ви действа, говорете с него с постоянен, учтив тон. Избягвайте да повишавате тон. Обяснете правилото, което са нарушили, и посочете последствията. Освен това отделете време да ги похвалите, когато се справят добре. Това ще подобри вашите взаимоотношения родител-дете.

Включете се в живота им.

взаимоотношения родител-дете
Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете снимка: pinterest

Бъдете в крак с техните учения, приятелства и извънкласни дейности. За да имате добри взаимоотношения родител-дете, е важно да му казвате повече от „добро утро“ и „лека нощ“ всеки ден. Направете усилие да ги опознаете и да научите какво се случва в живота им, дори ако сте заети да жонглирате с работа и други отговорности. Това показва колко ви е грижа!

Ако имате свободно време, предложете да станете доброволец в училище, да тренирате игра на софтбол или да се срещнете с учителите на децата си, за да бъдете в течение на техните академични постижения.

Седнете с тях, докато пишат домашни. Помогнете им да упражняват репликите си за училищната пиеса или отговорете на техните математически въпроси, когато им е трудно.

Поканете техните приятели, за да можете и вие да ги опознаете (и какво влияние оказват децата ви).

Опитайте се да водите спокойни разговори рамо до рамо с тях. Разговорите лице в лице могат да бъдат смущаващи, докато разговорите рамо до рамо облекчават част от напрежението. Например, можете да говорите, докато шофирате в колата или докато печете в кухнята.

Покажете им, че заслужавате доверие.

взаимоотношения родител-дете
Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете снимка: pinterest

Значението на доверието между родители и деца не може да бъде надценено. Част от това да бъдеш добър родител означава да покажеш на детето си, че може да разчита на теб да бъдеш до него – така че когато кажеш, че ще направиш нещо, дръж на думата си и го направи! Това може да помогне на детето ви да формира сигурни привързаности (което също може да повлияе на бъдещи взаимоотношения).

Изграждането на доверие също означава да уважавате нуждата на детето си от поверителност и да запазите доверието му, когато споделя неща с вас.

Доверието не означава непременно да вярвате на всичко, което казва детето ви, но означава да се опитате да му дадете полза от съмнението. Покажете им, че заслужавате доверие и така ще подобрите вашите взаимоотношения родител-дете.

Слушайте ги и им съчувствайте.

взаимоотношения родител-дете
Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете снимка: pinterest

Активното изслушване на детето ви може да проправи пътя за взаимно уважение. Дори ако се оплакват от същия стар проблем в училище или тийнейджърска драма, обърнете им цялото си внимание. Когато слушате активно, вие показвате на детето си, че то има значение за вас. Опитайте се да видите нещата и от тяхната гледна точка; признайте на глас чувствата им и ги уверете, че искате да помогнете.

За да практикувате активно слушане, фокусирайте се единствено върху детето си (и неговите думи). Обърнете се с лице към тях и осъществете зрителен контакт, слушайки без осъждане или негативни изражения на лицето.

След като свършат да говорят, обобщете това, което събирате. Например, ако детето ви каже: „Всички момичета в училище ще ходят на лагер следващия уикенд, но имаме онази глупава сватба“, може да кажете: „Звучи сякаш си разочарован, защото не можеш да отидеш към лагера.“

Активното изслушване на детето ви и съпричастността към ситуацията му също им казва, че може да дойде при вас с проблеми в бъдеще. Тази стъпка ще подобри вашите взаимоотношения родител-дете.

Бъдете нежни към тях.

взаимоотношения родител-дете
Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете снимка: pinterest

Докосването и обичта поставят началото на здравословно емоционално развитие и положителни взаимоотношения родител-дете. Има много начини да покажете на детето си, че го обичате, а физическата привързаност е голяма! Давайте на детето си прегръдки и нежни докосвания (като да държите ръката му, ако е по-малко или да го утешавате с нежни потупвания по гърба) през целия ден. Показването на обич със сигурност ще накара детето ви да се почувства защитено и ценено!

Когато говорите с тях, изпращайте и много положителни сигнали. Усмихнете се, установете твърд зрителен контакт и дръжте стойката си отворена (с некръстосани ръце и крака), за да им покажете, че сте искрено щастливи да ги видите.

Казвайте „Обичам те“ всеки ден.

взаимоотношения родител-дете
Как да изградим силни взаимоотношения родител-дете снимка: pinterest

Децата заслужават да знаят, че са обичани безусловно. И дори ако сте казали „Обичам те“ преди, няма причина да не го казвате отново – често. Казването „Обичам те“ всеки ден може да гарантира, че детето ви се чувства обичано независимо от всичко и в крайна сметка да промени връзката ви към по-добро.

Особено важно е да кажете „Обичам те“, когато детето ви е затруднено или се държи неприятно. Те трябва да знаят, че дори когато им се карате или им се карате, вие продължавате да ги обичате безусловно.

Като общо правило, опитайте се да имате поне 5 положителни взаимодействия всеки ден на 1 отрицателно взаимодействие.

Например, ако вие и вашето дете се карате веднъж, противодействайте на това с 5 акта на любов и грижа през целия ден – включително да кажете „Обичам те“, да го прегърнете или да го похвалите за нещо.

Следвайки тези стъпки и тактики така вие ще изградите силни и положителни взаимоотношения родител-дете.

Tagged , , ,
на горе