Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

рилски манастир свети иван рилски
Величествена България

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

[modula id=“32966″] Рилският манастир „Свети Иван Рилски“ е основан преди около хиляда години, в чест на най-почитания в България светец – Свети Иван Рилски. Това е невероятно място, което може да вдъхнови и успокои неспокойните души!

Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

Стобските пирамиди – природен феномен, част от природната съкровищница на Величествена България

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно

Роженски манастир, „Храна“ за душата

Златолист, Източник на вяра и чудеса

Рупите, вихър от космически енергии

Самуилова крепост, паметни „страници“ от българската история

Крушунските водопади – перлата на омайната красота на Величествена България

Поразителната красота на Белоградчишките скали, където всяка скала има собствена история

Мистичната Каменна гора – едно от най-силно енергийните места в България

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“

Рилски манастир – пазител на дългогодишна история, вяра, святост, знание…

Сякаш тук са се обединили в едно Изток и Запад, Европа и Азия. Величествено е, и наистина си заслужава вниманието на всеки пътешественик!

Погледнат от птичи поглед и с помощта на метафората, спокойно може да се каже, че Рилският манастир е разположен в затворена длан на Рила планина. Сгушен като малко птиченце, а наоколо Рилските върхове се издигат към небосвода. Въздигнали се във висините, поемащи върху себе си безмилостните сили на природните стихии. Застинали във вечността, неуморно бдящи над „сърцето“ на Обителта.

Едва ли мястото за изграждането на духовното средище е случайно… Та, то е свещено! Неговият основател – Свети Иван Рилски е бил много свят човек. Дълго обикалял горите и пещерите на божествено красивата Рила планина, намерил общ език с дивите животни, напътстван от духовните си водачи, той е избрал най-подходящото място за манастира.

рилски манастир свети иван рилски

Местоположение на Рилски манастир

Рилската Света обител се намира в Рила планина. Това творение, дело на човешкият ум и ръце, е разположено на 1147 м. надморска височина. Рилският манастир отстоява на около 120 км. от нашата столица, в южна посока.

Трасето до обителта е в добро състояние и добре поддържано през цялата година. Трябва да се има в предвид, че разстоянието от град Рила до манастира (около 21 км.) е планински терен с повече завои и денивелация. Пътят се вие покрай живописните скали по ждрелото на река Рилска. Но за сметка на това красотата на природата е великолепна!  Гледките към върховете на Рила ще ви следват по пътят до манастира. Приказни пейзажи! Спиращи дъхът, каращи сърцето да бие, а сетивата да придобият усещане за друга реалност.

В почивни дни мястото е известно с голям обем туристопоток от страната и чужбина.

Да посетите Рилски манастир „Св. Иван Рилски“ е полезно, както за душата, така и за тялото.

Без значение, кой ден ще изберете да посетите това магично място в Рила планина, дали през лятото или зимата, важното е да имате късмет с метеорологичните условия. Особено, ако е слънчево, тогава това място изглежда като истинско малко райско кътче. Може би, поради това, днешното местоположение на Рилският манастир, е било избрано от неговите създатели и строители.

Всеизвестно е, че планинският въздух е много чист и няма база за сравнение с този в градски условия. Количеството на кислородът е много по-високо, а колкото по-нагоре, толкова по-добре, защото в атмосферата съдържа жизненоважния озон.

Безчетните борови и широколистни дървета абсорбират въглеродният диоксид.

Тук температурните амплитуди са по-големи. А слънчевите лъчи оказват по-силно влияние върху организма.

При тези благотворни условия на околната среда дишането става по-дълбоко, диафрагмено. В кръвта се образуват повече червени кръвни телца, а кръвообращението значително се подобрява.

Кратка история на Рилски манастир „Свети Иван Рилски“

Този най-голям манастир, е основан през X в. от Свети Иван Рилски Чудотворец (ок. 876–946). В църквата на манастира е положено балсамираното сърце на нашият цар Борис III.

През вековете манастирът е неведнъж опожаряван. Разрушаван, възстановяван и пак разрушаван, пак възстановяван, докато преди около 200 години придобива сегашния си вид.

Съществува предание, според което 40 дни след смъртта си Иван Рилски бил погребан от своите ученици, но през цялото това време тялото му останало нетленно, благоухаело и дарявало изцеление. Представяте ли си колко свят е бил този човек?

Преди смъртта си Светецът създава писмен труд, който оставил на своите ученици, наречено „Заветът на Св. Йоан Рилски“. И до ден днешен, обаче, оригиналът все още не е открит. Дано е на сигурно място, оцелял след големите пожари и чакащ своето време…

рилски манастир свети иван рилски

Какво може да видите, ако посетите Рилски манастир?

Освен неземно красивата природа, веднъж зърнали огромното здание ще се насладите на невероятна архитектура и стил.

Манастирският комплекс е изграден под формата на неправилен четириъгълник, който заема огромна  териториална площ. В самият център, в „сърцето“ му, се намира петкуполната църква „Рождество на Пресвета Богородица“.

Голяма част от мощите на Свети Иван Рилски Чудотворец се съхраняват в манастирския храм.

Много вярващи от България и чужбина се отправят към Рилския манастир, за да се поклонят, помолят и получат желаното изцеление от чудотворната икона на Богородица, която се намира в храма.

В музеят се съхраняват няколко редки книги и документи. За огромно съжаление много ценни писания са изгорени при пожара от 1833 г.

Ето част от чудесата свързани със силата и енергията на Рилски манастир.

Според писанията, още в дълбока древност, когато България се е освободила от турско робство, иконата е пренасяна в селищата на Самоков, Дупница, Горна Джумая (дн. Благоевград) и други места. Това се е случвало в годините на епидемии от холера, чума и други смъртоносни болести. С молитви пред иконата ставали изцеления, а епидемиите утихвали.

Други записки разказват как епидемията от силно смъртоносния испански грип яростно бушувала в близко село. Жителите на мястото със сълзи на очи измолили от ръководството на манастира да се пренесе иконата в селото и да отслужи молебен. Чудото се случило.

В местността „Бричибор“ избухнал огромен пожар, който безмилостно поглъщал всичко на пътя си. Огънят приближавал близкото село. По молба на селяните на мястото на бедствието е донесена чудотворна икона от Рилския манастир и е отслужен молебен за дъжд. Веднага започнали да се скупчват облази и внезапно се излял проливен дъжд. Така селото и хората били спасени.

рилски манастир свети иван рилски

В заключение…

Ето защо, всеки ден, независимо от времето, стотици поклонници и туристи посещават Рилския манастир. Много от тях идват тук, за да се поклонят на християнските светини, които от целия Балкански полуостров се намират тук. Поради това, православните християни от векове наред наричат Свети Иван Рилски – Чудотворец.

Полезна информация за Рилски манастир:

2643 Рилски манастир „Свети Иван Рилски“

Община Рила, област Кюстендил, България

Работно време и подробна информация ще намерите в сайта на манастира.

В Рилски манастир е забранено:

# тютюнопушенето;

# влизането в оскъдно облекло;

# снимането в храма и манастирския музей;

# за домашни любимци.

Светите икони, както и светите мощи не се пипат с ръце, а се почитат само с целуване.

При влизане в храма задължително изключете мобилните си телефони. Вътре не са позволени телефонни разговори.

Носете си малките книжки 100-те национални туристически обекта на България, защото Рилският манастир отдавна е важна туристическа дестинация. Почти 40 години е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Георги Раковски – Българинът владеещ 8 езика, включително 3 древни

Преподобна Стойна, българката стискала жарава с голи ръце, лекувала безнадеждно болни

Асфалтират пътят до храма на Преподобна Стойна

Ванга, мъдрият „глас“, който ни завеща, че злото ще бъде победено само с добро

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе