Роженски манастир
Величествена България

Роженски манастир, „Храна“ за душата

[modula id=“27308″] Роженски манастир е мъжки манастир и може би най-старият в България, редом с Рилския манастир. Пътят до обителта минава покрай град Мелник, след това нагоре през село Рожен, по стръмно изкачване, виещо се между пясъчни скали.

Роженският манастир се намира на 188 км. разстояние от нашата столица София. На 7 км. от най-малкият град в България – Мелник и на около 30 км. от балнеоложкият град – Сандански (някога наричан Св. Врач, което в превод от руски – Лечител).

Роженски манастир, „Храна“ за душата

Роженски манастир, Извор на възвишена чистота. Мястото, на което Ванга се е зареждала с енергия.

Там на тихата поляна,

в Роженския манастир,

……………………………………..

наредено ред по ред:

”Докато човека диша

да върви напред, напред!”

Роженски манастир „Рождество Богородично“ се намира на невероятно живописно място, в непосредствена близост до град Мелник, на надморска височина около 600 м. Това е най-големият манастир в Пиринския край. Според данните, зданието е изградено през 13 век, а по неофициални данни – през 10 век и все още е в експлоатация.

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно 

Златолист, Източник на вяра и чудеса 

Интересен факт е, че манастирът практически не е пострадал по време на османското владичество на тази територия. Може би това се дължи на факта, че по това време не е имало път до манастира и е било възможно да се стигне до него само по стръмни и трудно проходими пътеки.

Щом се изкачите по стръмните пътеки и обърнете поглед на изток, ще ахнете от възхита – пред вашите очи ще се разкрият чудните Мелнишки пирамиди, сякаш ги гледате, като на длан.

Роженски манастир, „Храна“ за душата

Интересни факти за Роженски манастир.

Като цяло историята на манастира е доста мистериозна и загадъчна. Най-вероятно манастирските архиви са пострадали по време на избухнал пожар през 17 век.

Легендата разказва, че Св. Иван Рилски – преди да се премести в пещеричката над село Скрино, община Бобошево, близо до Рилската обител, е бил първо тук. Според някои източници манастирът е основан още през далечната 890 г.

Прозорците на необикновената сграда са украсени с многоцветни стъклописи, една от отличителните черти. Такъв декор е нехарактерен за България и не се среща в други манастири. Подобни украшения са били забелязвани, само в къщите на заможни мелнишки търговци, като например в Кордопуловата къща. Между другото, те се смятат за едни от най-старите на Балканите, а може би и в Европа.

Роженски манастир, „Храна“ за душата

Неслучайно входът на трапезарията се намира срещу входа на църквата: вечерята е била своеобразно продължение на богослужението с определени правила и молитви. До вратата има прозорец, през който се подават приготвени ястия от съседната кухня.

Иконата на Света Богородица Портаитиса в Роженски манастир.

Манастирът е известен с необикновените си стенописи и с чудотворната икона на Света Богородица Портаитиса (Пазителка). Историята на иконата датира от далечният 1 век. Според легендата, иконата е изрисувана от самият апостол Лука.

По-късно император Теофил, който не обичал иконите, издал нов указ за унищожаването им и войниците започнали да обикалят къщите. Те намерили иконата у бедна вдовица, която живеела в Никея. Тя ги убедила да й оставят иконата до сутринта, а през нощта взела сина си и хвърлила иконата с него в морето, като преди това се помолила на Богородица за нейното спасение. Иконата се носела по вълните, а синът на вдовицата доплувал до Атон и станал монах.

По-голямо струпване на хора се случва на 8 септември, денят, в който се почита Рождество на пресвета Богородица, майка на Божият син. През останалите дни в годината можете да се насладите на невероятното спокойствие, тишина и уединение.

Знаете ли, че…?

На 195 м. от Роженскит манастир са положени тленните останки на българският революционер Яне Сандански, който е посветил последните си години от живота на манастира. Положен до църквата „Св. св. Кирил и Методий“, построена по негова инициатива.

Определени сцени от игралният филмът „Време разделно“ са заснети в Роженски манастир.

Нашата пророчица Ванга, освен в село Златолист, е идвала и нощувала в Роженски манастир, за да се зарежда с енергия, молейки се пред иконата на Св. Богородица Портаитиса.

Полезна информация за Роженски манастир:

Село Рожен, община Сандански, област Благоевград

Координати: 41.53053, 23.42651.

Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“ е един от 100-те национални туристически обекта, под № 4а.

*Препоръка: Носете си малката книжка, за да ви поставят печат, че сте посетили мястото. В случай, че нямате такава, можете да си я закупите във всеки един от 100-те обекта.

Работно време: Отворен през цялата година (между 09:00-18:00)

Входна такса: Няма

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе