Мелник
Величествена България

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно

[modula id=“27277″] Мелник е най-малкото градче в нашата Родина. Едно от многото вълшебни кътчета на Величествена България. Част от приказно красивата природа на Пиринският край. Тих и спокоен, сгушил се в мощните „ръце“ на Пирина. Прегръдка, която му пази завет от лютите ветрове и сянка от палещите лъчи на огненото слънце. Красиво!

Мелник

Постоянното население на Мелник е около 240 души. Градчето се намира в Югозападна България, на 181 км. разстояние от София, на около 100 км. от ски-курорта Банско и на около 25 км. от границата ни с Гърция.

Само на 7 км. източно от град Мелник се намира духовния център на Пиринския край – Роженският манастир „Рождество Богородично“.

Роженски манастир, „Храна“ за душата 

Златолист, Източник на вяра и чудеса 

Мелник, обединил автентичността, античността и магията на Величествена България

Ако отдавна мечтаете да посетите това китно градче, което има една улица, е не се колебайте повече. Елате в Мелник и насладете сетивата си, заредете телата си с позитивна енергия, извираща като извор в тази част на България.

Благодарение на географското си положение, нагънатите земни форми, сгушен между издигащите се към небесата скали, именно заради това тук се произвежда най-доброто вино и мед. Медът е силно лековит, поради пъстрото разнообразие от билки и дървета, които виреят по тези места.

Тук се „прегръщат“ и потъват във вълшебен „танц“ средиземноморският и умереноконтиненталният климатичен пояс. Още един факт, допълнително обогатяващ цветната палитра и атмосферата на най-малкото градче в България – Мелник.

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно

Идвайки в Мелник, всъщност вие се намирате в музей на открито. Богато олицетворяващ типично българската кухня, ресторантчета, механи, сгради във Възрожденски стил, винарни и изби с възможност за дегустация на класни вина. Много са малко тези кътчета, където можете да изпитате истинска наслада, щом вкусите от традиционните български ястия, приготвени по стари български рецепти, поднесени с привкус на домашен уют.

Селище от този тип ще бъде високо оценено от любителите на тишината, уюта, уединението. В Мелник няма толкова интензивен туристопоток, в сравнение с други места от нашата територия. Но това в никакъв случай не го прави скучен или непривлекателен за посетителите. Дори, напротив, местното население са много учтиви и гостоприемни, което е огромен плюс в това отношение.

Прочутото Мелнишко вино…

Сухото червено вино, което ще се пропие във всяко ваше сетиво и ще остави у вас незабравимо чувство на наслада. Истински вина има не само във Франция. Мелнишкото вино ще ви удиви със своят богат вкус, аромат и вълшебен послевкус.

В чест на хубавото мелнишко (световноизвестно) вино, в началото на месец февруари, в Мелник се провежда традиционен фестивал, наречен „Златен грозд“.

Природният феномен – Мелнишките пирамиди

Мелнишките пирамиди – Ах, какъв шедьовър! Ах, какъв велик и ненадминат художник, истински магьосник, е Майката Природа! Уникално чудо и творение на времето и ресурсите. Приели причудливи форми – гъби, игри, конуси, все фигури с връх насочен към небесната шир, обгърнала като купол България. Естествени образувания с височина около 100 м. „Игли“, по чиито върхове живеят растения и треви.

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно

Щом сте тръгнали към Мелник, не забравяйте да си вземете удобни дрехи и обувки. Направете си пешеходна туристическа обиколка. Посетете Кордопуловата къща (къща-музей, с огромни винарски изби в основите. Това е най-голямата къща във Възрожденски стил, не само в България, а и на целият Балкански полуостров). Пашовата къща, руините на средновековните църкви и разбира се крепостта, от където изгледът спира дъха, сякаш времето спира да тече.

Всеки докоснал се до това китно кътче на България – Мелник, се обогатява със спомен нов, а всеки вкусил Мелнишко вино, се изпълва с любов.

Полезна информация за град Мелник:

Град Мелник, община Сандански, област Благоевград

Кордопуловата къща е обект под № 4 в списъка на 100-те Национални туристически обекта.

*Препоръка: Носете си малката книжка, за да ви поставят печат, че сте посетили мястото. В случай, че нямате такава, можете да си я закупите във всеки един от 100-те обекта.

Лятно работно време: 02.05-17.10 – 09:30-18:30.

Зимно работно време: 18.10 – 02.05 – 09:30-16:30 (почивни дни: понеделник и вторник).

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе