Златолист
Величествена България

Златолист, Източник на вяра и чудеса

[modula id=“27257″] Златолист е селце сгушено в прегръдките на скалист район, настанило се върху пясъчно корито на пресъхнала река. Малкото селище е заобиколено от пъстроцветни поляни и зелени пасища.

Старото наименование на село Златолист е било Долна Сушица. Магично, мистично, силно енергийно място, където днес живеят около 12 души местно население.

Село Златолист, Източник на вяра и безброй чудеса

200 км. е разстоянието между нашата столица София и китното селце Златолист. Пътят е удобен, с изключение на 7 километровата отсечка между Катунци и селото.

Голямо предимство за любителите на преходите, е  изградената екопътека от Златолист до гр. Мелник, която продължава до другото свято място в този район – Роженският манастир. С автомобил разстоянието от Мелник до Златолист, е около 12 км и на около 35 км. от местността Рупите.

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно 

Роженски манастир, „Храна“ за душата 

Храмът „Свети Георги“ в село Златолист.

Само на километър от Златолист, се намира малката църква, носеща името на Свети Георги Победоносец. Храмът е известен с това, че неканонизираната българска Светица Препободна Стойна, още от дете е посвещавала голяма част от денят си в молитви. Така постепенно църквата става неин дом. Именно, поради тази причина добри хора от селото, на добра воля и безвъзмездно изградили малка пристройка към църквата, която станала дом на Светицата.

Златолист

Интересен факт е, че входът на църквата е със северна посока.

Самата тя споделя, че Св. Георги й посочил мястото, където трябвало да копае, за да вземе нещо ценно, и там наистина намерили старинна икона на храбрият Светия.

„И знай завинаги, че няма нищо по-висше от любовта и жертвата и че душата може да служи на Бога, само когато служи на други души, щото, макар да сме всички застъпили на пътя към Небесата, някои са по-наназад и трябва да им помагаме…“

„Истината е в невидимото и то е нашият дар от Твореца.“ – казва самата Преподобна Стойна пред Бояна Паликарова, която прави записките, през далечната 1933 г.

Едва ли за някого ще бъде голяма изненада, че Преподобната е била високо възвишена и посветена личност. Според свидетели, тя е била виждана няколко пъти да се издига на около 10 см. над земята по време на молитви. Това е т.нар. левитация (левитацията е доказан факт и най-често се проявява при хора с фина нервна и психическа структура).

В двора на църквата се намира чинар на около 1300 год., за който също се вярва, че помага при различни заболявания, след като се полюлеете на люлката или се слеете с лековитата енергия на дървото. Ще видите множество листчета с изписани върху тях желания.

Златолист, Източник на вяра и чудеса

И до днес остава мистерия и загадка, как мраморната плоча с изображението на двуглав орел, емблема на Константинополската патриаршия, е попаднала в този мистериозен храм. Според вярването, човек стъпил с боси нозе върху плочата за няколко минути, значително ще укрепи здравето си.

Тук има кладенец на желанията, на който всеки може да прошепне най-съкровените си желания. Имайки предвид, че водата има памет.

Много семейства с репродуктивни проблеми идват на това свято място, за да пренощуват под енергийното влияние, както на Преподобна, така и на самото свещено място. Много са и случаите, че след това те се сдобиват с така желаната рожба.

Има хора, които посещават това свято място, за да нощуват в малкото параклисче. Според очевидци има много случаи на излекувани безнадеждно болни за медицината случаи.

Няколко думи за Преподобна Стойно и Ванга.

Известната пророчица от Рупите, леля Ванга, се е познавала лично с Преподобна Стойна и дори редовно е гостувала в храма в село Златолист, най-вече, за да се зареди с енергия от вековният чинар. Тя признава необикновените ясновидки способности на Преподобната и, забележете, че са по-силни от нейните.

Ето какво казва Ванга Стойна Преподобна: „Тая жена е светица, она целиот живот го е страдала като светица. Като ме гледаш мене, она е десет пъти по-голема от мене. Яз пак апнувам, пийнувам, такива работи, а она – нищо, ни месо е турала в устата, ни ракия, само водица и трошка лебец. Она сите работи със свети Георги ги е онаждала”.

Между тези две жени притежаващи необясними и феноменални сили, Преподобна Стойна и леля Ванга, съществувала още нещо, което силно ги свързвало. Пространството, приличащо на триъгълна геометрична фигура) между Рупите, Катунци и Златолист, е с доказано силно енергийно излъчване, без аналог в други части на страната ни.

Златолист, Източник на вяра и чудеса

В заключение…

Ще завършим тази статия с думи на Преподобна Стойна, записани от „Боянка“ (така я е наричала Светицата) през 1933 г. в село Златолист, тогава село Долна Сушица.

Свети Георги Победоносец (в минали животи той е бил неин брат) към Преподобна Стойна. Те са контактували много често:

„Ако се тревожиш за българите, немай грижа за тях! Те са под сянката на Божията десница. И така е бивало винаги. Не вярвай на всичко, що чуваш. Има народи – притчи. Наричат ги богоизбрани. И твоят народ е такъв.

Народите са изваяние. Едни от желязо, други – от порцелан.

-А моите? Моите от какво са?

-От дърво. От дрян – най-жилавото сред дървесата. Първо цъфти, последно зрее. Късни ще са плодовете на твоя народ, но чакани и лековити.

-Идва времето на Духа. И вие сте едновременно негов източник и вестоносец небесен… Бог е добър.“

Полезна информация за Златолист:

Храм „Свети Георги“

Село Златолист, община Сандански, област Благоевград

Координати: 41°29’55.0″N 23°24’58.0″E

В обектът е забранено за кучета.

Работно време: зимно: 9:00 – 16:00 и лятно: 9:00 – 18:00

Входна такса: няма

Можете да си носите снимка или на ваши близки, която да оставите в стаичката на Преподобна Стойна.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе