Самуилова крепост, паметни „страници“ от българската история

Самуилова крепост
Величествена България

Самуилова крепост, паметни „страници“ от българската история

[modula id=“27706″] Национален парк-музей „Самуилова крепост“ се намира на разстояние 16 км. от гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград. Величествените паметници, запечатили един от най-трагичните моменти в българската история, се издигат покрай брега на река Струмешница и в полите на Беласица.

Крепостта е била използвана като военно-стратегически команден пункт с добра отбранителна система, характерна за времето на Първото българско царство.

Самуилова крепост, запаметила тъжни и тежки „страници“ от българската история

Почти 200 км. е разстоянието между София и Национален парк-музей „Самуилова крепост“, като през по-голямата част се пътува по автомагистрала „Струма“. Около 25 са километрите между комплекса от паметници и мистичната местност „Рупите“.

Рупите, вихър от космически енергии 

Златолист, Източник на вяра и чудеса

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно

Самуиловата крепост е обект част от списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

Обща информация за това историческо място.

Паркът-музей е открит през 1982 г. До мястото се стига по красива и озеленена алея от брега на река Струмешница. Мястото е обгърнато от живописна природа.

Самуилова крепост

За всички, които се интересуват и почитат българската история, особено при събития като това, трябва да посетят Самуиловата крепост. Само имайте в предвид, че до самите паметници се върви за кратко пеш. В тази част от България климатът през лятото е много топъл, затова носете удобни дрехи, обувки и вода.

Самуиловата крепост, макар и не заемаща челна позиция за най-посещавани места в България, е много интересно място. Туристопотокът към местността „Рупите“ е огромен. Така или иначе, сте пристигнали до мястото на Ванга, продължете само още 25 км. на запад, за да разгледате музеят на открито, където внушителната статуя от бронз на цар Самуил се издига в цял ръст. Не пропускайте тази възможност – да посетите това легендарно място.

Паметниците напомнят за трагичният сблъсък между цар Самуил и нечовешката жестокост на Василий II Българоубиец.

За времето си мястото е било внушително, излъчващо сила и мощ, но това не попречило на византийците да го нападнат и разрушат.

Междувременно воините на цар Самуил попадат в плен на Василий II и биват подложени на нечовешка жестокост. Един от най-трагичните моменти в страниците на българската история.

Напълно обезоръжени и беззащитни византийците пленяват 14 000 армия на българския цар.

Сблъсъците между армиите на двете държави продължавали повече от 20 години. Поради натрупаното огорчение от надмощието и непобедимият дух на българските воини, Василий проявил изключително бездушие и жестокост, като издал заповед, а именно: на всичките пленени и беззащитни 14 000 Самуилови воини, да бъдат избодени очите. А на всеки 100 души един да бъде оставян с едно око, така че, да водят останалите. Освен ослепени, те били завързани с тежки вериги.

При тази гледка сърцето на цар Самуил не издържало и се пръснало. Много бързо след това починал.

Самуилова крепост

Тази печална страница от българската история едва ли, всъщност, не бива да бъде забравяна.

Поради това нечовешко деяние Василий II бива наречен Българоубиец.

Какво свързва Самуилова крепост, Водочки манастир и село Добърско?

Според преданията, които съществуват до днес Самуиловата крепост, Водочки манастир „Св. Леонтий“ и с. Добърско, община Разлог са свързани с ослепените войници на цар Самуил.

Смята се, че мястото на пленяване и ослепяване на армията е точно при манастирът във Водоча (дори и самото име на селището „говори“ за същото) „Св. Леонтий“, който днес се намира на територията на Република Северна Македония. Мястото е с древно-антична история, строено на няколко етапа, опожарявано и разрушавано от земетресение, но възстановено и отворено за посетители.

Манастирът във Водоча

Тези събития (ослепената войска) са изографисани на една от стените на манастира. Оцелели след пожарът и земетресението.

Забележка: Водочки манастир „Св. Леонтий“ се намира на около 40 км. от Самуилова крепост. В случай, че решите да отидете и до там, е необходимо да се съобразите с всички изисквания за влизане на територията на Република Северна Македония.

Други легенди разказват, че голяма част от ослепените войници на цар Самуил са отивали в село Добърско, където и до днес съществува църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ (място с особено интересна история, на което ще посветим отделна публикация). В дворът на църквата има малко изворче с вода, която се слави, че е лековита за очите. Затова и те са посещавали лековито изворче, за да облекчават раните си след ослепяването.

Накратко за мистериозното село Ключ.

Населеното място нашумява в началото на 90-те години, поради сведения за често наблюдение на неидентифицирани летящи обекти. Селото околностите му бяха проучвани от учени, но без ефект. Никой освен местните не успял да докаже такива мистериозни посещения.

Местен жител твърдял, че дори лично Ванга е посочила селото като място, където ще бъде осъществен контакт с други цивилизации.

Други жители твърдят, че ако не са срещали лично извънземните, са виждали корабите им и странни светлини, за които нямали друго обяснение.

Факт е, обаче, че до днес хората наричат поляната Космодрума.

Полезна информация:

Национален парк-музей „Самуилова крепост“.

Обект № 5а от 100-те национални туристически обекта на България.

*Препоръка: Носете си малката книжка, за да ви поставят печат, че сте посетили мястото.

Село Ключ, община Петрич, област Благоевград

Работно време:

-Лятно от м. април  до м. септември.

понеделник – петък 09:00 ч. – 18:00 ч.

събота и неделя 09:00 ч. – 16:00 ч

-Зимно от м. октомври до м. март.

понеделник – петък 09:00 ч. – 16:00 ч.

събота и неделя 09:00 ч. – 16:00 ч.

Входна такса: На място се заплаща входна такса.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе