Крушунските водопади – перлата на омайната красота на Величествена България

Крушунските водопади омайната красота на България
Величествена България

Крушунските водопади – перлата на омайната красота на Величествена България

[modula id=“29205″] Крушунските водопади са само малка част от омайната естествена красота на Величествена България. Крушунските водопади са карстови травертинови тераси, скали, покрити с гъст зелен мъх, освежаваща прохлада под прегръдката на гората, сладък пой на птици и успокояващото ромолене на реката – това е едно приказно място за успокоение на Душата. Крушунската екопътека е най-късата туристическа пътека в България.

Златолист, Източник на вяра и чудеса

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно

Роженски манастир, „Храна“ за душата

Травертинът е варовикова скала, която е междинна връзка между варовика и мрамора. В по-голямата си част се състои от неразтворимата сол на калциев бикарбонат, която се утаява от подземните води.

Крушунските водопади омайната красота на България

Крушунските водопади – олицетворение на омайната красота на България

Според географското си разположение Крушунските водопади, както и няколко пещери, разположени в съседство в този регион, принадлежат към природния резерват Маарат. Въпреки, че основната каскада от водопади носи името на близкото село Крушуна.

Самуилова крепост, паметни „страници“ от българската история

Рупите, вихър от космически енергии

* Как да стигнете до уникалната природна магия, наречена Крушунски водопади?

Географското положение на Крушунските водопади е в Централна България, в област Ловеч, близо до село Крушуна. Красящи с божествената си красота „лицето“ на Предбалкана!

Природната забележителност е на разстояние около 185 км. от нашата столица София, на 35 км. от гр. Ловеч, на 125 км. от гр. Русе, на 80 км. от болярския град гр. Велико Търново, на 50 км. от гр. Плевен.

Ако вашата основна дестинация е София, Гърция, Сърбия или Република Северна Македония, не се колебайте да си предвидите допълнителни 2 до 3 часа, за да направите кратко отклонение до Крушунските водопади и Деветашката пещера. Това са невероятни места част от природното богатство на Величествена България, които си заслужават вниманието!

Територията на природният комплекс е обширна и красива. С няколко туристически пътеки, досущ сякаш оживени от приказките. А божествено красивите водопади – сякаш са кръвоносната система на вълшебното място.

По целият маршрут (включително в подножието на главната каскада) са изградени специални мостове, от които е толкова удобно да наблюдавате живописната красота на България.

Имайте предвид, че някои от водопадите, са много трудно достъпни. За да се насладите на великолепните им красоти, ще трябва да се разходите по горските пътеки пеша. Но задължително с повишено внимание и спазване на всички условия за безопасност!

След като слезете от превозното средство, трябва да поемете по най-лекият и приказно красив маршрут (пътеки), постепенно изкачвайки се по хълма и криволичейки по коритото на малка ромоляща рекича, които ще ви отведат право в сърцето на изумрудената водна феерия.

Пред очите ви ще се появи невероятна красота, удоволствие и наслада за очите, просто магия!

Село Мечкул, по стъпките на Крали Марко

Стобските пирамиди – природен феномен, част от природната съкровищница на Величествена България

* Едва ли някога бихте могли да забравите изумрудената красота на Крушунските водопади!

Спускащият се от пещерата водопад (разположена на върха на скала), видимо изглежда разделен на няколко клона и създава още няколко водни каскади. Цялото това тюркоазено природно великолепие, се стича от височина почти 20 метра! Образуващ около себе си живописни терасовидни езерца и скални пукнатини в подножието на варовиковите скали. Водата в тези водни басейни, както и на самият водопад, е цяло вълшебство от цветове, обединила в себе си всички възможни нюанси от зелената палитра.

Водата на Крушунските водопади се смята за лековита!

* Легенда за омайно красивите водопади, близо до село Крушуна.

Крушунските водопади

Преданието, което се е предавало от поколения, гласи, че ако измиете очите си с тази чудодейна вода, зрението ви ще се възстанови.

Според друга, още по-вълнуваща местна легенда, водопадът строго се пази от крилат дракон, който има 7 крила и 7 лапи! Каква математика само?! Драконът е обитател и пазител на мистериозно подземно езеро, което се намира в пещера, от която извира река, която всъщност образува Крушунските водопади.

В древни времена смел тракийски воин предизвикал боговете на битка. Той искал да им докаже, че е по-силен от тях. Естествено, не спечелил битката с боговете, но се борил толкова упорито и смело, че те останали поразени от силния му дух. За награда, божествата надарили тракиеца с безсмъртие и го превърнали в крилат змей.

Днес той е верен пазител на Крушунските водопади и подземното езеро, което все още е източник на жива вода за боговете. Вярва се, че всяка вечер крилатият дракон излита от пещерата и тогава наоколо се възцарява невероятна и тайнствена тишина.

И наистина, който отиде на място и обгърне с поглед вълшебното място, ще забележи, че всичко наоколо: и дърветата, и водата, и фигурите сякаш са обвити в лека синьо-виолетова мъгла. Именно това придава на всичко това нереален и приказен вид.

Всичко е толкова спокойно, с омагьосваща краста, а звуците леко приглушени. Като Алиса в страната на чудесата или в омагьосано царство! Какво да се каже за необичайните форми на извиващите се дървесни корени…

Безкрайна е перлената, вълшебната, приказната, мистичната и цветна красота на природата на Величествена България!

 

Полезна инофрамция:

Крушунски водопади

Село Крушуна, община Летница, област Ловеч

Обектът няма утвърдено работно време

Входна такса: 3 лева (за ученици и групи има намаления)

Време за обиколка около 2-3 часа

Задължително носене на удобни дрехи и обувки!

Спазвайте всички мерки за вашата безопасност!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , ,
на горе