Стобските пирамиди – природен феномен, част от природната съкровищница на Величествена България

стобски пирамиди природен феномен
Величествена България

Стобските пирамиди – природен феномен, част от природната съкровищница на Величествена България

[modula id=“28618″] Стобските пирамиди са природен феномен – още едно доказателство, че нашата Родина е изключително богата в това отношение! Пирамидите представляват скални образувания със забележителна естествена архитектура, която само природата би могла да сътвори. Едно, наистина, чудесно място за разходка и релакс.

Златолист, Източник на вяра и чудеса

Рупите, вихър от космически енергии

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно

Роженски манастир, „Храна“ за душата

Самуилова крепост, паметни „страници“ от българската история

Село Мечкул, по стъпките на Крали Марко

Стобските пирамиди – природен феномен, истински магнит за погледите на чуждестранните туристи, а и не само…

Как да стигнете до този уникален природен феномен, наречен Стобските пирамиди

Най-Великият художник – природата на България! Както може би се досещате от самото им наименование, Стобските пирамиди, се намират в непосредствена близост до едноименното село – Стоб, в западната „прегръдка“ на Рила планина.

С цел запазване, за колкото се може по-дълго време, на неземната им красота и привлекателност, Стобските пирамиди са вписани в Червената книга на България.

стобски пирамиди природен феномен

Стобските пирамиди се намират на разстояние около 105 км. от гр. София, в югозападна посока, по пътя за Рилския манастир (със сигурност ще посветим статия за това специално място).

В зависимост от темпото на ходене, екипировката и атмосферните условия, но средно до природната забележителност се достига за около 45-50 минути.

По цялата дължина на пътеката са разположени пейки, на които спокойно може да поседнете за глътка свеж планински въздух, спускащ се от сакралната Рила планина.

Мястото е силно атрактивно и никак не безизвестно. Посещава се по всяко време на годината от пътешественици от цял ​​свят. Най-вероятно чуждестранният интерес се дължи на факта, че природният феномен се намира на пътя, който води до Рилската света обител.

Първото нещо, което може би ще ви направи впечатление, когато се изкачите и ги зърнете от горе, е че пирамидите имат разнообразни форми, коя от коя по-причудливи. Фигури, които майката земя е „ваяла“ и продължава до оформя още от древни времена. Някои са с остра форма, докато други, сякаш за още повече чар или за да се предпазят от жаркото слънце, сложили „шапки“ на върховете си.

Друг интересен факт, е че на места има разлика в цветовете на пясъка.

стобски пирамиди природен феномен

Повечето от тях си имат собствени наименования, карай ги ни да ги възприемаме като част от живата природа, независимо, че не усещаме техните дълбоки въздихания и пулсът на сърцето им.

Свещената красота на Стобските пирамиди можете да видите, най-осезаемо по залез слънце!

Приказки и легенди за пясъчните пирамиди, край село Стоб

Легендите, които ще чуете и днес от по-възрастното местно население на селото, са свързани с древността Стоб.

Според, които селището е било град Стоби, което било залято от безпощадната сила на водната стихия и така било напълно унищожено. Вярва се, че по този начин древните жители изкупили сторените във времето грехове.

Отваряме малка скоба, за да поясним, че на територията на днешна Република Северна Македония съществува античното селище със същото наименование – Стоби. Дали двете селища с едно и също име имат някаква древна и неразкрита връзка, учените все-още не са доказали…

Няма как да не предоставим на вашето внимание още една много любопитна легенда за това място.

Преданието гласи, че Стобските пирамиди изобразяват каменни сватове. В стари времена те дошли в селото, за да искат мома за булка. Както традициите повеляват, лицето на булката било покрито с воал. Така никой не могъл да види лицето й.

Накрая сватовниците запели песен, чрез която призовавали вятър да духне, за да се вдигне булото от лицето на бъдещата невеста. Природната стихия усетила молбата и изпълнила желанието им. В мига, в който лицето на момичето се открило, всички били поразени от неземната й красота.

Кумът на бъдещото младо семейство, като видял красавицата, не овладял желанието си и целунал момичето с поразителна красота. Така всички сватове се превърнали в скали, заради извършеното деяние.

Друг интересен факт

В самото село Стоб се намира църквата „Св. Прокопий. И до днес това е единствената църква България, носеща името на този Светец. Според историческите данни тя е построена в далечната 1393 година, видно от намерен камък с надпис. Само три години преди да настъпи дългогодишен трагичен период за българската история.

Днес храмът е обявен за паметник на културата.

Полезна информация:

Обект под № 28а от 100-те национални туристически обекта

Село Стоб, община Кочериново, област Кюстендил

Координати: 42° 5′ 32.29″ с.ш., 23° 7′ 16.04″ из.д. или 42.092301°, 23.121123°

Надморска височина: между 650-700 метра.

Работно време:

-Лятно от 8:30 – 17:30 (без почивен ден)

-Зимно от 8:30 – 17:00 (почивен ден – събота и неделя)

На място се заплаща входна такса.

Необходимо е да бъдете внимателни, защото до мястото се стига по стръмни пътечки. На места теренът е хлъзгав.

Нека екипировката ви бъде от удобни дрехи и обувки.

Не рискувайте и не преминавайте отвъд предпазните заграждения. Следвайте маркировката.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе