Кои домашни любимци не са подходящи за отглеждане с порове?

Кои домашни любимци не са подходящи за отглеждане с порове
Домашни любимци

Кои домашни любимци не са подходящи за отглеждане с порове?

Хората разшириха предпочитанията си за домашни любимци. Срещат се все по екзотични избори, а поровете са един от най-популярните в последните години. Ако сте собственик на такова животно или смятате в близко бъдеще да си вземете домашен любимец, вероятно вече сте си отговорили на важни въпроси като: „Добри домашни любимци ли са порчетата?“ и „Подходящи ли са за мен?“

Кои домашни любимци не са подходящи за отглеждане с порове?

infomax-logo-50-15-HW Чаша горчиво кафе помага за отслабване

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Сега може би се чудите дали можете безопасно да отглеждате своето порче заедно с други домашни любимци. Краткият отговор е: зависи.

Има много домашни любимци, за които новите собственици с изненада откриват, че не е безопасно да се настанят заедно с или в близост до пор. При голямото разнообразие от домашни любимци е най-добре да прецените всеки вид животно поотделно, когато решавате дали допускането им до пряко взаимодействие с вашето порче е безопасен вариант или не.

Защо поровете се разбират с някои животни, а с други не?

Отговорът на този въпрос е чудесно начало, когато се опитвате да разберете кои видове животни са безопасни за поровете и кои не.

Противно на общоприетото схващане, тези домашни любимци не са гризачи. Те не са тясно свързани с други малки животни, които се намират в магазините за домашни любимци, като плъхове, мишки, хамстери и морски свинчета. Вместо това те са по-близки до хищните животни като кучетата и котките.

Те са родствени с видрите и язовците. Важно е да се отбележи, че всяко от тези животни е хищник. Въпреки че вашето порче може да изглежда безобидно, то всъщност е създадено, за да ловува. Това значително стеснява възможностите за избор на безопасни домашни любимци, които да споделят един дом с порчетата.

И така нека дадем и някои примери:

Зайци

В дивата природа зайците живеят в хралупи и прекарват живота си в търсене на храна – трева, цветя, зеленчуци и други растителни материали. Зайците прекарват голяма част от времето си в криене от евентуални хищници като лисици, кучета, котки или грабливи птици.

Исторически погледнато, дори домашните порове са били обучавани да ловуват зайци, което е още един признак, че приятелството между тях е малко вероятно.

Поради тези причини съвместното отглеждане на порове и зайци е много забранено.

Гризачи

Подобно на зайците, гризачите прекарват живота си, опасявайки се от хищници какъвто е вашият пор. Това включва хамстери, мишки, чинчили и морски свинчета. Само миризмата на урината им е достатъчна, за да предизвика хищническа реакция.

Както може би се досещате, съжителството между поровете и гризачите е още един „забранен“ опит!

домашни любимци
Кои домашни любимци не са подходящи за отглеждане с порове?

Влечуги

Ще се разбират ли влечугите с моето порче? Краткият отговор е „не“, но причините за това са различни.

Влечугите са с различни форми и размери. Има нанохамелеони, които са дълги няколко сантиметра, и аржентински черно-бели тегуси, които могат да достигнат дължина от няколко метра! Това означава, че някои влечуги както змии, така и гущери ще бъдат достатъчно малки, за да може вашата вашият пор да ги ловува, докато други могат да станат толкова големи, че да решат да ловуват порчето!

Тъй като поровете и влечугите имат различни хранителни и жилищни нужди, не би било логично да ги отглеждате заедно. Определено пропуснете този избор на двойка!

Птици

Подобно на влечугите, птиците се срещат във всякакви форми и размери. Както гущерите, има малки птици, които могат да активират хищническите инстинкти на пора ви, и много по-големи, като какадуто и папагалите. Тези по-големи птици могат лесно да наранят вашето порче с едно ухапване от невероятно силните си човки.

Въпреки че може да изглежда като забавно „малко вероятно приятелство“, може би този тип не е желателен по някаква причина! Най-добре е да държите тези видове домашни любимци възможно най-далеч един от друг.

В един идеален свят всички животни биха играли добре заедно. В реалния живот обаче има причина да се прави разлика между хищник и плячка. Някои животни просто не са създадени да бъдат приятели.

домашни любимци
Кои домашни любимци не са подходящи за отглеждане с порове?

Полезни съвети:

Как да разберем дали кучето има кърлежи

Кучето лае по телевизора – причини и решение

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

С какво да се съобразите, преди да подарите домашен любимец

В какво кучетата са по-добри от мъжете

Tagged ,
на горе