Как да помогнете на бездомна котка
Домашни любимци

Как да помогнете на бездомна котка

Една от най-тъжните гледки, които можем да срещнем в нашето ежедневие, е бездомно животно. В студен, дъждовен ден или пък в близост до натоварен булевард винаги ни става неприятно и загрижено, ако попаднем на лутащо се куче или коте, без да знаем какво можем да направим за него. Повечето хора подминават с лека ръка животното и бързо забравят за него. Някои обаче не спират да мислят за тази картина и какво може да се служи с беззащитното същество. Котките, скитащи по улиците са прекалено много в България. Почти всеки град има проблем с големия брой на животните, а от хората зависи как можем да се справим с това.

Посещавайте бездомните котки. Прекарването на време всяка седмица с тях е чудесен начин да им помогнете да изградят доверие у хората. Важно е обаче да се спазват техните ограничения. Някои котки в крайна сметка могат да ви позволят да ги галите или да играете с тях, докато други никога няма да ви позволят да се приближите на повече от няколко метра. Така или иначе, вашето присъствие е в полза на котките.

Дарете пари или консумативи в местния приют. Независимо дали става въпрос за основни здравни прегледи, ваксинации срещу бяс или операции за кастрация, местните приюти и организациите за хуманно отношение към животните предоставят множество ресурси за бездомни котки. Помогнете им, като дарите пари или храна, одеяла или играчки.

Станете доброволец в приют. Предоставянето на вашето време е друг чудесен начин да подкрепите приютите и организациите за хуманно отношение към животните, които помагат на бездомни котки. Отидете да играете с котките, да почистите няколко котешки тоалетни или да съдействате за организирането на събитие за набиране на средства за приюта – всяко малко нещо е от значение.

Помислете за отглеждане на бездомна котка. Преди да решите да си купите домашен любимец, помислете дали да не осиновите такъв. Повечето приюти за животни са препълнени и могат да използват доброволци, които са готови да отворят домовете си и да се грижат за котките, докато не намерят постоянно местожителство. Младите бездомни котенца и малтретираните котки се възползват най-много от близкото взаимодействие и постоянните грижи.

Tagged ,
на горе