Причини, поради които да сме благодарни на котките

Причини, поради които да сме благодарни на котките
Домашни любимци

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Котките са едни от най-предпочитаните животни за домашни любимци. Те притежават неподражаем чар, нрав и навици, които понякога могат да ви оставят без думи. Много са им мненията, че тези животни помагат на здравето и психиката на човека, като могат успешно да усетят кога имаме проблем и чрез тяхното мъркане да бъдат дори лековити. Освен за подобряване на настроението и приноса за допълнителен колорит, има и още неща, за които можем да бъдем благодарни на котките.

Успокояват ни. Котките са толкова успокояващи, че наличието на такова животно около нас намалява риска от инфаркт с 40 процента, показва скорошно проучване на Центъра за изследване на инсулт в университета в Минесота. Котките също така намаляват риска от смърт от други сърдечни заболявания и инсулт с 30 процента.

Котките ни напомнят да ценим малките неща. Понякога нещо съвсем малко нещо може да направи една котка щастлива. Например опаковка от някаква вещ, картонена кутия или дори връзка може да донесат дълги часове игра на вашето коте, а хората можем да научим от това, че не е важно колко скъпа е една вещ, стига тя да ни носи истинско удоволствие.

Ловят вредители. Освен за игри, котките са родени хищници. Техният инстинкт е да ловят плячка, а ако имате проблем с вредители като плъхове, няма по-добър помощник от котката. Това е нейната естествена среда и можете да останете изумени от способностите на животното ви, когато го видите да ловува.

Котките са жив будилник. Тези животни са изумителни, когато става въпрос за биологичен часовник. Те могат да се нагодят на вашата програма и са способни да ви събудят точно на време за работа или за училище. Разбира се, преди това може да чуете различни шумове в малките часове на нощта, но това е нещо съвсем нормално, защото котките са нощни животни.

Котките знаят всичко за баланса. Те обичат от всичко, но с нужната мярка. Най- добрият пример за това е гушкането. Няма котка, която да не й харесва да се гали във вас и да бъде обгрижвана. Дори и това обаче си има граница и в някакъв момент котката ви може да ви покаже, че вече й е досадно.

Tagged ,
на горе