Как да разберем дали кучето има кърлежи
Домашни любимци

Как да разберем дали кучето има кърлежи

Вече сме в периода от годината, когато идва неравната борба с паразити по нашите домашни любимци. Бълхите и кърлежите са истинска напаст за животните и освен че причиняват неприятен сърбеж,  могат да станат причина и за различни видове инфекции, които дори да застрашат живота на кучето ни. В допълнение на това бълхите и кърлежите могат да преминат от животните към хората и ситуацията да стане още по-неприятна. Как обаче можем най-лесно и бързо да разберем, че нашето куче е ухапано от кърлеж? Това е нещо, което изисква незабавна реакция и намеса от ветеринар.

Започнете с козината. Много хора се чудят как да започнат да проверяват кучето си за кърлежи? Някои кучета са по-лесни за проверка от други. По-дългите косми обикновено дават на кърлежите по-добра възможност да се скрият дълбоко в козината, където могат да останат дълго време неоткрити, докато по-късите косми оставят повърхността на кожата по-видима и лесна за разресване.

Обърнете сериозно внимание. Кърлежите са малко по-лесни за откриване на тялото на кучето, отколкото по-малките паразити като бълхите. Те обикновено са достатъчно тъмни и големи, за да се виждат лесно (освен ако козината на вашето куче не е много дълга). Кърлежите не се движат много, след като намерят място по тялото и забият главата си в кожата, за да се хранят. Колкото по-дълго се хранят, толкова по-големи стават телата им, докато се пълнят с кръв.

Проверявайте цялото тяло. Започнете от главата, прекарайте ръце по тялото на кучето, проверявайки под нашийника и използвайте пръстите си като зъбите на гребен. Търсете нещо с размерите на малък грах. Проверете добре цялото тяло, като гледате под опашката и около ануса. Кърлежите се привличат към тъмните, скрити зони по тялото, така че не забравяйте да проверите между пръстите на лапите, както и при слабините. Също така е хубаво да погледнете кожата за зони, които изглеждат зачервени или раздразнени и да наблюдавате кучето си за признаци на прекомерно драскане или близане в определени области. Това може да е знак, че кърлежът се е прикрепил към кожата на това място.

Ако намерите кърлеж, в никакъв случай не опитвайте да го отстраните сами, а незабавно потърсете помощ от специалист.

на горе