Лавандула у дома за здраве и красота
Добра форма

Лавандула у дома за здраве и красота

Уханието на лавандула, ароматните и цветчета, наситеният й цвят я превръщат в желано цвете за всеки дом. Едни я ползват като билка, други като подправка, а трети я отглеждат в саксия като градинско цвете. Лавандула може да отглеждате както в градината на открито, така и у дома в саксия. Това, което се изисква от вас, е да създадете благоприятни условия за виреене и растението няма да ви създава проблеми. Цветето обича светлите места – трябва да му осигурите слънчева светлина поне 6 часа дневно.

Не обича студа и ветровете, затова потърсете някой по-уютен кът. Ако отглеждате лавандулата в градината, посадете я близо до стена или камък, който да служи като щит срещу вятъра. На закрито, търсете за място, където няма течение.

Посадете лавандулата в светли саксии, тъй като тъмните ще привличат двойно повече слънчеви лъчи и има опасност растението да се разболее. Градинари съветват, че най-добрият вариант са керамичните саксии. Желателно е да изберете достатъчно широк съд, за да може корените на растението да се развиват без ограничения. Цветето предпочита алкална и варовита почва, която трябва да е добре дренирана. Един от най-често срещаните проблеми при лавандулата е задържането на вода и загниването на корените й. Поливайте умерено, но имайте предвид, че растението вътре иска повече вода, от това на открито.

Ако спите неспокойно приютете лавандулата в спалнята

Ако някога сме помирисвали свежа лавандула, знаем, че сетивата ни веднага се събуждат от успокояващия аромат и връхлитащото ни отпускащо чувство. Ароматерапията разчита на ароматното масло от лавандула за успокояване на състояния като тревожност и стрес. Ако си запалим лавандулова свещ или добавим няколко капки ароматно масло от лавандула към крема си за ръце, това е достатъчно, за да вдишаме успокояващия аромат и да бъдем обзети от чувството на отпускане.

Как да използваме лавандулата против насекоми

За да се предпазим от летните насекоми по естествен начин, можем да се възползваме от свойствата на лавандулата и да намажем кожата си с нея. Маслото от лавандула съдържа гераниол -съставка, която прогонва хапещите насекоми. Лавандулата може да увеличи чувствителността на кожата към светлината, затова е още по-важно да сме на сянка и да ползваме силен слънцезащитен крем.

Маслото от лавандула облекчава мускулните болки

Независимо дали сме прекалили с натоварването във фитнеса, или сме плевили твърде дълго градината, ако втрием с масажиращи движения малко масло от лавандула върху ставите и мускулите, това ще облекчи болката по-успешно от другите лекарства. Дори само ароматът на лавандулата ще разсее съзнанието ни от болящите мускули.

Ароматни бисквитки с лавандула

Да, с лавандула може и да се готви. Ако в следващото тесто за бисквити сложим лъжичка изсушена лавандула, сладките ни ще са украсени с лилави лунички и ще изглеждат толкова елегантно, че всеки ще ни пита за тайната съставка, която е превърнала този обикновен десерт в кулинарно изкушение.

Маслото й действа противовъзпалително

Лавандулата се използва за лечение на кожаталМаслото от лавандула е антисептично и противогъбично, което го прави натурално лекарство при проблеми с кожата, акне, белези, порязвания, слънчево изгаряне и псориазис.

Tagged , , ,
на горе