Как да научим детето да ни слуша
Психология

Как да научим детето да ни слуша

Детето има много неща в съзнанието си, от теста по история през футболните проби до най-новата компютърна игра. Родителите могат да бъдат ужасно ниско в техния списък. Да не говорим, че когато мозъкът се пренастройва на шест и отново на дванадесет години, децата често се чувстват претоварени от външни стимули и ви настройват. Дори малките деца са много заети, тъй като длъжностната им характеристика е проучване (известно още като разкъсване на къщата ви).

Как да научим детето да ни слуша

Изграждане на самочувствие при децата: подкрепа и увереност

Разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата

Как да научим детето да ни слуша Дизайнерски съвети за избор на цвят в интериора

 

Така че децата имат други неща, за които да мислят. Те също имат различни приоритети и изобщо не разбират защо е толкова важно да се изкъпят точно в този момент!

Разбира се, родителите, които ме питат как да накарат детето си да слуша, всъщност не говорят за слушане. Те говорят за това как да накарат детето си да приеме това, което казват – и да предприеме действия! И да, има някои трикове, които да направят това по-вероятно. Ето как.

Как да научим детето да ни слуша

1. Не започвайте да говорите, докато не привлечете вниманието на детето си.

детето
Как да научим детето да ни слуша

Свържете се ПРЕДИ да започнете да говорите. Това означава, че не можете да лаете заповеди от другия край на стаята и да очаквате да преминете.

Вместо това се приближете. Слезте на нивото на детето си и го докоснете леко. Наблюдавайте какво прави и се свържете с него, като направите коментар за това: „Леле, вижте как тръгва този влак!“ Изследване на мозъка установи, че когато се чувстваме свързани с друг човек, ние сме по-отворени за тяхното влияние, така че като се свързвате първи, вие го улеснявате да ви изслуша. Но вие не манипулирате, вие признавате и уважавате това, което е важно за него.

Изчакайте, докато погледне нагоре. Погледни го в очите. След това започнете да говорите. Ако той не вдигне поглед, уверете се, че сте привлекли вниманието му, като попитате „Мога ли да ви кажа нещо?“ Когато вдигне поглед, започнете да говорите.

(Не се изненадвайте, когато детето ви започне да използва тази техника, за да привлече вниманието ви, преди да ви каже нещо. И ако искате то да продължи да слуша, ще трябва да слушате!)

2. Не се повтаряйте.

детето
Как да научим детето да ни слуша

Ако сте попитали веднъж и не сте получили отговор, не се повтаряйте. Нямате вниманието на детето си. Върнете се към Стъпка едно по-горе.

3. Използвайте по-малко думи.

Повечето от нас разводняват посланието си и губят вниманието на детето си, като използват твърде много думи. Използвайте възможно най-малко думи, когато давате инструкции. Например, усмихнете се топло, посочете сакото на пода и кажете „Джулия! Сако, моля!“ Стойте там, докато тя помръдне, усмихвайки й се и сочейки.

Ако тя не отговори, вземете якето и го подайте на нея, все още усмихвайки се, казвайки „Сакото се закачва, моля!“ Ами ако тя все още те игнорира? Направете игра, като го поставите върху всичко, върху което тя фокусира вниманието си в този момент.

Децата не смятат за важни изисквания като това да закачат сакото си, но когато останем весели, докато изразяваме очаквания и поставяме твърди, ясни, любезни – и дори забавни – ограничения, те са много по-склонни да сътрудничат.

4. Вижте го от неговата гледна точка.

детето
Как да научим детето да ни слуша

Ако сте заети с нещо, което обичате да правите и вашият партньор ви нареди да спрете да го правите и да направите нещо друго, което не е приоритет за вас, как бихте се почувствали? Може ли да изключите партньора си? Детето ви не трябва да споделя вашите приоритети, то просто трябва да се съобразява с вашите нужди. И не е нужно да споделяте приоритетите му, но ще ви помогне изключително много, ако можете да признаете колко много иска да продължи да прави каквото и да прави.

„Знам, че е трудно да спреш да играеш, скъпа. Наистина се наслаждаваш на това и разбирам защо! И сега имам нужда от теб…“

5. Ангажирайте сътрудничество.

детето
Как да научим детето да ни слуша

Никой не иска да слуша някой, който дава заповеди, особено детето; всъщност винаги стимулира резистентността. Помислете как се чувствате, когато някой ви нарежда. Сътрудничите ли с ентусиазъм?

Вместо това поддържайте тона си топъл. Когато е възможно, дайте избор.

„Време е за къпане, скъпа. Искаш ли да тръгваме сега или след пет минути? Добре, пет минути без суетене? Хайде да се разклатим.“

Ако наистина имате нужда да бъде направено СЕГА, формулирайте го като заповед, но запазете топлината и съчувствието: „Съгласихме се да влезем вътре след пет минути и минаха пет минути. Знам, иска ти се да можеш да останеш навън и да играеш всяка нощ. Когато пораснеш, обзалагам се, че ще играеш по цяла нощ всяка вечер! Сега е време да влезем. Да вървим.“

Tagged , , ,
на горе