Разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата
Психологически

Разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата

Нито едно дете не желае да има разведени родители. Разводът е често срещан в нашето съвремие. Раздялата между двама души винаги е съпроводена с трудности, емоционални проблеми и др. Ако двойката няма деца, нещата между тях могат да се уредят много по-лесно отколкото при такива с деца.

Това е така по ред причини. На първо място, преди фактическата раздяла обикновено съществува напрежение, родителите се карат помежду си, а някои стигат и до семейни скандали. Децата са свидетел на това.

На второ място, рационално или не, често децата изпитват вина за раздялата на родителите си, което се отразява на емоционалното им състояние. Децата се нуждаят от сигурност и стабилност, а често родителите променят статуквото. И не говорим само за фактическата раздяла, а и за цялостното си поведение.Ето някои от типичните грешки, които един родител може да допусне при възпитанието на детето по време на развод:

Разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата

За любовта на децата към родителите

19 брилянтни съвета за родители

Разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата Интересни идеи за детска стая в сиво – нежно, свежо и уютно

Разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата

1.Състезание за най-любим родител

  1. разведени родители
    разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата снимка: pinterest

    Нормално е да искате да обгрижвате повече детето си, когато минавате през този труден период. Грижата обаче често се превръща в глезене на децата и те усещат това и се възползват от него.

В тази ситуация единият родител разрешава неща, които другия забранява. Това обърква децата и по-лошото – кара ги да избират един от двамата за любим родител. Не бива да се поддавате на подобни провокации. Трябва да държите на нормалния режим, установен преди раздялата. Децата на разведени родители трябва да са достатъчно обгрижвани.

2.Настройваме детето срещу другия родител

разведени родители
разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата снимка: pinterest

Ако другият родител вече има семейство, или отношенията ви не са добри, това не е причина да си позволявате да настройвате детето. Без значение какви са вашите отношения, детето заслужава внимание и от двамата разведени родители. Като говорите лошо за другия, давате отрицателен пример на детето.

Въздържайте се и помнете, че то обича и двама ви, независимост, че не сте заедно. Детето заслужава да има двама родители.Не се опитвайте да привлечете детето на ваша страна, защото няма ваша и чужда страна. Има двама родители, които полагат усилия, въпреки своите различия.

3. Превръщате детето в посредник

разведени родители
разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата снимка: pinterest

Друга грешка, която често се допуска, е да използвате детето като посредник в комуникацията с партньора си, било то и вече бивш. Това причинява допълнителен емоционален стрес и го превръща в адвокат на вашите взаимоотношения. Ако не желаете да се виждате или да говорите лично с другия, изпратете имейл или използвайте адвоката си за това.

Независимо от отношенията, до които са стигнали двамата възрастни, те трябва да направят всичко възможно да се държат цивилизовано и отговорно заради децата, които са създали.

Емоционалните проблеми, които възрастните имат, не могат да бъдат прехвърляни върху подрастващите, които така или иначе се борят с достатъчно свои.

Опитайте се да общувате и да координирате действията си що се отнася до възпитанието на детето и до неговото израстване. Така то ще излезе от емоционалната криза на развода ви по-лесно и с много по-малко рани. Детето на разведени родители не трябва да бъде превръщано в посредник.

4. Ако детето е „ябълката на раздора“

разведени родители
разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата снимка: pinterest

Някои разведени родители несъзнателно правят грешката да се борят за вниманието на детето. В опитите си да изкупят своята вина, да му се харесат, те го подкупват с какви ли не неща: вещи, обещания и прочие. Този метод не е възпитателен и в дългосрочен план влияе негативно на детето. Защо? Защото то свиква да търси материалното, да бъде подкупвано по всякакъв повод. Помнете, че вие сте родител и вашата задача е да възпитавате, а не да бъдете харесвани. Всичко, което правите, е за доброто на детето.

5. Несъзнателно проваляме важни събития

В опита си да бъдем „по-добрия родител“ разваляме важни за детето събития. Например, неговото участие в сценка, танцов спектакъл или друг, на което закъсняваме, забавяме се, или не сме се разбрали с другия, който е обещал да помогне. Всичко това влияе негативно на детето, освен че му оставя лоши спомени. Детето на разведени родители се. нуждае от обич и обгрижване.

Опитвайте се да избягвате тези неща, за да сплотите, колкото се може вашето семейство.

Tagged , , ,
на горе