Как да изградим добър режим на грижа за кожата
Здраве и красота

Как да изградим добър режим на грижа за кожата

Ако знаем нещо, то това е, че никоя рутинна грижа за кожата не е универсална. В крайна сметка всички сме толкова различни, че не е възможно да се каже, че това което работи за една от нас, ще има същия ефект и за останалите. Но основите, върху които надграждаме, са еднакви за всички: усъвършенствана грижа и цялото удоволствие и радост, които можете да изпитате от всяка стъпка.

Добрият режим на грижа за кожата е от съществено значение, за да се чувствате по-добре, да имате красива кожа и да нямате черни точки и петна! И това е особено важно за тийнейджърите, тъй като те са най-предразположени към този вид проблеми.

Не се притеснявайте обаче, една ефективна рутинна грижа за кожата е лесна за изпълнение. Нуждаете се само от правилните продукти за вашия тип кожа, правилните техники и мотивацията да се грижите за кожата си всеки ден! Кожата ви определено ще ви благодари!

Ето как да изградим правилната рутина на грижа за кожата:

Ежедневна грижа за кожата

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата снимка: pinterest

Измийте лицето си, когато се събудите сутрин. Това е първата най-важна стъпка от вашата грижа за кожата. Това ще отнеме всякаква пот, масло и мръсотия, натрупани през нощта. Освен това ще ви събуди малко повече, както и ще ви даде блестящо, но не лъскаво лице за сутринта. Когато миете лицето си, не използвайте нормален сапун, освен ако не е специален сапун за измиване на лице. Това е грешка, която правят много момичета.

Нормалният сапун, който използваме за измиване на ръцете и тялото, може да раздразни порите на лицето и да помогне за появата на акне и пъпки. Когато миете лицето си, използвайте специален почистващ препарат за лице с витамин С, витамин Е и ферулинова киселина, за да дадете на кожата си антиоксидантен тласък.

Не се притеснявайте за агресивното премахване на масло или други вещества от повърхността. Акнето е проблем на прекомерно производство на мазнини и запушване в порите, а не проблем на повърхностно запушване на порите.

Не забравяйте SPF 30 слънцезащитни продукти на минерална основа (с цинков оксид или титанов диоксид).Дори през зимата UV лъчите на слънцето могат да увредят кожата ви.

Нанесете балсам за устни сутрин, след като сте закусили, измили зъбите си и сте се ексфолирали.

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата снимка: pinterest

Това е важно, особено ако имате напукани устни, но дори и да нямате, пак е добра идея, само за да запазите устните си гладки и подходящи за целуване.

Предупреждение: Ексфолирането е важно за вашата грижа за кожата! Ако устните ви имат суха кожа, това означава, че трябва да ексфолирате! Балсамът за устни няма да помогне много, ако устните ви не са естествено гладки.

Сложете малко крем за ръце.

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата

Ако имате суха кожа на ръцете си, нанесете крем за ръце сутрин. Просто се уверете, че не слагате твърде много, тъй като това ще направи ръцете ви мазни и хлъзгави. Това е също важна стъпка към вашата грижа за кожата.

Купете специални кърпички, които премахват излишното омазняване на лицето ви, ако стане наистина мазно.

Почиствайте кожата си през нощта с почистващ препарат за лице.

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата

Нощта е ключов момент за грижата за кожата, тъй като това е възможност за подобряване на обмяната на кожните клетки и производството на колаген, което поддържа кожата ви млада.

Изберете продукт с ретинол или алфа хидрокси киселина, за да стимулирате производството на колаген, и изберете продукт със салицилова киселина или гликолова киселина, за да намалите акнето.Повечето почистващи препарати едновременно почистват и ексфолират кожата ви. Това е много важна стъпка към вашата грижа за кожата.

Овлажнявайте след почистване.

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата

За тийнейджърите това е нещо, което може да ви помогне да имате красива кожа, ако се направи правилно, или да ви създаде много акне, ако се направи погрешно.Уверете се, че когато купувате овлажнител за лице,това всъщност е овлажнител за лице.

Леко е. Лек означава, че не е тежък и мазен, така че няма да добави към маслото върху кожата ви или да запуши порите ви. Това е много важно!

След това нанесете малко балсам за устни. Тези стъпки са важна част от рутината за грижа за кожата.

Нанесете лосионите.

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата снимка: pinterest

Ако краката ви са сухи от бръснене, овлажнете ги. Хидратиращият крем, който купувате за краката си, няма значение. Ако ръцете ви са сухи, направете същото преди сън. Това е чудесен момент да нанесете много и много крем за ръце, тъй като има часове и часове, за да попие в кожата ви.

Повторете от стъпка 1 до 8 всеки ден за страхотно изглеждаща кожа! Това са едни от най-важните стъпки в рутината за грижа за кожата!

Специални процедури за кожа

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата

Ексфолирайте кожата си веднъж седмично. Ексфолирането не е необходимо да се прави всеки ден, тъй като това може да направи кожата ви раздразнена и суха с течение на времето. Вместо това се стремете да ексфолирате кожата си веднъж на всеки 1-2 седмици, за да премахнете мъртвата кожа и да я омекотите.

Можете да използвате домашно ексфолиращ крем или да използвате закупен от магазина. Просто намокрете кожата си, вземете малко от ексфолианта върху върховете на пръстите си и го масажирайте върху кожата си. Направете това за 60 секунди и след това използвайте малко топла вода, за да го изплакнете.

Опитайте да смесите захар с мед за домашен ексфолиант.

Ако кожата ви е чувствителна, можете да използвате овесени ядки, смесени с мед или мляко, за да изгладите кожата си. Ексфолиацията е много важна стъпка във вашата грижа за кожата.

Използвайте маска за лице веднъж на 2-4 седмици.

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата

Маските за лице правят няколко неща (в зависимост от тази, която използвате). Те са важна стъпка към вашата грижа за кожата. Те работят, за да премахнат токсините в кожата ви, да изчистят порите ви и да се отърват от мъртвите кожни клетки и мръсотията. Те се използват най-добре веднъж на всеки 2-4 седмици, тъй като могат да изсушат кожата ви, ако се използват по-често от това.

За да използвате маска за лице, намокрете лицето си и вземете част от маската върху върха на пръстите си.

Разпределете го равномерно върху кожата си и го оставете да изсъхне за 20-30 минути (докато спре да лепне). След това използвайте топла вода и влажна кърпа, за да избършете маската от лицето си.

Можете да използвате маски като точково лечение на пъпки; просто го попийте и го оставете да изсъхне за една нощ. Измийте го сутрин и зачервяването и чувствителността на вашата пъпка ще бъдат значително намалени.

Калните маски обикновено са най-популярни, но има много видове, които можете да намерите за използване.

Използвайте ленти за почистване на порите, за да се отървете от черните точки.

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата снимка: pinterest

Лентите за почистване на порите са вид памучна лента с лепило от едната страна. Залепващата страна се притиска върху кожата ви и когато издърпате лентата, тя премахва всички черни точки, които може да са налични.

Обикновено се използват върху лицето (на носа и брадичката), но могат да се използват и върху всяка част от тялото, която има черни точки. Следвайте указанията на опаковката за вашите ленти и завършете, като измиете и овлажните лицето си. Не забравяйте тази важна стъпка във вашата грижа за кожата.

Грижата за кожата през различните възрасти

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата

Добрата грижа за кожата е от съществено значение на всяка възраст, здравословните навици на 20-те и 30-те години могат да направят прехода към стареенето по-плавен и незабележим.

Кожата има най-силен синтез на колаген и еластин през 20-те и 30-те години. В този период е важно да стимулираме производството на колаген, както чрез подходящите козметични продукти, така и чрез храната. Приемът на оптимално количество течности в организма и поддържането на добрата хидратация е от съществено значение.

Колагенът придава на кожата по-пухкав вид, но той се грижи и за нейната плътност и играе ключова роля в обновяването на мъртвите кожни клетки.

Когато жените навлизат в периода преди менопаузата, нивата на хормоните им започват да се променят и процесите на стареене започват да се активират. Включването на серуми и кремове, които подпомагат производството на колаген и еластин е препоръчително в този период.

Как да намерите подходящите продукти за грижа за кожата за себе си?

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата

Ежедневната грижа за кожата у дома е индивидуална. Не бива да пренебрегвате съветите на вашия козметик и да избирате свои собствени продукти за грижа за кожата. Дори тези продукти да са подходящи за вашата приятелка/сестра/майка, това не означава, че са универсални.

Козметологът трябва да избере продуктите за ежедневна грижа за кожата според типа и състоянието Ви, възрастта и наличието на петна.

Изберете идеалната честота на почистване

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата

Въпреки че кожата на всеки човек е уникална, има няколко общи насоки, които могат да ви помогнат да решите колко често да миете лицето си. За помощ при намирането на идеалната честота на почистване за индивидуалните нужди на вашата кожа се консултирайте с вашия лекар или сертифициран дерматолог.

Препоръчваме: Да почиствате лицето си два пъти дневно, както и след изпотяване

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата

Спазвайте последователен режим, който включва почистване два пъти дневно: веднъж сутрин и веднъж вечер. Също така е важно да почиствате кожата си след тренировка или извършване на каквато и да е дейност, която води до силно потене.

Не препоръчваме: Да измивате лицето си твърде често (или недостатъчно)

грижа за кожата
Как да изградим добър режим на грижа за кожата

Прекомерното почистване, както и недостатъчното почистване, могат да повлияят на външния вид на вашата кожа. От една страна, измиването твърде често може да лиши кожата ви от важна влага. В същото време, недостатъчно честото почистване може да доведе до натрупване на мръсотия, омазняване и бактерии, които запушват порите.

Следвайки тези стъпки в рутината ви за грижа за кожата вие ще се сдобиете с гладка и красива кожа.

Tagged , , ,
на горе