5 съвета как да се предпазите от появата на акне
Здраве и красота

5 съвета как да се предпазите от появата на акне

Всеки с упорито акне знае колко голямо предизвикателство може да бъде да се опитате да излекувате кожата си. Но дори докато работите, за да успокоите пъпките, които имате, можете също така да предприемете стъпки, за да предотвратите образуването на нови, прекъсвайки цикъла на пробив, който често изглежда безмилостен.

Въпреки че няма сигурен начин да отървете кожата си от акне завинаги, можете да намалите обривите си и да запазите кожата си възможно най-здрава.

Прочетете за няколко стратегии за предотвратяване на пъпки и бъдете на път към по-чиста кожа.

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“

Телефон за връзка: 0882 00 3263

Разгледайте продуктите:

https://myaquasource.net/distributor/GenaShumova

 

5 съвета как да се предпазите от появата на акне

1. Измийте правилно лицето си

акне
5 съвета как да се предпазите от появата на акне

Пъпките могат да се появят навсякъде по кожата, но най-често се появяват на лицето. Докато кожният микробиом е сложен, учените са идентифицирали бактерия, наречена Propionibacterium acnes, която може да причини появата на акне. Тази бактерия причинява възпаление, когато превръща себума, маслото, което се намира естествено върху кожата, в мастни киселини.

Ежедневното премахване на излишната мазнина, мръсотия и пот може да помогне за предотвратяване на пъпки – но прекаленото миене на лицето може да влоши акнето.

Когато лишаваме кожата си от естествения й себум с прекомерно измиване, това всъщност кара кожата да произвежда още повече мазнина, за да възстанови баланса на кожата ви. По този начин прекомерното миене на лицето наистина може да влоши акнето, както и използването на почистващи препарати или стягащи средства, които изсушават кожата твърде много.

Като общо правило ще искате да миете лицето си не повече от два пъти на ден.

Пропуснете суровите физически ексфолианти или изсушаващите почистващи препарати с пяна.

За да измиете лицето си:

Намокрете лицето си с топла (не гореща) вода.

Нанесете мек почистващ препарат с нежни кръгови движения с пръсти, а не с кърпа.

Изплакнете обилно.

Подсушете.

2.Разберете какъв е вашия тип кожа

акне
5 съвета как да се предпазите от появата на акне

Познаването на вашия тип кожа може да ви помогне да определите кои продукти да използвате и да избягвате. Можете да използвате следните параметри, за да определите вашия тип кожа, но можете също да се консултирате с дерматолог за помощ, ако все още не сте сигурни:

Суха. Кожата ви често се чувства лющеща се и опъната.

Мазна. Кожата ви изглежда блестяща до края на деня.

Комбинация. Имате както сухи, така и мазни зони. Мазната зона обикновено е Т-зоната или челото, носа и брадичката.

Чувствителен. Кожата ви реагира лесно на продуктите и е склонна към обриви, обезцветяване или раздразнение. Можете да имате чувствителна кожа заедно с всеки от горните типове кожа.

Като цяло хората с мазна кожа са по-склонни към акне, но всеки може да получи пъпки. Наличието на информация за вашия тип кожа под ръка може да улесни избора на режим на акне, който помага на кожата ви да се изчисти.

3. Използвайте овлажнител

акне
5 съвета как да се предпазите от появата на акне

Овлажнителите помагат на кожата да остане хидратирана, което прави голяма разлика за кожата, склонна към акне. Ако кожата ви стане прекалено суха, тя ще произвежда масло (себум), за да компенсира сухотата. И както беше отбелязано по-горе, излишъкът от себум може да причини пъпки.

Много овлажнители обаче съдържат масло, синтетичен аромат или други съставки, които могат да раздразнят кожата ви и да причинят пъпки. Не забравяйте да проверите списъка с съставките, преди да закупите овлажнител, за да се уверите, че е без аромат и некомедогенен.

4. Останете хидратирани

акне
5 съвета как да се предпазите от появата на акне

Ако сте дехидратирани, тялото ви може да сигнализира на мастните жлези на кожата ви да произвеждат повече мазнина. Дехидратацията също така придава на кожата ви матов вид и насърчава възпалението и обезцветяването.

За да поддържате тялото си добре хидратирано и да избегнете появата на акне, стремете се да пиете поне осем чаши вода всеки ден.

Пийте повече:

след тренировка

при бременност или кърмене

когато прекарвате време в гореща и влажна среда

5.Ограничете грима

акне
5 съвета как да се предпазите от появата на акне

Въпреки че може да се почувствате изкушени да използвате грим, за да прикриете пъпки, знайте, че това може да запуши порите и да предизвика акне.

Ако не искате да премахнете грима от ежедневието си, изберете фон дьо тен или коректор, които не са комедогенни и не съдържат аромати, така че кожата ви да не се раздразни още повече.

Не забравяйте внимателно да отмиете грима в края на деня и особено преди лягане.

Tagged , ,
на горе