Истински Любопитни факти за Слоновете

Истински Любопитни факти за Слоновете
Интересно

Истински Любопитни факти за Слоновете

Слоновете са нежни създания, които пленяват сърцата и въображението ни. Днес на Земята има два вида слонове – африкански слонове и азиатски слонове. Някои генетични изследвания обаче предполагат, че африканският слон е два отделни вида — савански слонове и горски слонове. Всички слонове са изложени на риск. Азиатските слонове обикалят гори и пасища в Индия, Шри Ланка и Югоизточна Азия. Популацията на африканските слонове мигрира през гъсти гори и сухи пустини в 37 държави в Африка на юг от Сахара.

Тези съзнателни същества са масивни. Азиатските слонове тежат до шест тона и могат да достигнат над 11 фута височина. Височината на африканските слонове варира от осем до 13 фута и тежи над шест тона и половина. Както азиатските, така и африканските слонове имат продължителност на живота от 60 до 70 години. Въпреки дългата ни история на изучаване на слоновете, има какво да научим за тези прекрасни същества. От способността им да различават езици до алтруистичното им поведение, вие също можете да научите повече за необикновения слон.

Забавни и интересни факти за жирафите, които трябва да знаете

Ето няколко  Истински Любопитни факти за Слоновете

1. Слоновете никога не забравят

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Споменът за слоновете е легендарен и има защо. От всички сухоземни бозайници слоновете притежават най-големия мозък.  Те имат способността да си спомнят далечни водоеми, други слонове и хора, които са срещали, дори след изтичането на много години.

Слоновете предават своето богатство от знания от поколение на поколение чрез матриархите и това споделяне на информация е било от полза за оцеляването на създанията. Те също така са в състояние да си спомнят пътя до източници на храна и вода на големи разстояния и как да достигнат до алтернативни зони, ако възникне необходимост. Още по-впечатляващо е, че те коригират графика си, за да пристигнат точно навреме, когато плодът, който търсят, е узрял. 

 

2. Те могат да различават езици

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Слоновете показват дълбоко разбиране на човешката комуникация. Изследователи от националния парк Амбосели в Кения възпроизвеждат гласовете на говорещи от две различни групи – една, която лови слонове, и друга, която не го прави. Когато слоновете чуят гласовете на групата, от която се страхуват, е по-вероятно да действат отбранително, като се групират плътно заедно и подушат въздуха, за да проучат. Нещо повече, изследователите откриха, че слоновете реагират с по-малка интензивност на гласовете на жените и по-младите мъже, като стават най-възбудени от гласовете на възрастните мъже.

Езиковите умения на слоновете надхвърлят разбирането. Един азиатски слон се научи да имитира думи на корейски. Изследователите теоретизират, че тъй като основният му социален контакт, докато расте, е бил с хората, той се е научил да имитира думите като форма на социална връзка.

3. Те могат да чуват и комуникират през краката си

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Слоновете имат страхотен слух и способността да изпращат вокализации на дълги разстояния. Те издават различни звуци , включително пръхтене, рев, викове и лай. Но те също са специализирани в нискочестотни тътени и са в състояние да улавят звуци по необичаен начин.

Кейтлин О’Конъл-Родуел, биолог от Станфордския университет, установи, че по-нискочестотните вокализации и тропането с крака на слоновете резонират с честота, която другите слонове могат да усетят през земята.  Уголемените ушни кости и чувствителните нервни окончания в краката и хоботите позволяват на слоновете да улавят тези инфразвукови съобщения. Способността да се откриват такива сеизмични вибрации също помага на слоновете да оцелеят. Когато развълнуван слон тропа, той не само предупреждава хората в непосредствена близост, но може също така да предупреждава други слонове на мили разстояние.И когато слон изръмжава, той може да е предназначен за членове на семейството далеч извън полезрението.

4. Слоновете са отлични плувци

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Може да не е шокиращо, че слоновете обичат да играят във водата. Те са известни с това, че пръскат и поливат себе си и другите със спрейове от багажника си. Но може да е изненада да научим, че тези огромни животни също са доста добри в плуването.

Слоновете имат достатъчно плаваемост, за да останат на повърхността и да използват мощните си крака, за да гребят. Те също така използват хобота си като шнорхел, когато пресичат дълбоки води, така че могат да дишат нормално дори когато са потопени. Плуването е необходимо умение за слоновете, когато пресичат реки и езера, когато търсят храна.

5. Те подкрепят нуждаещите се

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Слоновете са силно социални и интелигентни същества и демонстрират поведение, което ние, хората, разпознаваме като състрадание, доброта и алтруизъм. В проучване на поведението на слоновете изследователите откриха, че когато слонът се разтревожи, други близки слонове реагираха с викове и докосвания, предназначени да утешат индивида. В допълнение към хората, това поведение преди е било наблюдавано само при маймуни, кучета и корвиди. Слоновете също така демонстрират емпатично поведение и „целенасочена помощ“, когато се координират помежду си, за да помогнат на болен или ранен индивид.

6. Те могат да страдат от посттравматичен стрес

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Знаем, че слоновете са чувствителни души, със силни връзки с членовете на семейството си, нужда от комфорт и дълга памет. Така че не трябва да се изненадва, че слоновете, които преживяват трагедия, като например да станат свидетели на убийството на член на семейството от бракониери, имат симптоми на посттравматично стресово разстройство. Телетата, осиротели от бракониери, ще показват симптоми, подобни на посттравматично стресово разстройство дори десетилетия по-късно. Слоновете, освободени от ситуации на насилие, показват симптоми на посттравматично стресово разстройство дълго след като са намерили безопасност в убежище.

Тези травматични преживявания също оказват негативно влияние върху ученето. Когато избрани индивиди са убити при умъртвяване или от бракониери, младите слонове губят жизненоважна социална информация, която би била предадена от възрастните.

7. Слоновете се нуждаят от старейшините си

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Цялата информация, необходима за оцеляването на слоновете, се предава от старейшините им. За младите слонове е изключително важно да прекарват времето си с по-възрастните членове на семейството, особено с матриархите, за да могат да научат всичко, което трябва да знаят като възрастни. Матриархът на стадото носи знанията на по-възрастните и споделя важна информация с младите, включително как да реагират на различни опасности и къде да намерят храна и вода.

Докато африканските слонове живеят в матриархално общество, изследванията показват, че азиатските слонове са по-малко йерархични от своите африкански събратя и показват малко доминиране въз основа на възраст или пол. Тази разлика в социалната организация може да се отдаде на местообитанието. В Африка условията са по-сурови, така че мъдростта на старейшините е по-ценна; в части от Азия, където хищниците са малко и ресурсите са изобилни, няма толкова голяма нужда от силно лидерство.

8. Те не могат да живеят без хоботите си

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Изпълнен с над 40 000 мускула, хоботът на слона е мощен и изключително чувствителен. Слоновете използват хващащия си хобот, за да миришат, да ядат, да дишат под водата, да издават звуци, да се почистват и да се защитават. Слоновете имат „пръсти“ на върховете на хоботите си – африканските слонове имат два, а азиатските слонове имат един – които им позволяват да вземат малки предмети. Изключително сръчни, слоновете могат да образуват връзка с хобота си, за да натрупат малки материали като зърна.

Слонът протяга хобота си и използва обонянието си, за да определи кои храни да яде. В проучване от 2019 г. азиатски слонове успяха да определят коя от двете запечатани кофи съдържа повече храна само въз основа на миризмата. 11 Друго проучване установи, че африканските слонове могат да правят разлика между различни растения и да избират своите любими, ръководени само от миризмата.

Слоновете също използват хоботите си, за да прегръщат, галят и утешават други слонове – а малките слонове смучат хоботите си, както човешките бебета смучат палците си. Явно това им помага да се научат да използват стволовете си по-ефективно. С над 50 000 мускула в хобота, това помага на млад слон да разбере „как да контролира и манипулира мускулите в хобота, така че да може да регулира фино използването му“.

9. Те са свързани със скалния хиракс

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Въз основа само на самия размер е изненадващо да открием, че най-близкият жив роднина на слона е скалният хиракс, малко космато тревопасно животно, произхождащо от Африка и Близкия изток, което прилича на гризач. Други животни, тясно свързани със слоновете, включват ламантини и дюгони (морски бозайник, който прилича на ламантини).

Въпреки външния си вид, хираксът все още има няколко общи физически черти със слоновете. Те включват бивни, които растат от техните резци (в сравнение с повечето бозайници, които развиват бивни от техните кучешки зъби), сплескани нокти на върховете на пръстите им и няколко прилики между техните репродуктивни органи. Ламантинът, скалният хиракс и слонът имат общ предшественик Tethytheria , който е изчезнал преди повече от 50 милиона години. Това е било достатъчно дълго, за да могат животните да преминат по много различни еволюционни пътища.Въпреки че изглеждат и се държат различно, те остават тясно свързани.

10. Слоновете почитат своите мъртви

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Изобилната чувствителност на слоновете е добре документирана, но тяхната чувствителна природа е особено забележима в интереса, който изразяват към мъртвите. Дори сред несвързани животни, слоновете проявяват интерес, разглеждат, докосват и миришат починалото животно. Изследователите са наблюдавали слонове да правят многократни посещения, да се опитват да помогнат на животни с изтекъл срок на годност и да викат за помощ.

Дълго след като животното умре, слоновете се връщат и докосват останалите кости с краката и хоботите си. The Washington Post описва млада 10-годишна слоница, която посещава трупа на майка си в Кения и си тръгва с „темпоралните жлези от двете страни на главата й… струяща течност: реакция, свързана със стрес, страх и агресия“. Форма на сълзи, може би?

11. Те ​​използват мръсотия като слънцезащитен крем

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Има основателна причина слоновете да обичат да си играят в мръсотията. Въпреки че кожата им изглежда твърда, слоновете имат чувствителна кожа, която може да получи слънчево изгаряне. За да противодействат на вредните слънчеви лъчи, слоновете хвърлят пясък върху себе си. Възрастните слонове също засипват младите с прах. Когато излизат от баня в река, слоновете често хвърлят кал или глина върху себе си като защитен слой. 15

12. Имат математически умения

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Азиатските слонове може би са едни от най-умните същества в животинското царство, що се отнася до математиката. Изследователи в Япония се опитаха да обучат азиатски слонове да използват компютърен сензорен панел. Един от трите слона, когато му бяха представени различни количества, успя да избере панела, който показва повече плодове. 16

Трябва да се отбележи, че е доказано, че само азиатските слонове притежават тази способност. Изследователите твърдят, че разделянето на африканските и азиатските видове слонове преди 7,6 милиона години може да е довело до различни когнитивни способности. Някои изследвания показват, че средният EQ е 2,14 за азиатските слонове и 1,67 за африканските.

13. Слоновете са изложени на риск

Истински Любопитни факти за Слоновете
Истински Любопитни факти за Слоновете

Всички слонове са изложени на риск . Азиатският слон е застрашен, а африканският слон е уязвим. Основните заплахи за слоновете са загуба на местообитания, фрагментация и деградация. Слоновете също са изправени пред човешки заплахи. Тъй като фермерите навлизат в местообитанията на слоновете, за да засаждат култури, конфликтите между животните и хората са довели до отмъстителното погубване на слонове. По-специално азиатските слонове, които обитават една от най-гъсто населените зони на планетата, не могат да съществуват съвместно с нарастващата човешка популация.

Има някои новаторски усилия за възпиране на слоновете далеч от човешки селища и ферми, намалявайки триенето между двата вида. Един пример е проектът Orange Elephant в Шри Ланка, който стимулира фермерите да засаждат портокалови дървета около домовете и градинските си парцели; слоновете не харесват цитрусите и фермерите печелят допълнителна реколта за продажба за печалба.

Въпреки международната търговска забрана за продажба на слонова кост от 1989 г., незаконният и законен лов и бракониерството на слонове заради техните бивни, кожа, месо и кожа са допринесли значително за намаляването на слоновете, особено в Африка. Азиатските слонове също са бракониерски обект и тъй като само мъжките имат бивни, това също води до недостиг на мъжки в размножителната популация и липса на генетично разнообразие.

Tagged , , ,
на горе