Забавни и интересни факти за жирафите, които трябва да знаете

факти за жирафите
Интересно

Забавни и интересни факти за жирафите, които трябва да знаете

Има много забавни факти за жирафите. Някои са по-очевидни от други, като факта, че са най-високите животни в света . Но ти вече знаеше това, нали? А друг уникален факт за жирафите е, че те са гръцките богове на животинското царство!

Големият жираф е завладяваща мегафауна, която съдържа животинска енциклопедия, пълна с интригуващи факти, с няколко странни черти, които може да ви изненадат .

Представете си африканско сафари , без да зърнете жираф над върховете на дърветата. Просто нямаше да е дива Африка без тези нежни гиганти, скитащи из саваната.

Забавни и интересни факти за жирафите, които трябва да знаете

Очарователни факти за делфините, които ще ни накарат да ги заобичаме още повече

Топ 5 най-умни породи кучета

infomax-logo-50-15-HW Емил Кошлуков: Ето защо Канал 4 обяви как Фейсбук вече ще ви таксува по 4,99 долара

И така, нека да разгледаме някои забавни факти за жирафа , преди да се срещнете на следващото си приключение.

Жирафите са елегантни създания: те се разхождат из дивата природа и се навеждат за глътка вода, разбира се, с малко по-малко грациозност.

Ето факти за жирафите , с които да впечатлите приятелите си.

1. Могат ли жирафите да извиват вратовете си?

факти за жирафите
факти за жирафите

Вратът на жирафа всъщност е твърде къс, за да достигне земята . Да, точно така, този могъщ бозайник с най-дългата шия в света не може да достигне водопоя, за да пие вода.

Дори по-лошо, жирафите не могат просто да извият вратовете си напред. Те трябва неловко да разкрачат предните си крака и да свият коленете си , преди да могат да спуснат вратовете си на земята за пиене на вода.

За щастие на жирафите, те не трябва да пият всеки ден като нас, хората. Жирафите трябва да пият само веднъж на няколко дни, за да оцелеят в африканската савана .

2. Жирафът има дълъг врат само със седем прешлена

Жирафът е последният сухоземен бозайник, който е развил супер дълга шия след своите предци от юрския период.

Вратът на мъжки жираф може да достигне почти три метра дължина. На второ място е обикновеният щраус на един метър. Няма конкуренция там!

Това, което е още по-очарователно за техните удължени шии е, че жирафите все още имат само седем вратни прешлена . Това е същият брой кости като човешки врат, но техните кости са много, много по-дълги от нашите.

3. Забавни факти за езиците на жирафите

факти за жирафите
факти за жирафите

С цели 50 см дължина, езикът на жирафа следва примера с другите си дълги черти. Наситеният му лилав цвят се дължи на тъмния пигмент меланин.

В резултат на това няма нужда жирафът да получава слънцезащитен крем с фактор 50, когато облизва върховете на дърветата за храна през целия ден. Меланинът осигурява на езика така необходимата защита.

4. Забавен факт за жирафа – те имат само долни зъби

Знаете ли, че жирафите нямат горни предни зъби? Те имат същото количество зъби като хората.

Въпреки това, едно от най-интересните неща за жирафите е, че всичките 32 зъба лежат на дъното на устата им и са предимно кътници, разположени точно отзад.

Жирафите използват долните си зъби, за да хванат клон и след това листата . Така че, когато видите жираф без горни предни зъби, това не е заради сбиване на жирафа— това е еволюцията.

5. Готини факти за жирафите: тези нежни гиганти са високи почти шест метра

Жирафите са най-високите бозайници , които ходят по Земята . Краката им са високи, дори новородено жирафче е по-високо от човешки ръст.

Жирафите са високи около 4-5 метра , като най-високите жирафи, регистрирани някога, са били до 5,9 метра. Това е по-високо от трима мъже, стоящи на раменете си.

Интересен факт за групите жирафи е, че е известна като кула .

6. Жирафите имат едни от най-големите и дълги крака в животинското царство

факти за жирафите
факти за жирафите

Представете си, че отивате до кухненския си шкаф и изваждате чиния за вечеря. Е, тази чиния за вечеря е с размерите на копито на жираф и какво копито е!

Много хора не са наясно с този забавен факт за краката на жирафа, тъй като другите огромни части на тялото могат да го засенчат. Но копитата им също са доста умопомрачителни.

С диаметър от 30 см , техните огромни копита помагат за разпределяне на тежестта им, като ги предпазват от потъване в пясък или блатисти райони.

7. Жирафите имат рога

И мъжките, и женските жирафи имат рога от раждането си. Те всъщност лежат плоски на главите си и не са прикрепени към черепа, за да се избегне нараняване по време на раждане. Знаете ли, че тези рога се наричат ​​осикони ?

Друг удивителен факт за рогата на жирафите е, че те могат да ги използват, за да се защитават. По-късно в живота рогата ще се слеят с черепа и ще се превърнат в страхотни оръжия, особено при възрастни мъже.

Мъжките жирафи също използват вратовете си, за да се бият . Те ги превръщат в съперници, като използват набитите си рога, за да атакуват корема. Това е уникален боксов мач!

8. Странни факти за жирафите: можете ли да ги целунете?

факти за жирафите
факти за жирафите

Вероятно никога няма да имате възможност да стигнете до главата на жираф, освен ако не посетите Центъра за жирафи в Найроби . В този център можете да целунете жираф.

Да, точно така, можете да се насладите пълноценно на застрашен жираф на Ротшилд .

Ако имате достатъчно късмет да срещнете жираф, трябва да знаете, че той изобщо не обича да докосват главата му . Така че стойте настрана от потупване по главата на жираф. Те няма да му се радват толкова, колкото кучетата.

9. Уникални факти за жирафите: те са гръцките богове на животинското царство

факти за жирафите
факти за жирафите

Научното име на обикновения жираф идва от древните гърци , които вярвали, че жирафът прилича на камила, облечена в палто от африкански леопард . Така се ражда тяхното научно име: Giraffa camelopardalis .

Giraffa camelopardalis! Има ли по-подходящо научно наименование в животинското царство?

Различните подвидове жирафи се различават един от друг по своя географски обхват и уникални шарки на кожата. Те включват:

Масайски жираф

Жирафът на Ротшилд

Нубийски жираф

Мрежест жираф

Анголски жираф

Южноафрикански жираф

Кордофан жираф

Западноафрикански жираф

10. Жирафите спят, когато се изправят

Някога чудили ли сте се как спят жирафите ? Е, те рядко лягат, тъй като това би ги направило уязвими за  хищници .

Вместо това впечатляващият тромав жираф може да подремне, докато стои , точно като конете.

Жирафите извиват вратовете си, за да почиват на задните си крака за бърза петминутна котешка лапа. Те могат да оцелеят само с 30 минути сън на ден.

11. Има няколко уникални и странни неща за сезона на чифтосване на жирафите

факти за жирафите
факти за жирафите

Не е ли очарователно как всички животни имат своя собствена специална техника за примамване на партньор? Друг странен факт за жирафа е, че мъжкият не се забърква, когато става въпрос за брачния сезон.

Мъжкият жираф с помощта на своя 50 см дълъг език грабва вкуса на урината на женската .

Това не е романтично, но вярно, и не е само за удоволствие – това е, за да се определи дали имат овулация или не. Ако женската показва малко топлина, мъжкият жираф ще я последва.

12.Бремеността на Жирафа е  от 15 месеца

Периодът на бременност на женския жираф продължава цели 15 месеца . Обикновено се размножават през цялата година и се ражда само по едно теле (близнаци са изключително редки).

Учудващо, но това дори не е най-дългата бременност в африканската савана. Африканските слонове са бременни 22 месеца, а носорозите 16 месеца.

След дълга 15-месечна бременност жирафът ще се изправи, за да роди бебето си .

Бебето жирафче би се смачкало по време на раждането, ако трябваше да легне. В резултат на това бедното бебе жираф влиза в кръга на живота с мини скок с парашут, тъй като пада на около 2 метра над земята.

Падането не наранява бебето, а действа ритник задейства белите дробове, така че жирафът да може да поеме първия си дълбок дъх . Без драматичното падане един жираф не би могъл да диша.

След по-малко от час бебето е на крака, сякаш нищо не се е случило. Наистина очарователно!

13. Забавни факти: жирафите са изключителни опрашители

Един от любимите ни забавни факти за жирафите е, че те са красиви опрашители на много растителни видове.

Големият им ръст и супер дългите им езици за хранене от върха на дърветата им позволяват да прехвърлят генетичен материал в устата си от едно цвете на дърво на друго. Колко очарователно е това! Какъв начин да допринесат за африканския кръг на живот.

Жирафите са от съществено значение за това опрашване, защото са еволюирали да се хранят от клони, които другите животни не могат да достигнат. Така че без жирафа някои дървета не биха се борили да се разпространят.

14. Готини факти за жирафите: те имат изключителен достъп до листата на дърветата

факти за жирафите
факти за жирафите

Жирафите са браузъри и се радват на изключителен VIP достъп до най-свежите листа от най-високите върхове на дървета.

Въпреки внушителните си размери диетата на жирафа е на растителна основа. Жирафите обичат да дъвчат дървета от акация , мимоза и диви кайсии . Един възрастен ще консумира около 30 кг храна на ден.

Удължената им шия им помага да достигнат най-високите дървета. Тези дървета са склонни да имат дълбоки корени, които могат да изсмучат повече вода . Така че жирафът може да утоли жаждата си чрез избора на храна.

Жирафите имат достъп до части от дърветата, които осигуряват най-важните хранителни вещества. Това им дава предимство пред другите тревопасни и означава, че не се конкурират за храна с други животни.

15. Жирафите смучат животински кости

Не е лесно да си вегетарианец; ето защо може да не ви е изненадващо, че жирафът е наблюдавал остеофагия .

Жирафите не са хищници, така че не убиват други животни, но техните скелети имат повече калций, отколкото могат да получат от растенията.

16. Жирафите и хищниците

Бебето жираф е изключително уязвимо към хищници, особено хиени . Злобното животно ще атакува в глутница, тъй като не може да убие самостоятелно поради размера на жирафа.

Единственото животно в саваната, което рискува да ловува възрастен жираф, е лъв .

Когато жирафът пие на водопоя, той е най-несигурен, защото вратът му е по-ниско . Това затруднява жирафа да скочи назад и да избяга, ако има нападение.

Въпреки това, един лъв трябва да бъде доста смел , за да се справи с жирафа на първо място. Размерът на възрастен жираф в сравнение с лъв е поразителен и ако жираф даде един ритник от мощния си крак, той лесно може да сложи край на живота на лъв.

17. Забавен факт за жирафите: те имат уникални шарки

Жирафите имат шарена кожа, която прилича леко на изгорели пуканки . Те са красота за гледане, а палтото им не може да се сравни с никое друго.

Не всички жирафи имат еднаква петниста козина. Всъщност има огромни разлики и шарките са най-лесният начин да различите подвидовете жирафи .

18. Интересни факти за сърцето на жирафа

факти за жирафите
факти за жирафите

Жирафите имат ли две сърца? Не. Противно на общоприетото схващане, жирафите имат само едно сърце .

Тежи над 10 кг и трябва да е невероятно силно, за да изпомпва кръв към всичките си крайници.

19. Забавни факти за жирафа: скорост на бягане

Жирафите могат да тичат с 60 км/ч . Това не е много трудно, когато те имат най-дългата крачка от всички африкански животни .

Жирафите имат наклонена походка . Тъй като са толкова големи, дори не изглежда, че бягат — докато не откриете, че се движат много по-бързо от сафари превозното средство!

20. Интересни факти за жирафа: какъв звук издават?

факти за жирафите
факти за жирафите

Чували ли сте някога какви звуци издават жирафите ? Въпреки че жирафът има гласова кутия, той не може да прокара достатъчно въздух през дългата си шия, за да я накара да работи.

Като се има предвид това, се смята, че жирафите издават тананикащи звуци , които са извън обсега на това, което човешкото ухо може да чуе.

21. Жирафите са застрашени

Това не е забавен факт за жирафите, но това е най-важният факт за жирафите, който трябва да знаете.

Броят на дивите жирафи за съжаление намалява , главно поради загуба на местообитания, причинена от нарастващото селско стопанство. Хората все още ги ловят заради косми от опашката, кожи и месо.

Жирафите вече са изчезнали в осем африкански страни, където преди са се разхождали свободно, включително Гвинея и Мали. Днес можете да ги намерите само в Субсахарска Африка. Те също са уязвим вид в списъка на IUCN .

Има много природозащитни групи, които ръководят и подкрепят дивите жирафи, за да гарантират оцеляването им. Да се ​​надяваме, че няма да видим големия жираф да изчезва като неговите дълговрати юрски предци.

Зарадвайте приятел с един от тези забавни факти за жирафа

След като обсъдихме уникалните характеристики и поведение на тези грациозни гиганти, научихте ли нови интересни и забавни факти за жирафите?

Tagged , , ,
на горе