6 домашни средства за лечение на бронхит
Здраве и красота

6 домашни средства за лечение на бронхит

Един актуален проблем през есенно-зимния период от годината е появата на бронхит. По същество, представлява заболяване на дихателните органи, включващо възпаление на бронхите.

Обикновено бронхитът се дължи на попадане на патогенни микроорганизми (най-често бактерии и вируси) и съответно се лекува с противовирусни и антибактериални средства. При неправилно или неефективно лечение, бронхитът може да премине в хронична форма, като причина за това са усложнения или продължително излагане на дразнители.

При това състояние е възможно да настъпи натрупване на слуз в бронхите и да запуши просвета им, което възпрепятства дишането и правилната обмяна на кислорода и въглеродния оксид. За да се избегне това, е необходимо при всяко съмнение за бронхит, да бъде извършена консултация с лекар и да бъде предприета своевременна терапия!

Искате да излезете с него? Поканете го

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“

Тук може да си направите абонамент за здраве:

https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova

Телефон за връзка: 0882 00 3263

 

6 домашни средства за лечение на бронхит

1.Джинджифил

бронхит
6 домашни средства за лечение на бронхит

Някои изследователи са открили доказателства, че джинджифилът може да има противовъзпалителен ефект срещу респираторни инфекции.

Можете да приемате джинджифил по няколко начина:

Дъвчете изсушен, кристализиран джинджифил.
Използвайте пресен джинджифил за приготвяне на чай.
Яжте го сурово или го добавяйте към храната.
Приемайте го под формата на капсули според указанията.
Най-безопасно е да използвате джинджифил в натурална форма, а не на капсули или добавки. Може да сте чувствителни към джинджифил, така че го приемайте в малки количества, ако не сте свикнали с него.

Джинджифилът може да помогне за лечение на бронхит.

2. Чесън

бронхит
6 домашни средства за лечение на бронхит

Смята се, че чесънът има редица лечебни свойства. Резултатите от проучване от 2016 г. показват, че чесънът ефективно инхибира растежа на вируса на инфекциозния бронхит. Това откритие предполага, че чесънът може да се използва като естествено лекарство за бронхит.

Пресният чесън е най-добър, но ако не ви харесва вкусът, можете да го вземете и под формата на капсули.

Използвайте чесън с повишено внимание, ако имате нарушение на кръвосъсирването. Винаги го приемайте в малки количества, за да сте сигурни, че няма да разстрои стомаха ви.

3. Куркума

Куркумата е подправка, която идва от корена на Curcuma longa.

Проучване от 2018 г. установи, че куркумата има редица свойства, които могат да я направят полезна в борбата с бронхит. Сред тях са антивирусни, антибактериални и противовъзпалителни ефекти.

Куркумата също повишава антиоксидантната активност, което означава, че може да помогне за намаляване на раздразнението и да засили имунитета ви.

За да вземете куркума:

Добавете прясна куркума към салати или я използвайте за приготвяне на туршии.

Смесете 1/2 чаена лъжичка куркума на прах с 1 чаена лъжичка мед, за да направите паста. Консумирайте пастата 1 до 3 пъти на ден, докато симптомите продължават.

Вземете куркума под формата на капсули според указанията.

Използвайте куркума на прах или прясна, за да направите чай.

4. Парна инхалация

бронхит
6 домашни средства за лечение на бронхит снимка: pinterest

Парната инхалация може да помогне за разграждането на слузта, за да можете да я изхвърлите по-лесно.

Най-лесният начин за използване на пара е във ваната или под душа. Направете душа си толкова горещ, колкото можете да издържите, влезте, след това дишайте дълбоко през устата и носа си.

Горещата вода също ще помогне за отпускане на мускулите, които може да са напрегнати от кашлица. Можете също така да посетите парна баня във фитнес зала или спа център, ако има такава и имате достатъчно енергия. Най-добре е да не се накисвате в гореща вана, ако се чувствате зле или се чувствате задъхани.

Друг вариант с пара включва поставяне на гореща вода в купа, покриване на главата с кърпа и вдишване на парата. Някои хора добавят ментолова пара за разтриване към горещата вода, за да помогнат при преместването на слузта. Така ще се справите по-бързо с вашия бронхит.

5. Солена вода

 

Гаргарата със солена вода може да помогне за разграждането на слузта и да намали болката в гърлото.

Разтворете 1 чаена лъжичка сол в чаша топла вода. Пийте малки количества от солената вода и правете гаргара в задната част на гърлото. Не поглъщайте водата. Вместо това го изплюйте в мивката. Повторете толкова често, колкото искате.

След това може да искате да изплакнете устата си с обикновена вода.Солената вода ще ви помогне за лечението на бронхит.

6. Сън

бронхит
6 домашни средства за лечение на бронхит

Получаването на много сън ще позволи на тялото ви да си почине и да се възстанови.

Може да е трудно да спите спокойно, докато се борите с кашлицата и вашия бронхит, но можете да се погрижите да избягвате ненужна дейност.

По време на дълбоките етапи на съня вие възстановявате и подобрявате имунната функция, така че тялото ви да може по-добре да се бори с възпалението.

Tagged , , ,
на горе