Кои пози по време на сън са най-полезни
Здраве и красота

Кои пози по време на сън са най-полезни

По време на сън на всеки се е случвало да сменя по няколко пози, докато установи коя е най-удобната поза за него.Сънят е от ключово значение за физическото и психическото здраве. Колкото по-качествен е той, толкова по-добре, но в наши дни качественият сън е и предизвикателство.

Всеки човек има различни предпочитания за условията, които му помагат да спи най-добре. Първият признак, че нещо не е както трябва е честото въртене през нощта, както и честото будене за кратко.

Кои пози по време на сън са най-полезни

Отслабвайте, докато спите: как да се отървете от мастната тъкан по време на сън

Кои пози по време на сън са най-полезни 7 съвета за добър сън

Най-добрата позиция е тази, която насърчава здравословното изравняване на гръбнака от бедрата чак до главата. Как изглежда това за вас зависи от личната ви здравословна ситуация и това, което намирате за удобно.
Като казахме това, има някои позиции, които се считат за по-здравословни от други. По-конкретно, спането настрани или по гръб се счита за по-полезно от спането по корем. Във всяка от тези позиции на сън е по-лесно да поддържате гръбнака си поддържан и балансиран, което облекчава натиска върху гръбначния стълб и позволява на мускулите ви да се отпуснат и възстановят.

Кои пози по време на сън са най-полезни

Най-добрата поза по време на бременност

пози за сън
Кои пози по време на сън са най-полезни снимка: pinterest

Експертите препоръчват на бременните да спят настрани със свити колене.
Страничната позиция за сън облекчава натиска на нарастващия корем, позволявайки на сърцето да изпомпва и кръвта да тече лесно в тялото. По-специално, лявата страна се препоръчва, защото предотвратява натиска върху черния дроб и улеснява здравословния кръвен поток към плода, матката, бъбреците и сърцето.

Най-добрата поза при болки в гърба

Най-добрата позиция е на ваша страна с възглавница или одеяло между коленете. Страничният сън също може да облекчи симптомите при хора с болки във врата или гърба.

Изберете възглавница с височина или дебелина, която съответства на разстоянието между врата и рамото ви. С по-дебела възглавница вратът ви ще остане подравнен с гръбначния стълб, докато спите настрани, предотвратявайки болката и болезнеността, като същевременно поддържате правилно подравняване.

Най-добрата позиция при болки във врата

пози за сън
Кои пози по време на сън са най-полезни снимка: pinterest

Лежането по гръб е най-добрата позиция за сън при болки във врата, тъй като предотвратява неправилното подравняване, което може да възникне в странични или коремни позиции. За да предотвратите болка във врата, използвайте възглавница, която поддържа врата, като същевременно оставя главата ви да потъне по-дълбоко. Добър вариант са възглавници от мемори пяна или възглавници с извивка за главата.

Като алтернатива можете да навиете кърпа под врата си и да използвате по-плоска възглавница за главата си.Когато спите по гръб, стремете се да държите ръцете си в подобни позиции. Например, за предпочитане е и двамата да лежат отстрани, отколкото единият да лежи на челото ви, тъй като това причинява неравности в гръбначния стълб, което може да допринесе за болка в рамото или врата.

Най-добрата поза при запушен нос

пози за сън
Кои пози по време на сън са най-полезни снимка: pinterest

Ако се справяте с алергии или запушен нос, използвайте възглавници, за да подпрете горната част на гърба си, така че да сте в по-изправено положение, без да свивате гръбнака. Това позициониране по време на сън може да позволи на дихателните ви пътища да останат отворени и може да помогне за източване на носа ви. Избягвайте да лежите по гръб, тъй като това може да увеличи назалната конгестия.

Спане по корем

пози за сън
Кои пози по време на сън са най-полезни снимка: pinterest

Коремът е най-малко популярната поза за сън. Изследванията показват, че прекарваме по-малко от 10% от нощта си  в тази поза. Спането на стомаха обаче има някои предимства. А именно позицията може да помогне за облекчаване на хъркането, като отвори дихателните пътища. Ребрата ви обаче трябва да работят срещу гравитацията, за да дишате в тази позиция, което може да ви принуди да използвате повече енергия и по този начин да направи съня ви по-малко спокоен.

Как да спите по-добре на корема си

пози за сън
Кои пози по време на сън са най-полезни снимка: pinterest

Без правилната възглавница и матрак е лесно позицията на сън в стомаха да причини болки. Въпреки това е възможно да спите добре в тази поза. Ако обичате да спите по корем, опитайте да го правите с много тънка възглавница или изобщо без възглавница. По този начин можете да избегнете накланянето на врата си назад и нагоре, създавайки допълнително изкривяване на гръбначния стълб и дискомфорт.

Поставете тънка възглавница под бедрата си, за да изравните още повече гръбнака и да облекчите напрежението. Твърдият матрак също може да предотврати някои от проблемите с изравняването на гръбначния стълб, които възникват от спането по корем.

Tagged , ,
на горе