Грижа за устните – 5 начина да лекуваме напукани устни

Грижа за устните – 5 начина да лекуваме напукани устни
Здраве и красота

Грижа за устните – 5 начина да лекуваме напукани устни

През зимата лицето ни е изложено на студени атмосферни условия, а това предизвиква сухи и напукани устни. Най-честата грижа, която прилагаме в този случай, е поставяне на балсам за устни, който омекотява и подхранва кожата. Този проблем се дължи не само на студа, но и на редица фактори, с които са запознати дерматолозите.

В тази статия ще ви представим 5 начина да излекувате вашите устни от напукване.

Фактори за появата на напукани устни:

-Дълго време, прекарано на студено. Студеният въздух е причина за извличане на влагата от кожата ви, което засяга и устните.

-Дълго време, прекарано на топло. Излагането дълго време на слънце не е добре за лицето ви. Използването на SPF балсами предотвратява изсъхването на устните.

-Дълго време излагане на вятър. Влиянието на вятъра през зимата върху кожата на лицето е много силно. Предпазвайте устните си при дейности на открито и каране на ски.

-Често облизване на устните. Ензимите, които се съдържат в слюнката влияят на кожата на устните.

-Здравословно състояние на организма и приемане на лекарства

Грижа за устните – 5 начина да лекуваме напукани устни

4 домашни рецепти за белещи се и напукани устни

Как да подобрим формата на устните без филъри и инжекции на всяка възраст

8 безпогрешни трика: най-добрите съвети против стареене

Ето 5 начина за лекуване на напукани устни:

1 Защитете кожата при студено време

Устните ни са много чувствителни на студ, слънце и вятър. Студеното време лишава кожата от влагата и това предизвиква сухи и напукани устни. Добър протектор на кожата е вазелинът, който създава бариера срещу атмосферните влияния. Той предпазва от студа, но не овлажнява кожата. Затова преди него, може да нанесете подходящ овлажняващ балсам. Бъдете внимателни с употребата на вазелин, ако сте алергични.

Грижа за устните – 5 начина да лекуваме напукани устни
Защита от студено време

2 Овлажнявайте устните

Много лековито и полезно е масло от ший. Използвайте овлажняващи продукти със съставки като масло от ший. Може да използвате още масло от конопено семе или минерално масло, което се ползва като овлажнител в продуктите за кожа и коса. Кокосово масло също е лечебена съставка за вашите устни. Включете балсам сутрин и вечер във вашата рутина, за да се избавите от сухи и напукани устни. Важно е да избягавате продукти, в чийто състав влиза алкохол или силни аромати.

Грижа за устните – 5 начина да лекуваме напукани устни
Продукти за овлажняване на устните

3 Използвайте продукт за устни с SPF

Заедно с кожата на тялото и лицето, устните също могат да бъдат засегнати от слънчево изгаряне. Много често неглижираме кожата на устните и не се грижим за нейната защита. Използвайте балсам за устни със SPF 30 или по-висок, за да имате желания ефект. При излагане на слънце, поставяйте балсам на всеки 2-3 часа и след излизане от водата.

Грижа за устните – 5 начина да лекуваме напукани устни
Балсам с SPF

4 Не използавайте продукти с алкохол и аромати

Кожата е чувствителна на различни влияния, защото е в досег с околната среда. Тя може да реагира и на кремове, дезодоранти, сапуни  и др. Кожата на устните ви е по-нежна и също реагира на химикали. Ако забележите, че вече имате сухи и напукани устни, спрете използването на всякакви продукти за лице. Много от тях може да съдържат алкохол, ексфолианти, химикали, които да нарушат и повредят повърхността на кожата. Понякога самите продукти изсушават и раздразват кожата. Козметични препарати за лечение на акне може да предизвикат такъв нежелан ефект.

Добре е да знаете какви съставки имат червилата и балсамите ви за устни. Избягвайте продукти за устни, които съдържат ментол, камфор, евкалипт, защото могат да изсушат и раздразнят кожата.

5 Избягвайте да облизвате устните си

Много често при сухи и напукани устни, се опитвате да ги навлажните. По-добре използвайте балсам като овлажнител, за да не може слюнката да раздразва кожата на устните. Ако нямате в наличност балсам, използвайте домашни овлажняващи средства, като най-популярен е медът.

Той е не само лечебен, но успокоява и действа антибактериално. Чудесен мехлем против сухи и напукани устни.

Заключение

Кои са 3 най-важни неща, които да правите за вашите устни?

-Използвайте продукти за устни, обогатени с подхранващи съставки, витамини, минерали и етерични масла.

-Използвайте подхранващите продукти за грижа за кожата на лицето и за вашите устни.

-Предпазвайте устните си от дехидратиращи напитки като кафе, алкохол и др.

Грижа за устните – 5 начина да лекуваме напукани устниЕсенно подрязване на рози: За красива градина през топлите сезони

Tagged , , ,
на горе