ГАРГАРА С ОБИКНОВЕНА СОЛЕНА ВОДА – СИЛНО И ЕФЕКТИВНО СРЕДСТВО ПРИ ИНФЕКЦИИ

ГАРГАРА С ОБИКНОВЕНА СОЛЕНА ВОДА – СИЛНО И ЕФЕКТИВНО СРЕДСТВО ПРИ ИНФЕКЦИИ
Добра форма

ГАРГАРА С ОБИКНОВЕНА СОЛЕНА ВОДА – СИЛНО И ЕФЕКТИВНО СРЕДСТВО ПРИ ИНФЕКЦИИ

Средствата от народната медицина за лечение на настинка, са не по-малко ефективни от най-скъпите и модерни лекарства. Най-лесният начин за лечение на възпалено гърло е да правите гаргара със солена вода.

Гаргара с физиологичен разтвор за лечение на възпалено гърло.

Гаргарата с физиологичен разтвор е популярно средство за лечение на възпалено гърло. Чрез добавяне на сол във водата, ще си осигурите бързо симптоматично облекчаване на състоянието.

Научните изследвания потвърдиха ефикасността на старото лекарство от нашите баби – гаргара с топла вода. Гаргара с топла вода, три пъти в деня, намалява инфекцията на дихателните пътища с 40% и облекчава симптомите на болка при възпалено гърло.

И така, каква е тайната на ефективността на гаргарата със солена вода? Оказва се, че поради осмозата водата преминава през мембраната на молекулите от по-слабо концентриран разтвор към по-концентриран.

Лигавицата на гърлото е мястото на проникване и обитаване от вируси и бактерии, тъй като това е доста благоприятна среда за тяхното размножаване. Възпаленото гърло се причинява от подуване на заразената тъкан.

Как солта тушира инфекцията?

Топлата солена вода убива патогенната микрофлора. Как става това ли? Отново, благодарение на осмозата! Когато топлият физиологичен разтвор извлича вода от тъканите, бактериите и вирусите се дехидратират и умират. Освен това, при гаргара отмивате слузта наситена с бактерии.

Колко често да правите гаргара с физиологичен разтвор?

Разтвор със сол и топла вода. Сложете 1 ч.л. сол в чаша топла вода. Правете гаргара 3-4 пъти дневно. Също така, пийте много течности – вода, сокове, яжте супи. 8-10 чаши вода на ден ще поддържат гърлото и носа ви добре хидратирани.

Безопасно ли е за деца?

Вирусите причиняват възпалено гърло в 95% от случаите при деца под 5-годишна възраст и 70% от случаите при деца на възраст от 5 до 15 години. Бактериална инфекция (по-специално ангина) се развива при една трета от децата на възраст 5-15 години.

Ето някои съвети как да приготвите и използвате този разтвор при деца.

Вземете чаша вода (топла, не гореща, вода) и разтворете ½ ч.л. сол.

За много малки деца, които могат да погълнат разтвора, използвайте по-слабо концентриран разтвор. За да направите това, намалете още количеството сол: достатъчно е ¼-½ ч.л. сол.

Не правете гаргара на детето, ако се оплаква от много силно възпалено гърло и ако детето се задави, докато извършва тази процедура.

Първо трябва да научите детето правилно да прави гаргара, за да достигне до огнището на възпалението. Детето трябва да наклони леко главата си назад и да издава звука „а-а-а“.

Аюрведа препоръчва добавяне на щипка куркума към разтвора. Това ще повиши ефективността му.

Приготвяне на солен разтвор с куркума:

  • ½ чаша вода;
  • 1 ч.л. каменна или морска сол;
  • ¼ ч.л. куркума.

Затоплете (бъдете внимателни, за да си изгорите лигавицата) необходимото количество вода, добавете солта и куркумата. Покрийте съда с разтвора и го оставете да престои 5 минути. Използвайте получения разтвор, когато температурата е подходяща за употреба.

ВНИМАНИЕ!!!

Ако гърлото ви не се е успокоило след три дни гаргара, трябва да се консултирате с вашия медицински специалист. Симптоми, като висока температура, уголемени сливици и бели налепи, са ясни признаци на бактериална инфекция, която изисква незабавно антибиотично лечение.

Придържайте се към посочената дозировка при приготвянето на разтвора и препоръчителната честота на изплакване, за да не навредите на гърлото. Тази процедура е проста и безвредна. Дори и да не ви излекува, със сигурност ще облекчи състоянието ви!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , ,
на горе