Куркумата лесно замества тези 7 лекарства

Куркумата лесно замества тези 7 лекарства
Добра форма

Куркумата лесно замества тези 7 лекарства

Куркумата лесно замества тези 7 лекарства, изброени по-долу. Разработени са много лекарства за облекчаване на симптомите на различни заболявания; често можете да ги купите без рецепта. Докато повечето от тези лекарства са доста ефективни, те обикновено имат нежелани странични ефекти, особено ако се приемат в големи количества или твърде често.

Затова си струва да обърнете внимание на алтернативните природни средства. Те нямат странични ефекти, по-икономични са и много от тях са ефективни като лекарства.

Куркумата лесно замества тези 7 лекарства

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Мисия: Как да подобрите здравето и качеството си на живот!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

КУРКУМА С МЛЯКО – Златно мляко

Едно такова естествено лекарство е куркумата, добре позната подправка, широко използвана в кулинарията.

Куркумата е роднина на джинджифила. Съдържа много полезни и необходими за организма хранителни вещества, благодарение на които помага при различни заболявания. Най-интересното е, че както показват проучванията, той е близък по своите свойства до някои добре познати лекарства.

Аторвастатин

Аторвастатин е лекарство, предназначено да контролира нивата на холестерола в кръвта и да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Проучване, публикувано през 2008 г. в списание Drugs in R&D, показва, че куркуминоидите в куркумата действат върху ендотелната дисфункция (патологията, която води до атеросклероза) по почти същия начин като това лекарство. Според тези данни куркумата намалява възпалението и оксидативния стрес при пациенти с диабет тип 2.

Кортикостероиди

Хиляди хора приемат стероиди за борба с възпалението на различни заболявания. Според проучване, публикувано във Phytotherapy Research, куркуминът, открит в куркумата, действа подобно на кортикостероидите при възпалителни очни заболявания. Допълнителни изследвания показват, че куркумата помага и при други възпалителни състояния, които обикновено се лекуват с кортикостероиди.

Антидепресанти

Антидепресантите, като Prozac и Paxil, имат сериозни странични ефекти; при някои хора депресията може дори да се засили в резултат на приема им. Но защо да приемате антидепресанти, когато можете да ги замените с куркума? Куркуминът, мощен антиоксидант, облекчава симптомите на депресия и няма вредни странични ефекти.

Разредители на кръвта

На пациенти, които са изложени на висок риск от инфаркт или съдови проблеми, обикновено се предписват лекарства за разреждане на кръвта за превенция. Те обаче могат да използват и куркума, която действа върху кръвта по същия начин като аспирина, популярен разредител на кръвта. Активните вещества в състава на куркумата противодействат на адхезията на тромбоцитите и отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове. Затова куркумата е полезна при тромбоза и артрит.

Противовъзпалителни лекарства

Куркумата може да се използва и за лечение на заболявания, свързани с болка и възпаление, вместо лекарства, които имат отрицателни странични ефекти. Проучванията показват, че има същия противовъзпалителен и противотуморен ефект, като: аспирин, ибупрофен, напроксен, диклофенак, индометацин, дексаметазон, целекоксиб, тамоксифен.

Лекарства, използвани при химиотерапия

Дълго време се смяташе, че лекарствата, използвани при химиотерапия, са едни от малкото, които помагат при рак. Различни проучвания обаче показват, че куркуминът действа толкова добре, колкото и оксалиплатина, едно от лекарствата, използвани в химиотерапията. По този начин малка дневна доза куркума инхибира развитието на туморни клетки при рак на ректума.

Лекарства, използвани при диабет

За пациенти с диабет е много полезно да включват тази подправка в диетата си. Списанието „Биохимия и биофизична изследователска общност“ цитира данни от изследване, според които куркумата действа върху процеса на усвояване на глюкозата 100 000 пъти по-добре от метформина. От друга страна, куркумата помага за предотвратяване на излишното производство на глюкоза в черния дроб по същия начин, както повечето лекарства, предназначени за това.

Внимание, това трябва да се има предвид!

Всички тези ефекти на куркумата са идентифицирани в различни научни изследвания. Но е важно да се отбележи, че не можете просто да замените лекарствата, предписани от лекар, с куркума. Това може да стане само след консултация със специалист. Тъй като куркумата няма сериозни противопоказания, тя може да бъде постоянно включена във вашата диета (в умерени количества). Максималната доза за възрастни е 5 грама на ден.

infomax-logo-50-15-HW „Птиците – рай на земята“ каца в София

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе