КУРКУМА С МЛЯКО - Златно мляко
Добра форма

КУРКУМА С МЛЯКО – Златно мляко

Напитката куркума с мляко се нарича още Златно мляко. Полезните свойства на лечебната напитка куркума с мляко Златно мляко са открити преди много години от последователите на йогата. Според Аюрведа куркумата с мляко е ефективно средство, което може да помогне на човек при различни заболявания.

10 ПРИЧИНИ ВСЕКИ ДА ПИЕ ТОПЛА ВОДА С КУРКУМА ВСЯКА СУТРИН

МЕД, ЛУК И КУРКУМА – ефективна комбинация за изчистване на белите дробове

17 лечебни свойства на куркумата

Здравословна супа от червена леща с куркума

Кои са тези топ 8 храни на щастието според учените

Защо куркума с мляко се нарича Златно мляко? Може би това име има дълбоко съдържание и смисъл?

Какво представлява куркума с мляко?

куркума с мляко

Куркумата е известна със своите оцветяващи свойства, така че когато се комбинира с мляко, напитката придобива красив златист оттенък.

На Изток куркумата е наричана естествен антибиотик. В тандем с мляко, ползите от куркумата са още по-големи.

Куркумата съдържа голямо разнообразие от макро и  микроелементи, витамини и други ценни за организма вещества.

-микроелементи – желязо, фосфор, калций, йод;

-витамини – B, B1, B2, B3, K;

-етерични масла, които съдържат: сабинен, феландрен, борнеол, терпенови алкохоли, цингиберен.

Лечебни свойства на куркума с мляко Златно мляко“:

 

-укрепване на костите, хрущялите, премахване на болката;

-профилактика на артрит, артроза, ревматизъм;

-прочистване на черния дроб, кръвта, червата;

-детоксикиращ ефект, отстраняване на токсините;

-потискане на процеса на размножаване на патогени в червата и нормализиране на нормалната микрофлора;

-повишаване устойчивостта на организма към различни инфекции;

-стабилизиране на кръвното налягане;

-подобряване на състоянието и цвета на кожата – премахване на обриви, възпаления, зачервявания, нормализиране на производството на себум, повишаване на еластичността;

-облекчаване на симптомите на болестта на Алцхаймер, значително забавяне на прогресията на заболяването;

-ефективно премахване на симптомите на настинки, остри респираторни инфекции;

-лечение на кашлица;

-сваляне на излишното тегло;

-срещу диария, подобряване на процеса на смилане на храната, лечение на различни нарушения в работата на храносмилателните органи;

-освобождава тялото от канцерогени;

-предотвратяване развитието на доброкачествени и злокачествени тумори;

-срещу безсъние, нервно напрежение, стабилизиране на емоционалното състояние.

Списъкът с полезни свойства на куркума с мляко „златното мляко“ не се ограничава до гореизброените точки.

Например, жените споделят, че тази напитка помага за понижаване на проявите на предменструален синдром и значително намаляване на менструалната болка. Както мъжете, така и жените отбелязват също, че при спазване на всички препоръки за приемане на „златно мляко“ и преминаване на целия курс се наблюдава подобрение на общото състояние, лекота в тялото и спокойствие на ума.

Куркума с мляко е мощен естествен лек, така че го използвайте според указанията. Има няколко рецепти за приготвяне на „златно мляко“.

Ето как приготвят в Индия куркума с мляко:

Ще ви бъдат необходими приблизително 50 гр. куркума на прах (около ¼ чаша). Смесете с ½ чаена лъжичка смлян пипер (пикантността трябва да се коригира в зависимост от вашите вкусови предпочитания и възможности на организма). Налейте ½ чаша охладена преварена вода. Поставете на котлона и гответе 5-7 минути, докато се получи гъста пастообразна маса. Преместете сместа в стъклен съд, покрийте и оставете да се охлажда.

Всеки път трябва да приготвяте прясна порция куркума с мляко. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

Вземете чаша мляко (може краве или козе, кокосово, бадемово или соево при липса на противопоказания) – ако напитката е приготвена за лечение на диария, тогава млякото трябва бъдете обезмаслено. Добавете 1 ч.л. растително масло (слънчогледово, сусамово, маслиново или кокосово) и 1 ч.л. от пастообразната смес с куркума.   Сложете на котлона, оставете да заври, като бъркате непрекъснато.

Ако желаете, можете да добавите мед, така ще подсилите още ефектът на куркумата.

 

куркума с мляко

Всеки ден трябва да пиете „златно мляко“. Някои източници сочат, че трябва да се консумира сутрин. Но повечето хора смятат, че куркума с мляко през нощта ще бъде по-ефективна. Особено, ако се използва при безсъние, чревни разстройства или настинки.

Все пак куркумата е алергенен и активен продукт, така че нейната консумация трябва да бъде максимално балансирана или изключена при наличието на определен набор от заболявания:

КУРКУМА С МЛЯКО - Златно мляко

1.Алергия. Куркумата съдържа вещество, наречено куркумин, което често причинява алергии. Куркумата принадлежи към семейството на джинджифила, така че хората, които са алергични към джинджифил, често страдат и от куркума.

Необходимо е да се консултирате с алерголог по този въпрос.

2.Проблеми със стомаха. Хората с хронични стомашно-чревни заболявания трябва да внимават с тази подправка. Факт е, че прекомерната консумация на подправки може да причини повишена киселинност, тежест в стомаха.

3.Проблеми с жлъчния мехур. При заболявания на жлъчните пътища е желателно да се изключи напълно куркумата, тъй като холеретичният ефект, осигурен от подправката, може да повлияе неблагоприятно на човешкото здраве.

4.Проблеми с бъбреците. В допълнение към проблемите с жлъчния мехур, твърде много оксалат може да увеличи риска от камъни и пясък в бъбреците.

5.Проблеми с черния дроб. При хепатит употребата на подправки също е противопоказана.

6.Ниско кръвно налягане. Куркумата е една от онези подправки, които помагат за нормализиране на кръвното налягане и подобряват работата на сърдечно-съдовата система. Но хората с ниско кръвно налягане трябва да бъдат изключително внимателни с подправки като джинджифил, чесън и куркума.

7.Нарушения на кръвосъсирването. При редовна консумация тази подправка може да доведе до забавяне на съсирването на кръвта и дори да наруши нейната циркулация. Затова употребата му трябва да се ограничи.

8.Недостиг на желязо в организма. Куркумата допринася за „отмиването“ и недостига на желязо в организма. Затова е важно да следите нивото на желязото в кръвта и да се консултирате по-често с вашия лекар, ако приемате куркума с мляко.

  1. Бременност (особено първия триместър) и кърмене. Добавянето на щипка куркума при готвене не е опасно за бъдещите майки. Но имайте предвид, че говорим за добавяне на подправки в малко количество.

Ако нямате от горепосочените проблеми, тогава си пригответе „златно мляко“, насладете се на необичайния му вкус и усетете полезните му ефекти!

Още нещо, което е от значение. Ако започвате за първи път с куркума с мляко, основната препоръка е, че трябва да стартирате с много малки дози. Това е необходимо, за да сте сигурни, че организмът възприема подправката нормално и няма да има алергични реакции, храносмилателни проблеми и др.

И не забравяйте, че въпреки факта, че куркумата е полезен и лечебен продукт с интересен вкус, препоръчително е да я използвате в количество не повече от 5-8 грама на ден.

Тази статия с информативен характер, ако имате съмнения дали тази подправка ще ви навреди, консултирайте се с вашия лекар.

КУРКУМА С МЛЯКО - Златно мляко Избор на цветен диван

КУРКУМА С МЛЯКО - Златно мляко Малки декорни статии – етажерка за стена

Tagged , , , , , ,
на горе