Здравословна супа от червена леща с куркума

супа от червена леща
Идеи за дома

Здравословна супа от червена леща с куркума

Представяме ви рецепта за здравословна супа от червена леща с куркума. Супа от червена леща се приготвя много лесно, както през делничните дни, така и през почивните. Можете да ускорите процеса на готвене, като нарежете зеленчуците с помощта на кухненски робот.

Лесна рецепта за спаначена супа

Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача

Най-добрата рецепта за гъбена супа, която ще ви зарадва в студа

Вълшебната супа Авголемоно е толкова вкусна, че вдига болни на крак

Царевична супа с вкус на лято – ползи и рецепти

Печени, златисти картофи със заквасена сметана – чудесен вариант на вечеря „по селски“

супа от червена леща

Рецепта за супа от червена леща

Червената леща е вид леща с червен цвят на зърната и е често използвана в кулинарията за приготвяне на ястия като супи, крем-супи, яхнии, салати и други. Тя е богата на протеини, фибри, витамини и минерали. По този начин осигурява множество здравословни ползи за човешкото тяло.

Ето как и какви продукти са необходим, за да си приготвите здравословна супа от червена леща с куркума.

Необходими продукти:

-2 л. зеленчуков бульон или само вода;

-450 гр. червена леща;

-150 гр. спанак;

-2 средни моркова;

-3 стръка целина;

-1 средна глава лук;

-4 скилидки чесън;

-3 см. корен от джинджифил;

-1 ч.л. куркума на прах;

-1 ч.л. смлян кориандър;

-1 дафинов лист;

-1/4 чаша лимонов сок;

-зехтин или олио;

-сол на вкус;

-прясно смлян черен пипер;

-кисело мляко или заквасена сметана при сервиране.

супа от червена леща

Начин на приготвяне:

Изплакнете лещата със студена вода и я отцедете в гевгир. Обелете джинджифила и го настържете на ситно ренде. Обелете лука, чесъна и морковите. Лукът, морковът и целината се нарязват на малки кубчета, чесънът се нарязва на ситно.

В голяма тенджера с дебело дъно загрейте зехтина или олиото, добавете лука, целината, морковите и чесъна. Оставете да се готви на среден огън за 5 минути.

Добавете лещата, джинджифила, куркумата, кориандъра и дафиновия лист, разбъркайте зеленчуковия бульон или вода и оставете да заври. Намалете температурата на котлона до минимум и оставете да къкри за 25 минути.

Извадете дафиновият лист от тенджерата, добавете спанака, разбъркайте. Оставете да къкри още 2-3 минути.

Добавете лимоновият сок, посолете и поръсете с черен пипер супата. Сервирайте с кисело мляко или заквасена сметана.

Добър апетит!

Здравословна супа от червена леща с куркума Как да си направите зеленчукова градина

Tagged , ,
на горе