Печени, златисти картофи със заквасена сметана – чудесен вариант на вечеря „по селски“

златисти картофи
Разни

Печени, златисти картофи със заквасена сметана – чудесен вариант на вечеря „по селски“

Печени, златисти, ароматни картофи, нарязани на парченца и изпечени до невероятно апетитна хрупкавост във фурната, по традиция наричани ​​“селски“. За да си приготвите златисти картофи по тази много лесна рецепта ще ви трябват, освен няколко картофени клубена, малко олио, сол и любимите ви подправки.

Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача

Най-добрата рецепта за гъбена супа, която ще ви зарадва в студа

Вълшебната супа Авголемоно е толкова вкусна, че вдига болни на крак

Овесените трици – храна на удоволствието

Месо, гъбки, кисели краставички, маслини, вино… Прекрасно и богато на вкус ястие с месо

Пиле със зеленчуци – приготвено по този начин получавате уникално вкусно ястие

Невероятни пилешки подбедрици-закачени и печени на решетка

Рецепта за златисти картофи на фурна

Златисти картофи приготвени по този начин, допълнително овкусени с черен пипер, ароматни градински подправки или използвайте смес от провансалски билки, заквасена сметана. Куркума, червен пипер или къри ще придадат красив цвят на парченцата златисти картофи, а чесънът (ако обичате да го консумирате) – пресен или сушен, който предпочитате, ще осигури несравним аромат.

златисти картофи

Ето и самата рецепта за златисти картофи печени на фурна в заквасена сметана.

Необходими продукти:

-картофи – 5-6 клубена;

-заквасена сметана – 200 мл;

-лук – 1 бр. (средно голяма глава);

-зелени подправки – копър, магданоз;

-сухи подправки: кориандър, черен пипер, риган, куркума или други подправки по ваш вкус;

-сол – 1 ч.л или на вкус;

-мазнина около 20-30 мл.

Начин на приготвяне:

1.Нарежете обелените и добре измити картофи по дължина на няколко части. Пържете до златисто в сгорещено олио на умерен огън. Когато се образува коричка, поръсете със сол, разбъркайте добре.

2.Нарежете на ситно лука и го задушете отделно.

3.Нарежете на ситно зелените подправки, добавете към тях заквасена сметана, сол, сухи подправки по ваш избор. Разредете получената смес с малко количество вода, за да се получи сос със средна плътност. Вместо вода можете да използвате мляко.

4.Прехвърлете вкусните златисти картофи в дълбока огнеупорна тавичка. Отгоре допълнете задушеният лук, накрая залейте се със соса. Може да оставите малко количество от соса.

5.Поставете ястието в топла фурна. Препоръчителната температура за готвене е 180°С. Време за готвене около 40 минути или до готовност по ваш вкус и в зависимост как работи фурната.

6.Сервирайте картофите, ако пожелаете допълнително залейте със сметановия сос, който заделихте.

Добър апетит!

Салата с пилешко и портокал за вашата празнична трапеза

Салата Маргаритка – рецепта

Класическа салата „Мимоза“

Салата във вид на торта

Печени, златисти картофи със заквасена сметана – чудесен вариант на вечеря „по селски“ Трикове за ползване на дъска за рязане

Tagged , ,
на горе