Царевична супа с вкус на лято – ползи и рецепти

Царевична супа с вкус на лято – ползи и рецепти
Идеи за дома

Царевична супа с вкус на лято – ползи и рецепти

Лятото е сезонът на леките и ярки зеленчукови супи, време, когато можете да готвите в полза на здравето. Такъв пример е царевичната супа – здравословна, необичайна и с вкус на лято.

Ползи

Царевицата е богат източник на протеини, мазнини и въглехидрати. Супата пък е идеална за тези, които са се отказали от месото, но въпреки това се нуждаят от протеини. Също така, царевичните зърна съдържат витамини от група В, витамин С, фосфор, калий, манган, желязо и други хранителни вещества и микроелементи. Разбира се, в супата с царевица, когато се вари, се намалява определена част от хранителните вещества, но във всеки случай се смята за по-ценен продукт дори от зеления грах и други бобови растения.

Яденето на царевица прочиства стомашно-чревния тракт, подобрява паметта, нормализира дейността на нервната система, прочиства тялото от токсини и т.н. Особено царевичната супа е полезна за растящия организъм. Царевичната супа може да бъде вегетарианска, приготвена със зеленчуков бульон и други зеленчуци, а ако сте любители на месото не пречи да го добавите. Може да избере морски дарове, пиле, рибен бульон.

Мексиканска супа-пюре

Продукти

300 гр. царевица, 4 чаши вода, 1 чаша мляко, 2 с.л. сметана, 2 жълтъка, 1 с.л. масло, 2 с.л. царевични люспи, сол

Приготвяне

Сварете царевичните зърна, докато омекнат, налейте мляко, варете половин час. Минете сварената царевица през сито или разбийте с пасатор, подправете царевичната супа с жълтък, масло, сметана, сол.

Супа с царевица и раци

Продукти

1 консерва раци, 1 чаша царевица от консерва, 1 с.л. царевично брашно, 1 чаша мляко, 4 чаши бульон, сол, чили, соев сос

Приготвяне

Царевичното брашно се разрежда с мляко, разбърква се, оставя се известно време, след това се изсипва в загрятия бульон и се оставя да заври, като се уверите, че не се появяват бучки. Добавете царевицата и раците към бульона, варете на слаб огън, като разбърквате от време на време, за 10 минути. Подправете супата със сол,  сервирайте със соев сос и чили по желание.

Tagged , ,
на горе