Какво да правите, ако партньорът ви изкарва повече пари от вас

повече пари
Любов и партньорство

Какво да правите, ако партньорът ви изкарва повече пари от вас

Нормално е всеки човек да има амбицията да изкарва повече пари. Това съревнование може да се каже проблем ако съществува във връзката ви. Когато казваме „изкарват много повече пари от вас“, нямаме предвид, че заплатата на любимия ви надвишава вашата с няколкостотин лева. Говоря за разлика от хиляди. Партньорът ви трябва да отбележи съвсем друго поле, когато попълва своите данъчни декларации. Не е необичайно двойките да се сблъскват с финансови проблеми, не защото нямат достатъчно пари, което, честно казано, се случва постоянно, а защото единият печели значително повече от другия. Тази статия няма нищо общо с равенството между половете, с това да бъдеш независима жена и с други подобни неща.

Не може обаче да се отрече, че в един или друг момент ще се окажете в задънена улица, защото не знаете как да се справите с партньора, който печели много повече пари от вас.

Съществуват професии, които сблъскват двойки с подобен проблем и единият да заработва много повече от другия и това вместо да доставя радост, че семейството е добре осигурено се получава дупка. Колкото и голяма да е разликата в заплатите, не може да се отрече, че гордостта в единия партньор е голяма, ако всичко между вас е наред. Вие трябва да изпитвате същите чувства към партньора си. Не може да се отрече, че разликата в доходите може да не е проблем. Например, ако тя не е в състояние да допринася толкова много за спестяванията, колкото той, и това представлява проблем в голямата схема на нещата.

Какво ще се прави, когато дойде време за съвместен живот и да си купите жилище? Ще бъде ли къщата на името и на двама ви, въпреки че единия може да внесе много малка част от цената, която той може да плати? Трябва ли изобщо да си правим труда да имаме обща спестовна сметка, ако по-голямата част от парите са негови?

Ето пет неща, които можете да научите за това какво да правите, ако партньорът ви изкарва значително повече пари от вас:

Никога не позволявайте на партньора си да ви унижава

Това е първото и най-важно нещо, на което трябва да обърнете внимание, ако сте в сериозна връзка с човек, който печели повече пари от вас. Никога не позволявайте на партньора си да ви унижава, само защото не можете да изкарвате много. В момента, в който почувствате, че се заражда враждебност, седнете с любимия човек и му обяснете защо ви притеснява, когато се шегува или дори намеква, че сте по-малко равностоен заради заплатата си. Трябва да внушавате уважение във връзката, иначе тя няма да се получи.

Ако не обърнете внимание на този въпрос и го оставите да се случи, двамата в крайна сметка ще изпитвате неприязън един към друг и преди да се усетите, можете да целунете връзката си на сбогуване. Покажете му, че това че той изкарва повече от вас не трябва да е повод за конфликт, а повод за обединение. Обяснете, че вие работите това, защото е вашето хоби и искате да се развивате в сферата, което може да означава повече пари в бъдеще.

Как да разрешите споровете за пари във връзката; повече пари
Какво да правите, ако партньорът ви изкарва повече пари от вас

Стремете се да бъдете по-добри, но не се състезавайте

Винаги имайте предвид, че различните индустрии предлагат на своите участници различни степени на заплащане. Никога не можете да очаквате да се конкурирате финансово с някой, който е инвестиционен банкер, ако заемате длъжността маркетинг мениджър. Едно от нещата, които можете да направите за себе си, е да се стремите да бъдете по-добри в работата си и винаги да работите за получаване на повишение и скок на заплатата. Никога не губете състезателната си настървеност на работното място, защото тя ще ви послужи в дългосрочен план.

Въпреки това, когато се приберете вкъщи, не забравяйте, че дори и да достигнете най-високата си заплата, това, което получавате вкъщи, може да не се доближава до заплатата на партньора ви. Научете се да приемате това и се уверете, че партньорът ви също го прави. Няма смисъл да се съревновавате един с друг, защото в крайна сметка се предполага, че трябва да работите като екип, а не като индивидуални играчи. Ако той печели повече пари, това трябва да е повод за гордост. Вие сте заедно не заради това кой колко изкарва, а защото се обичате и искате да бъдете заедно. Това не трябва да е нещо, което да ви разделя.

Изпълнявайте задълженията си, но очаквайте справедливост

Това е най-трудното нещо, с което един човек във връзка може да се бори. Колкото и да сте щастлива, че имате партньор, който напълно ви подкрепя и разбира факта, че печелите по-малко от него, има моменти, в които неговата доброта изглежда като благотворителност. Разбира се, през повечето време всичко това е главата на всяка жена, която не е свикнала да получава нещата на готово.

Но може да има моменти, когато той предлага да „се погрижи за това“, защото е много по-лесно да го направи, отколкото да чака дамата му да събере повече пари, за да си го позволи. Вземането на отпуск и плащането на големи битови разходи като закупуването на мебели е добър пример. Вместо мъжът, който изкарва повече, да чака половинката си да спести, той поема инициативата и отиде до магазина.

Ако той изкарва повече пари и реши да плати мечтаното пътуване, за да не сте безгласна буква можете да поемете разходите, които ще се натрупат по време на пребиваването ви на въпросната дестинация. Така няма да ви се наложи да давате повече накуп, отколкото можете и ще поемете по-дребните, но повече на брой сметки. Друг начин, по който можете да се включите, е да поемате сметката от време на време, когато тръгвате на среща. Има безброй начини, по които можете да почерпите партньора си и да му благодарите за многото пъти, в които се е грижил за вас, без да разбивате банката – от заплащане на билети за кино до почерпка с любимите му неща в ресторанта. Така няма да бъде проблем, че той изкарва повече пари от вас.

Не позволявайте на любимия си да бъде обременен от вас

Никога не позволявайте парите да ви пречат при вземането на решения или при спорове. Ако половинката ви използва репликата, че изкарва повече пари от вас и затова неговото решение трябва да бъде крайно, то нещата не отиват към добро развитие. Трябва да сте отговорни за себе си и никога да не се установявате в рутина, при която партньорът ви, който изкарва повече пари се чувства отговорен за вас. Той не се е подписал за дете, а по-скоро се е подписал за независим, любящ и отговорен възрастен, с когото да споделя живота си.

Колкото и да ви е трудно, никога не трябва да попадате в капана на зависимостта от партньора си. Винаги проявявайте чувство за независимост, запазете чувството си за идентичност и поемайте отговорност във връзката. Дори той да изкарва повече пари, вие го накарайте да забрави за това, като правите други също важни неща за развитието на връзката ви. Така ако той изкарва повече пари ще остане на заден план и ще може да се наслаждавате на честно изкараните средства.

Какво да правите, ако партньорът ви изкарва повече пари от вас
Какво да правите, ако партньорът ви изкарва повече пари от вас

Променете начина си на живот така, че да отговаря на нуждите и на двама ви

Колкото и да е приказно да бъдете глезени от партньора си, който няма да се изпоти и ще пръсне еквивалента на месечната ви заплата за дълго пътуване през уикенда, трябва да осъзнаете, че да живеете в лукс за чужда сметка не е правилният начин. Ще се разглезите, като се възползвате от всички луксозни неща в живота, които не можете да си позволите сами, а ги имате благодарение на това, че той изкарва повече пари.

Какво означава това за вас? Нека не отговаряме на този въпрос, тъй като това само ще ви накара да се ядосате и разгорещите. Не се възползвайте от любимия си човек, като му поставяте толкова високи очаквания и се възползвате от възможностите му за харчене. Приспособете начина си на живот така, че да задоволява заплатите и на двамата. Живейте в рамките на възможностите си и бъдете абсолютно горди с това. Не мислете за това, че той изкарва повече пари и вие спокойно можете да ги харчите.  Вместо да пътувате в чужбина, за да отпразнувате предстоящия дълъг уикенд, планирайте пътуване до онази симпатична къща за гости със закуска, която се намира само на час път.

Правете заедно неща, за които можете да си позволите да платите. Дори ако партньорът ви предложи да плати повече пари за това, любезно откажете или предложете да отидете някъде в по-евтин хотел. Не е важно къде ще отидете и колко ще похарчите за почивка, а по-скоро какво правите заедно и как прекарвате времето си. Не само че партньорът ви ще ви обича и цени още повече за това, но и ще заемете позиция и ще докажете, че сте независим човек, който може да води пълноценен живот в рамките на възможностите си, без да мисли, че вие изкарвате повече пари.

Колкото и да е страхотно да бъдете лекувани от партньора си, не забравяйте, че сте независима душа, която може да предложи нещо друг, а не просто повече пари.

Въпреки че няма нищо лошо в това да бъдете глезени, трябва да осъзнаете, че материалните предмети не са най-важните неща в живота. Без значение колко печели партньорът ви, най-важното е да бъдете независими, като същевременно поддържате любяща връзка с човек, който ви уважава и обича.

Tagged , ,
на горе