Съвети как да храните котката си правилно
Домашни любимци

Съвети: Как да храните котката си правилно

Котките определено обичат да си похапват. Те са от животните, които в зрялата си възраст прекарват по-голямата част от времето си в спане или край купичката за храна. Това увеличава риска от затлъстяване на животното, което пък води до по-големи проблеми със ставите, когато то остарее. Затова е важно да знаете как трябва да храните котето си по най-добрия начин, за да му осигурите здрав живот.

Изберете най-добрата храна за котки

При избора на подходяща храна за вашата котка трябва да се вземат предвид много фактори. Важно е диетата, която сте избрали, да бъде балансирана и пълноценна. Също така е най-добре да изберете храна, която е предназначена за етапа на живот на вашата котка. Например, хваната за малките котенца може да съдържа съставки, благоприятстващи растежа. По-старите котки може да имат по-бавен метаболизъм и да им влияе по-добре храна за възрастни, която съдържа по-малко калории, но въпреки това осигурява правилното ниво на хранителни вещества. Когато се съмнявате, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за препоръка.

Давайте равни порции

Храненето на око на котката ви може да бъде проблематично, особено ако тя ви е склонна да преяжда. Котките, хранени с две до три по-малки, премерени ястия на ден, са склонни да поддържат теглото си по-добре от тези, хранени свободно. Обърнете се към указанията, предоставени за нивото на храната, и измервайте храната на котката си точно.

Регулирайте според нуждите на вашата котка

Не забравяйте, че указанията, дадени на етикета за храна за домашни любимци, са само насоки и може да се наложи да бъдат коригирани въз основа на състоянието на тялото и нивото на активност на вашата котка. Научете се да оценявате състоянието на тялото на котката си. Това ще ви позволи да определите дали котката ви е с наднормено тегло, с поднормено тегло или с идеална телесна маса, което от своя страна ще ви помогне да определите правилното количество храна, която да се дава ежедневно. Също така е важно да се прецени дали животното изразходва достатъчно енергия през деня или прекарва повече време е лежане и спане, което също е фактор за количеството храна, което да получи.

на горе