Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен
Домашни любимци

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Един от най-големите кошмари, които собственик на домашен любимец може да изживее, е да разбере, че неговото куче или коте е отровено. Тогава целият свят на човек може да се преобърне, защото става въпрос за член от семейството и бързата реакция в такъв момент може да бъде от решаващо значение за спасяването на живота му. За съжаление все повече се увеличават случаите на отравяне, като те могат да бъдат както умишлени, така и неволни след пръскане с препарат, който да причини сериозни неприятности на животното ви. Важно е обаче да знаете какво точно да направите, ако усетите, че вашето куче или коте проявява симптоми на отравяне.

Оценете отравянето. Определете на какъв токсин е бил изложен или е погълнал вашият домашен любимец, ако това например е станало в дома ви. Намерете етикета, активните съставки и погълнатото или изложеното количество. Отстранете всички допълнителни токсини от жилището. Оценете симптомите на вашия домашен любимец. Дори ако той се държи нормално, излагането му на тях може да е настъпило и последствията да настъпят на по-късен етап.

Обадете се на ветеринар. Незабавно потърсете експертно мнение за състоянието на вашето куче или коте. Обадете се на личния ви ветеринарен лекар, който познава добре животното и може да ви каже как да му окажете първа помощ. При погълнатите токсини обикновено се извършва предизвикване на повръщане, но може да бъде противопоказно при някои отрови или при някои състояния – неврологични симптоми, затруднено дишане. За контактните токсини често е необходимо къпане с течен сапун. Всеки случай обаче е индивидуален, така че заведете животинчето по най-бързия начин в клиниката.

Не давайте нищо на животното си, освен ако не ви е наредено. Много хора ще си помислят, че помагат на домашния си любимец, като дават домашни продукти и лекарства, за които са чували преди като мляко, сол, аспирин и др. Нежеланите реакции обаче понякога могат да бъдат по-фатални от самата отрова. Запазете спокойствие и не давайте нищо на домашния си любимец, освен ако не бъдете инструктирани от ветеринарен лекар.

на горе