6 фактора, от които зависи темпото във връзката
Любов и партньорство

6 фактора, от които зависи темпото във връзката

Във връзката е трудно да разберете дали трябва да се отпуснете и да се оставите на течението, или да проведете „разговора“ за това накъде отиват нещата. Ако искате тя да се развива с течение на времето, трябва да знаете, че и двамата сте на една и съща вълна и че искате едни и същи неща, нали? Защото, честно казано, колко точно е твърде бавно във връзката в действителнос или твърде бързот? Проблемът е, че може да си мислите, че просто се движите с много бавен поток. Всъщност сте били в приятелски отношения и никога не сте го осъзнавали. В този случай връзката изобщо няма да се развие, защото приятелствата нямат склонност да се развиват много с течение на времето!

Имайки предвид това, важно е да знаете, че се случва някакво движение, че и двамата имате една и съща идея във връзката. Също така трябва да знаете какви са нормалните темпове и да проведете важен разговор, ако се наложи.

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

infomax-logo-50-15-HW Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

Ето и някои от факторите, които определят темпото във връзката.

Стилове на привързаност и темпото на любовта

Представете си, че начинът, по който се привързваме към партньорите си, има свой собствен ритъм. Психологията твърди, че е така. Хората със сигурни стилове на привързаност често подхождат към взаимоотношенията си стабилно и уверено, позволявайки на връзката да се развива с удобно и естествено темпо.

От друга страна, хората с тревожни стилове на привързаност може да изпитват желание да развиват нещата по-бързо, водени от нуждата от увереност и близост. Обратно, хората с избягващ стил на привързаност могат да подхождат по-бавно, да отдават предпочитание на своята независимост и често да се колебаят дали да задълбочат отдадеността си във връзката твърде бързо.

6 фактора, от които зависи темпото във връзката
6 фактора, от които зависи темпото във връзката

Когато времето се среща с емоцията

Оказва се, че начинът, по който разпределяме стъпките във връзката, може да повлияе на емоционалното ни благополучие. Твърде бързото придвижване може да доведе до пренебрегване на потенциални червени знамена или до неизграждане на солидна основа на доверие и разбиране, които са от решаващо значение за здрава и дългосрочна връзка.

От друга страна, твърде бавно развиваща се връзка може да доведе до разочарование, чувство на несигурност и липса на удовлетворение, тъй като и двамата партньори трудно могат да преценят сериозността и бъдещия потенциал на връзката си.

Планиране на основните етапи

Проучванията действително се опитват да очертаят средните срокове за основните етапи във връзката. Например едно проучване може да покаже, че средностатистическата двойка е склонна да каже „Обичам те“ около петте месеца или че преместването в общо жилище често се случва след около година.

Но не забравяйте, че това са средни стойности, а не строги крайни срокове. Те ни дават представа за това какво е обичайно във връзката, но не са препоръчителни.

Ролята на възрастта за темпото на връзката

Изследванията показват, че по-младите хора може да подхождат към връзките с различна нагласа в сравнение с по-възрастните си колеги. Тази разлика често се обяснява с различните етапи от живота и опита.

По-младите хора, които вероятно все още изследват своята идентичност и място в света, могат да се втурнат във връзката, водени от ентусиазъм и проучване, или да не бързат, докато се ориентират в приоритетите си.

За разлика от тях по-възрастните хора, които често имат повече житейски опит, могат да подхождат към връзките с по-ясна представа за това какво искат. Те са склонни да избират запознанствата си по-обмислено, като ценят стабилността и съвместимостта пред новостта на новите връзки.

темпо във връзката
6 фактора, от които зависи темпото във връзката

Културни влияния върху скоростта на връзката

Темпото във връзката може да бъде повлияно и от културните особености. Някои култури насърчават дългото ухажване, като ценят продължителните периоди на взаимно опознаване на семействата и произхода.

Други може да са по-склонни към по-бързи официални ангажименти. Интересно е да се види как културните норми и традиции играят роля в оформянето на сроковете на нашите връзки.

Изборът на начин на живот и неговото въздействие

Изборът на начин на живот играе значителна роля за формирането на начина, по който се развива една връзка. Например силният фокус върху кариерното развитие може да доведе до по-бавно темпо във връзката, тъй като хората дават приоритет на професионалното израстване и стабилността, преди да се ангажират с по-дълбоки етапи във връзката.

По подобен начин хората, които се занимават с образование, могат да намерят по-малко време и енергия, за да се посветят на една връзка, което естествено забавя нейното развитие.

От друга страна, споделените хобита и интереси могат да ускорят темпото във връзката, тъй като те често предоставят повече възможности за сближаване и прекарване на качествено време заедно, което спомага за по-бързото развитие на емоционалната близост и връзка.

Вижте още:

Как да комбинираме дрехите си правилно и да изглеждаме стилно

5 пикантни интимни пози, с които да влудите вашият партньор в леглото

5 признака, че сте пристрастени към интимността в леглото

Зодии, които търсят физическа интимност още в началото на връзката

Интимност по график? Защо не!

Какво означава, когато мъж докосне кръста ви – нима е знак за интимност

Как да се отървем от колит: 5 магически точки

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Как да не загубиш себе си във връзката! Виж тези съвети (номер 5 ни е любимият)

Tagged ,
на горе