Как да прекратите отношенията след първата среща
Любов и партньорство

Как да прекратите отношенията след първата среща

Едно от най емоционалните неща, които можем да изживеем в отношенията си с човек противоположния пол, е първата среща. Всички сме били там, нали? Дали ще се получи или не… При запознанствата понякога просто няма искра и това е нормално. Но какво следва, ако не сте си допаднали или поне не той на вас?

infomax-logo-50-15-HW Неделя Щонова: Надявам се да се влюбиш

infomax-logo-50-15-HW Чаша горчиво кафе помага за отслабване

Как да прекратите отношенията си до първата среща, без да се превърнете в лош човек?

Сцената на запознанствата понякога може да е като опит за решаване на пъзел без картинката в кутията. Тук самосъзнанието се превръща във ваша суперсила.

Става дума за това да знаете какво ви харесва, какво не ви харесва, какво можете да понесете и какво е проблем за вас и това да се случи след първата среща. И това не е просто празнословие – психолозите имат термин за него: емоционална интелигентност. Това е способността да разбирате и управлявате емоциите си и тя променя правилата на играта при първа среща.

първата среща
Как да прекратите отношенията след първата среща

Отстояване на вашето основание

Ако след първата среща не желаете да има втора, това може да стане неприятно в зависимост от реакцията на човека отсреща. Да, на никого не е приятно да го отрязват, но вероятно повечето хора ще приемат нещата с достойнство и ще уважат решението ви, дори вътрешно да не са съгласни.

Не всички обаче реагират по този начин Те се обиждат от отхвърлянето и може да влязат в защитен механизъм, като започнат да казват как те първи са щели да кажат същото. Или пък може да започнат да ви убеждават, че не сте права и трябва да промените мнението си. Токсично! Опитайте се да оставите това настрана. Знаем, че не е приятно за никого, но не трябва да се чувствате виновни за това, което изпитвате или което не. Ако му кажете, че не бихте могли да излизате с човек като него, изтъквайки конкретна причина, може да се опита да ви разколебае, но не му позволявайте.

Помнете, че не сте сбъркали

Не се чувствайте прекалено виновни след първата среща. Не е приятно да отрежеш някого и да нараниш чувствата му, дори ако едва го познаваш, но имате право на това. Не сте длъжни да излизате отново с този човек, само защото не изглежда лош или се е държал добре. Да, може да продължите да сте приятели в този случай, ако и той го иска, но ако не го харесвате по романтичен начин, просто няма да се получи. Стига да сте подходили с уважение и да сте били искрени, няма повод за терзания.

Ако е нужно, блокирайте го

В повечето случаи това няма да се наложи, но някои хора просто не приемат „не“ за отговор след първата среща. Те може да продължат да ви пишат или да следят социалните ви мрежи, както и да ви звънят по всяко време. Ако това ви притеснява и имате чувството, че не го разбират или преминават границата, блокирайте ги. Има граници, които не бива да се преминават.

Използване на изречения с „Аз“

Целта е да дадете ясно да се разбере, че решението е свързано с вашите чувства, а не с техните недостатъци. Казването на нещо от рода на: „Не смятам, че между нас има подходяща химия“ може да бъде по-малко болезнено, отколкото посочването на нещо конкретно за тях.

първата среща
Как да прекратите отношенията след първата среща

Бъдете кратки и сладки

Всички сме били там – изпитваме нужда да запълваме всяко мълчание, особено когато ни е неудобно. В света на запознанствата това може да ни доведе до заешката дупка на прекаленото обяснение, когато първата среща не ни хареса. Но ето какво: не дължите на никого есе за това защо не се чувствате добре. Представете си следното- седите и започвате подробен разказ за житейския си път и как той ви е довел до момента, в който казвате „не“ след първата среща. Междувременно вашата половинка вероятно се чуди защо не може да каже нито дума. Истината? Простото: „Благодаря за вечерта, но не мисля, че сме подходящи за втора среща“ върши работа. Това е като сваляне на лепенка – бързо и по-малко болезнено и за двете страни.

Прекалените обяснения всъщност могат да създадат още по-голямо объркване и неловкост. То може дори да даде фалшива надежда или смесени сигнали. Не забравяйте, че яснотата е доброта. Като сте кратки и ясни, вие уважавате чувствата им и собствените си граници.

Избягвайте да се извинявате прекалено много

Разбираме ви, вероятно се чувствате малко виновни, че ще му кажете, че първата среща не ви е харесала достатъчно. Естествено е да искате да намалите удара с множество „съжалявам“. Но ето го и уловката – прекаленото извинение всъщност обърква повече, отколкото директният подход. Може да изглежда, че сте изключително внимателни, но това може да изпрати смесени сигнали, които да объркат другия човек след първата среща. Той може да си помисли, че вътрешно не искате да му отказвате втора среща и да продължи да се опитва да ви накара да приемете поканата му. Така няма да стигнете доникъде, така че не го правете.

Вижте още:

Парите не могат да купят истински важните неща в живота

6 грешни зодии, които могат само да мечтаят за рая

7 начина да скъсате с някого чрез съобщение

Мъжката гледна точка: Горчивата истина за жените, които имат връзка с женен мъж

Учените казаха на коя възраст жените са истински магнит за мъжа

Тайна техника за изпълнение на желания

В какви жени се влюбват мъжете до уши?

3 мита за мъжките желания, в които жените все още вярват и каква е реалността

10 признака, че мъжът се интересува от вас повече, отколкото казва

Tagged , ,
на горе