Кучето ви не изпълнява команди? 5 съвета как да се справите

Кучето ви не изпълнява команди
Домашни любимци

Кучето ви не изпълнява команди? 5 съвета как да се справите

Кучето ви вероятно е най-добрият ви приятел. Колкото и да го обичате и глезите обаче, знаете, че е нужна и дисциплина. Затова е необходимо да обучите вашия домашен любимец да изпълнява редица команди. Вероятно всички сте чували, че това трябва да стане, докато животното е малко, защото след това мисията е почти невъзможна. И донякъде са прави. Но това е само част от истината. Много стопани опитват да обучават четириногия си приятел от малък, но резултатите са нулеви. Причината е, че вероятно не избират правилния подход за това.

Кучето ви не изпълнява команди? 5 съвета как да се справите

 

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

infomax-logo-50-15-HW Топ-3! Коя е най-хубавата Мис България?

Ако кучето ви също не изпълнява команди и се чудите как да се справите, ето някои полезни съвети, които може да ви помогнат в това начинание:

Направете го забавно

Обучението трябва да бъде забавно, както за вас, така и за кучето ви! В противен случай ще го отблъснете. Винаги се стремете към положителни емоции и се опитвайте да смесвате нещата, за да е интересно, като например включвате кратки сесии за игра в обучението между повторенията.

Можете също така да обмислите възможността да обучавате кучето ви да прави трикове в допълнение към редовното обучение по послушание. Като хора ние естествено реагираме с по-голям ентусиазъм, когато виждаме куче да се преобръща, отколкото на обикновено седене – нашите кучета възприемат този ентусиазъм и в крайна сметка обичат да изпълняват трикове за нас. Да, ще трябва време, но не се отчайвайте.

кучето ви
Кучето ви не изпълнява команди? 5 съвета как да се справите

Хвалете малките неща

Не забравяйте винаги да хвалите кучето ви за всяко подобрение, без значение колко е малко. Лесно е да се вглъбим в крайната цел на обучението, но както всяко нещо в живота, за това също трябва търпение и постоянство. Отбелязването на малките победи е също толкова важно и ще ви помогне да поддържате мотивацията както на вас, така и на кучето ви.

Включете обучението в ежедневието

Като превърнете обучението в част от обичайната рутина на домашния си любимец, е много по-лесно да вместите много малки сесии. Например помолете кучето ви да седне или да отговори на друга команда, преди да му дадете вечеря, да го изведете на разходка или да си поиграете с него.

кучето ви
Кучето ви не изпълнява команди? 5 съвета как да се справите

Използвайте ръцете си

Колкото и да ни се иска, кучетата не могат да разбират езика по същия начин като нас. Много кучета реагират по-добре на сигнали с ръце, отколкото на вербални команди, затова опитайте да комбинирате двете или дори започнете само със сигнали с ръце и добавете вербалната команда по-късно. Използвайте метода, който има най-голям ефект при вашия домашен любимец. Ако трябва, експериментирайте, за да разберете кой е той.

Кучето ви не изпълнява команди? 5 съвета как да се справите
Кучето ви не изпълнява команди? 5 съвета как да се справите

Консултирайте се с треньор на кучета или посетете курс за обучение

Трябва обаче да бъдем реалисти. Има и някои случаи, в които каквото и да правите, кучето ви може да прояви характер и да отказва да изпълнява команди. На това обаче също има решение. Ако изпитвате затруднения, не се колебайте да се свържете с професионален треньор на кучета или да се включите в курс за обучение. Като цяло това е един от най-бързите начини за постигане на резултати, а професионалните треньори имат дългогодишни познания, които могат да използват, за да помогнат на вас и вашето кученце. В своята кариера те са се сблъсквали с много различни видове проблеми, така че би трябвало да имат идеи как да се справят с всички проблеми, с които може да се сблъскате.

Когато избирате треньор, отделете време да направите малко проучване. Уверете се, че те използват техники за положително укрепване, и прочетете много отзиви или вземете препоръки, ако можете. Не се доверявайте на първата обява, която видите, а прочетете добре коментарите за този треньор. Все пак не може да поверите кучето ви на първия срещнат. Хубавото е, че с развитието на социалните мрежи вече информацията стана все по-достъпна и това ще ви помогне да направите правилния избор.

Вижте още:

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

С какво да се съобразите, преди да подарите домашен любимец

В какво кучетата са по-добри от мъжете

За какво да внимавате, когато гледате котка

Tagged , , ,
на горе