За какво да внимавате, когато гледате котка
Домашни любимци

За какво да внимавате, когато гледате котка

Котките са много непредвидими животни. Те са по-различни от кучетата и навиците, които бихте имали от отглеждането на куче, трудно биха съвпаднали с това, което ще видите, ако гледате коте. Макар невинни и много гальовни, котките могат да покажат ясно това, което искат или не им харесва със своето поведение. Винаги трябва да бъдете внимателни около тях и да не им причинявате нещо, което няма да им хареса. Освен това трябва да полагате всички необходими грижи те да се чувстват добре и да сте много внимателни с неща, свързани с тяхното здраве.

Не пропускайте лечението против бълхи. Вашата котка остава на закрито и рядко влиза в контакт с други животни. Защо да се занимавате с профилактика срещу бълхи? Вярвате или не, бълхите и комарите, пренасящи дирофиларии, могат лесно да влязат в дома ви и да създадат големи проблеми на котките. Можете да разнасяте бълхи в дома си, след като посетите приятел с домашен любимец или просто да са се лепнали за вас, докато ходите по улицата. Комарите пък могат да влязат през врата или прозорец, който е оставен отворен само за няколко секунди. Ако се затруднявате с предпазването на котката ви, поискайте съвет от ветеринар.

Не оставяйте котката си на открито без надзор. Ако имате котка, която през по- голямата част от живота си е живяла в апартамента ви, не я извеждайте навън. Реакцията й може да бъде любопитство, объркване или уплаха. Тя може да се хвърли в трафика или да се скрие под храст, когато се приближи куче. Дръжте котката си в безопасност и в редките случаи, когато е навън, е хубаво да бъде на повод, за да не избяга.

Не оставяйте прозореца отворен. Котките обичат да дебнат през прозореца. В това няма нищо лошо, ако всичко в апартамента ви е затворено и няма как те да излязат навън. Прелитащите птици са голямо изкушение за котетата и те дори биха го приели като игра. За да няма обаче трагични последствия, се уверете, че сте затворили всички възможни прозорци, от които котката ви може да скочи навън.

Tagged , ,
на горе