Как да се справим със световъртежа
Добра форма

Как да се справим със световъртежа?

При въртене във вихъра на валса, при поглед отвисоко или на дълбоко, при много рязко движение или разчитане на карта по време на шофиране – на кой не се е случвало да му се замае за миг главата? Всеки четвърти обаче страда от непрекъснато повтарящи се случаи на световъртеж. Какви са причините за това и как можете да си помогнете, ­ прочетете в предстоящата статия.

Когато усетим замайване, светът около нас започва да става нестабилен и ние буквално излизаме от равновесие. Бързото въртене, като например при возене на увеселително влакче, претоварва навигационната система в главата и тя престава да действа, ако очите възприемат много бързо сменящи се картини, а тялото се ускорява в различни посоки.

Това, което на панаира е част от развлечението обаче, представлява проблем за милиони хора. След болката виенето на свят е най-честата (и както изглежда определяща причина) за посещението на лекар от европейците. Какво предизвиква тази въртележка в главата е често пъти трудно да се определи.

Търсенето може да бъде подпомогнато, ако човек внимателно наблюдава усещанията и възприятията си по време на атаките на световъртеж: движи ли се стаята, въртят ли се стените? Или замайването настъпва в определено време, например сутрин при ставане от сън? Свързано ли е с определени ситуации, например рязко изправяне или движение на главата? Съпътствано ли е при това и от чувство за гадене?

Какви са причините?

При ставане или когато дълго време сте били на крака, кръвното ви налягане може да падне. Кръвта се стича към краката и мозъкът не е вече достатъчно добре кръвоснабден. От виене на свят, дължащо се на ниско кръвно налягане, страдат най-вече подрастващите и по-възрастните хора.

Какво можете да направите?

• Приемайте колкото е възможно повече течности (например минерална вода или разредени сокове), но се откажете от алкохола.
• Не правете резки движения, особено при ставане. Първо раздвижете леко краката си и едва след това леко се повдигнете.
• Избягвайте големите горещини и / или директното слънце.
• Не поемайте наведнъж големи количества храна.
• При атаки на виене на свят легнете с крака вдигнати на високо, изпийте чаша чай, кафе или хапнете нещо солено.

Как може да ви помогне лекарят?

Дори да се установи наличие на ниско кръвно налягане, само в редки случаи ще ви бъдат предписани лекарства за коригиране на кръвното. Ниското кръвно налягане най-често не застрашава здравето. С практикуване на спорт за издръжливост (джогинг, колоездене, плуване, туризъм) и закалителни процедури (например топло-студени душове) можете да подобрите състоянието си и без медикаменти.

Виене на свят, свързано с кръвообращението – Какво чувствате?

Замаяност, шум в ушите, усещане за несигурност при стоене и вървене. Понякога ви причернява пред очите или виждате звездички. Други симптоми – намалена острота на виждане, гадене, горещи вълни. При движение на главата те дразнят сетивните клетки и по този начин предизвикват атаки на световъртеж. Ако главата се държи в неподвижно състояние, виенето на свят постепенно се успокоява.

Отделянето на отолити може да представлява спонтанна последица или да е предизвикано от силно разтърсване като при удар или злополука. Жените са два пъти по-застрашени от мъжете, а възрастните хора страдат от отогенен световъртеж по-често от младите.

Какво можете да направите – Седнете, подръжте главата си в покой и изчакайте – световъртежът би трябвало да отшуми след няколко минути. Потърсете лекарска помощ колкото е възможно по-скоро.

Внимание: Не изключвайте високото кръвно!

И високото кръвно налягане може да се окаже причина за атаките на световъртеж. Стесняването на мозъчните съдове също може да доведе до намалено кръвоснабдяване. При пациентите с високо кръвно налягане виенето на свят се съпровожда обикновено с главоболие. Ето защо: при съмнение за кръвосистемно обусловено виене на свят задължително трябва да проверите кръвното си налягане.

Tagged , ,
на горе