5 съвета как да обучите вашето куче
Домашни любимци

5 съвета как да обучите вашето куче

Едно от най-важните и полезни неща, които можете да направите като собственик на куче, е да обучите добре вашия домашен любимец. Така той ще ви слуша и няма да е опасен за околните. Често обаче е трудно да разберете как да започнете. Затова решихме да споделим няколко полезни съвета, които да помогнат на вас и вашето куче да започнете.

5 съвета как да обучите вашето куче

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

infomax-logo-50-15-HW Топ-3! Коя е най-хубавата Мис България?

Ето и как да обучите четириногия си приятел стъпка по стъпка:

Използвайте техники за положително укрепване

Почти всички ветеринарни лекари са съгласни, че обучението с положително подсилване е най-ефективният метод да обучите кучетата. Обучението с положително подсилване по същество се фокусира върху награждаването на вашия домашен любимец за добро поведение, а не върху наказването на лошото поведение.

Всеки път, когато кучето ви демонстрира добро поведение и реагира положително на командите ви, го награждавайте! Като възнаграждавате доброто поведение, вие затвърждавате връзката между доброто поведение и добрите неща.

Важно е също така да се уверите, че не възнаграждавате по невнимание нежеланото поведение. Например, ако кучето ви лае, за да си поиграе, или скача, за да ви поздрави, не го насърчавайте и не му отстъпвайте, тъй като това само засилва лошото поведение. Вместо това изчакайте, докато се успокои, преди да му обърнете внимание.

да обучите
как да обучите вашето куче

Намерете подходящата награда

Някои кучета са мотивирани от храната и ще реагират много ентусиазирано на всякакъв вид ядливо лакомство като награда. Други обаче са далеч по-придирчиви. За тях често меките, дъвчащи лакомства са за предпочитане пред твърдите, хрупкави. Затова трябва да изберете това, което вашето куче харесва, за да имате шанс за успех с опитите да обучите животното.

Някои кучета обаче изобщо не се интересуват от храна. Ако случаят с домашния ви любимец е такъв, опитайте се да експериментирате с други награди, като например бърза игра с любима играчка или дори просто много обич.

Последователността е от ключово значение

Последователността в тренировките е изключително важна за това да го обучите наистина добре. Това включва последователност в начина на обучение на кучето – например винаги да използвате една и съща дума и дори една и съща интонация, когато го карате да направи нещо.

Също толкова важно е всички в домакинството ви да са на една и съща вълна. Кучетата се нуждаят от последователност, за да усвоят нови навици Така че ако вие никога не пускате кучето на дивана, но партньорът ви го прави, кученцето ви просто ще остане объркано и няма да може да обучите любимеца си.

да обучите
как да обучите вашето куче

Опитвайте се да го обучите малко и често

Кратките тренировки, повтарящи се през целия ден, са много по-ефективни в процеса да обучите кучето си, отколкото по-дългите. Някои специалисти препоръчват сесиите да не надвишават пет минути. Ако са по-дълги, кучето ви може да се разсее или да се разочарова.

Кучетата също така често се затрудняват да обобщават командите на други места или в други ситуации (напр. да разберат, че молбата за „седни“ вкъщи е същото нещо като „седни“ на оживена улица). Затова е много полезно да повтаряте тренировките на различни места, с различни хора и с различна степен на разсейване, така че кученцето ви да се научи да реагира правилно на една и съща команда през цялото време.

Поетапно надграждане

Започването с малки стъпки в опитите да обучите кучето си може да бъде полезно, особено когато става въпрос за по-сложни поведения като „остани“ или при модифициране на поведението (когато се опитвате да се отървете от нежелано поведение).

Опитайте се да разделите поведението на по-малки части. Например в началото, ако опитвате да обучите любимеца си на „ела“, похвалете и наградете кучето си, когато направи дори една крачка към вас. Много по-лесно е да добавяте стъпки и да надграждате до цялото поведение, когато кученцето ви започне да го усвоява.

да обучите
как да обучите вашето куче

Вижте още:

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (първа част)

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (втора част)

Ползите да играете с кучето си

Как да направите престоя в банята по-лесен за кучето ви

Как да разберем дали кучето има кърлежи

Кучето лае по телевизора – причини и решение

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе