Котешката астма – въпроси и отговори
Домашни любимци

Котешката астма – въпроси и отговори

Подобно на астмата при хората, котешката астма е често срещано респираторно заболяване, което е нелечимо, но като цяло се овладява с медицинска намеса. Причините за появата ѝ са различни и може да се появи по всяко време. Астматичните пристъпи могат да бъдат животозастрашаващи, но познаването на признаците и симптомите, за които да внимавате, и на това кога да потърсите лечение, може да ви помогне да запазите котката си в безопасност и да живеете добре.

Котешката астма – въпроси и отговори

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

infomax-logo-50-15-HW Излизат мемоарите на Бритни Спиърс, Барбра Стрейзанд и Илон Мъск

Какво точно представлява котешката астма?

Котешката астма е повтарящо се свиване или стесняване на дихателните пътища. Дихателните пътища на котката ви включват трахеята под гърлото, двете бронхиални тръби, които вкарват въздух в белите дробове, и след това малките тръбички и торбички в белите дробове, които се пълнят с въздух. Когато дихателните пътища в белите дробове набъбнат и се стеснят, въздушният поток намалява, което води до затруднено дишане, кашлица и хрипове. При астмата белите дробове реагират силно на дразнители, което води до появата на слуз, спазми, подуване и свиване.

котешката астма
Котешката астма

Признаци и симптоми на котешката астма

Ако котката ви има астма, може да забележите един или повече от следните признаци и симптоми:

Суха кашлица (известна също като непродуктивна кашлица, което означава, че нищо не се изкашля). Може да звучи така, сякаш котката ви се опитва да вдигне топка косми.

Влажна кашлица (известна също като продуктивна кашлица), при която котката може да изкара секрети от дихателните пътища, като например слуз.

Учестено дишане или недостиг на въздух

Дишане с отворена уста или задъхване

Непоносимост към физически упражнения

Шумно дишане или хрипове

Повишена честота на дишане или усилие в покой (>40 вдишвания/мин)

Прекомерни движения на корема (това може да е признак на тежко дишане или затруднено дишане)

Хрема, кихане (ако причината е алергия или инфекция)

Някои котки могат да се прегърбят и да изпънат шията си напред близо до земята по време на нападение.

Котешката астма
Котешката астма

Как звучи котка с астма?

Не всички котки имат еднакви симптоми на астма, но може да чуете нещо различно в дишането на котката си. Поради невъзможността да се вдиша нормално или голямо количество въздух, астматичното свиване на дихателните пътища може да причини хрипове, които звучат като „музикални“ въздишки или свистене.

Какво причинява котешката астма?

Възпалението, което възниква при котешката астма, често се дължи на свръхреакция на имунната система към алергени и/или остра (или внезапна) алергична реакция. Обикновено виновни са аероалергените от околната среда, които включват например цигарен дим, парфюми, полени, плесени и прах, инсектициди или други химически продукти като детергенти и почистващи препарати за домакинството

Стресът също може да предизвика котешката астма. Респираторните инфекции могат да имат подобни симптоми и да влошат астмата.

Пристъпът на астма обаче може да настъпи и спонтанно, без да има известен причинител.

Как се диагностицира котешката астма?

Вашият ветеринарен лекар първо ще направи физически преглед на вашата котка или коте. По време на прегледа той ще преслуша белите дробове и сърцето на котката ви със стетоскоп, ще оцени честотата на дишането, ще опипа пулса на крайниците и ще провери кислородната перфузия, като наблюдава цвета на венците. Те могат да препоръчат и други изследвания за събиране на допълнителна информация. Котките обикновено се диагностицират с астма на около 4-5-годишна възраст. Има някои диагностичните тестове, които вашият ветеринарен лекар може да препоръча също за допълнителни изследвания.

котешката астма
Котешката астма

Как се лекува котешката астма?

Лечението на котешката астма варира в зависимост от тежестта на симптомите на вашата котка. Основната цел на лечението, независимо дали е остро или хронично, е да се намали възпалението на дихателните пътища, така че Вашата котка да се върне към нормално дишане.

Острата астматична криза, която потенциално може да бъде животозастрашаваща, ще изисква болнично лечение и наблюдение, за да се стабилизира дишането на котката ви и да се намали възпалението на дихателните пътища възможно най-бързо.

При хронични или продължителни случаи на алергична астма лечението на вашата котка може да включва режим на ежедневно приемане на лекарства и домашно лечение. Вашият ветеринарен лекар ще направи пълен преглед и ще препоръча вариант на лечение.

В заключение

Наясно сме, че вашият домашен любимец вероятно е част от семейството ви, затова е важно да го наблюдавате добре и да следите за признаци на здравословни проблеми. Дори и да няма видими такива, водете редовно котката си на профилактични прегледи при вашия ветеринарен лекар. Така ще установите навреме, ако нещо не е наред и ще може по-лесно да се предприемат необходимите мерки за лечение.

Вижте още:

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

С какво да се съобразите, преди да подарите домашен любимец

В какво кучетата са по-добри от мъжете

За какво да внимавате, когато гледате котка

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе